Directorul OMS acuză statele bogate de „lăcomie” în privința vaccinurilor anti-COVID

13 Iul. 2021, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 12:09 // Actual //  Dumitrita Culiuc

După o creștere bruscă a numărului de cazuri de Covid din SUA și pe fondul temerilor legate de o creștere a variantei Delta, Pfizer a anunțat, luni, că a solicitat autorizația federală pentru a treia doză de vaccin Covid-19, care să fie administrată ca injecție de rapel.

Cu toate acestea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au insistat că nu există suficiente dovezi care să arate că este necesară a treia doză și au declarat că Pfizer ar trebui să se concentreze, în schimb, pe îmbunătățirea accesului la vaccinuri în întreaga lume, potrivit The Guardian.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lipsa de egalitate în materie de vaccinuri a fost determinată de „lăcomie”.

„Facem alegeri conștiente în acest moment pentru a nu-i proteja pe cei care au nevoie”, a spus el, adăugând că persoanele care nu au primit încă o singură doză ar trebui să aibă prioritate și făcând apel la Pfizer și Moderna să „facă tot posibilul pentru a aproviziona Covax, Africa Vaccine Acquisition Task Team și țările cu venituri mici și medii”.

Peste 3,41 miliarde de doze administrate în 180 de țări

În SUA, cazurile confirmate au crescut cu 47%, ajungând la 136.351 în săptămâna de duminică, cea mai mare creștere săptămânală din aprilie 2020, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins și Bloomberg. Bilanțul victimelor a fost de 1.629 de morți.

Dr. Michael Ryan, șeful pentru situații de urgență al OMS, a sugerat că, dacă țările bogate decid să administreze vaccinuri de rapel în loc să le doneze țărilor în curs de dezvoltare, „vom privi înapoi cu furie și cred că vom privi înapoi cu rușine”.

În timp ce producătorii de vaccinuri au fost de acord să furnizeze cantități limitate pentru inițiativa Covax condusă parțial de OMS, accesul global rămâne foarte dezechilibrat, națiunile occidentale bogate luând marea majoritate a vaccinurilor, chiar dacă ratele de absorbție scad și varianta Delta se răspândește.

Peste 3,41 miliarde de doze au fost administrate în 180 de țări, potrivit datelor colectate de Bloomberg, iar în SUA au fost administrate 334 de milioane de doze.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală