Vrem să avansăm în carieră, dar am vrea și o familie și copii. Dilema multor tineri care se află la început de drum. Când luăm o astfel de decizie care ne poate schimba viața trebuie luate în considerare câteva aspecte esențiale, pentru a evita regretele de mai târziu. Primul pas, o listă a ceea ce avem nevoie plus o listă a ceea ce ne dorim, dar nu este doar așa de simplu.
Stela Toderașcu este „coach pentru dezvoltarea carierei și dezvoltare personală” și a vorbit pentru G4Media/ENTR în primul rând din proprie experiență.
Ea și-a povestit experiența cu primul copil – în perioada studenției; experiență grea dar și cu avantaje; comparativ apoi, despre decizia de a naște al doilea copil la 40 de ani.
Tinerilor le recomand să se gândească la ierarhia nevoilor proprii: dacă prima nevoie este siguranța financiară, le va fi greu să se focuseze și pe rolul de părinte și pe a aduce un venit sustenabil pentru întreaga familie”, spune aceasta.
În ceea ce privește rolul de mamă, trebuie gândit foarte bine, fiindcă:
la o vârstă fragedă ai și alte nevoi: ai nevoie de expunere socială, ai prieteni cu care vrei să te vezi. Ai nevoie să-ți împarți timpul de 100% în mai multe bucăți: cât la sută ești mamă, cât la sută ești prietenă, cât la sută ești femeie, soție; cât la sută ești profesionist. Și când le aduni și îți dai seama că nu îți ajung orele din zi să le faci pe toate, poți să ajungi la o frustrare, care după aceea se reflectă urât, ori asupra vieții profesionale, ori personale. Și atunci este foarte important când facem această alegere să o facem asumat, să ne gândim foarte bine cât timp putem aloca pentru fiecare rol. Viața de părinte este extraordinară și copiii ne aduc bucurii enorme dar vin și cu o responsabilitate foarte mare”, a spus Stela Toderașcu.
Tot ea mai subliniază că decizia de a avea copii trebuie asumată și susținută de ambii parteneri, tocmai pentru a fi împărțite apoi, în mod sănătos pentru întreaga familie, sarcinile și responsabilitățile.