VIDEO Ce se știe despre HIMARS, rachetele moderne pe care SUA le trimit în Ucraina? 

01 Iun. 2022, 21:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2022, 21:06 // Actual //  bani.md

Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina. O nouă armă este sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS. Acesta este o instalație mobilă capabilă să lanseze simultan mai multe rachete ghidate de înaltă precizie, scrie The Guardian.

Atât Ucraina, cât și Rusia folosesc deja Multiple Launch Rocket SystemMultiple (MLRS) diferite, dar HIMARS le depășește ca rază de acțiune și precizie.

Sistemele M142 HIMARD (High Mobility Artillery Rocket System) sunt o versiune modernizată, mai ușoară, a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA și aliații săi. Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare. O echipă mică poate reîncărca singură rachetele în câteva minute. Acest lucru va necesita instruirea soldaților ucraineni. Armata SUA are deja unități HIMARS în Europa, iar Polonia și România au achiziționat sistemele.

De ce sunt valoroase?

Lansatoarele multiple de rachete americane vor permite forțelor armate ucrainene să lovească în profunzimea pozițiilor rusești, poziționându-și în același timp bateriile mai departe de front. Rachetele sunt ghidate prin GPS și au o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât tunurile convenționale cu obuze deja furnizate de SUA, M777 Howitzer.

Această rază de acțiune permite ca bateriile să fie plasate în afara razei de acțiune a artileriei rusești, putând totuși să le lovească. Aceste rachete ar putea, de asemenea, să bombardeze depozitele logistice ale armatei ruse aflate la mare distanță în spatele liniilor frontului.

Dacă Washingtonul ar fi decis să livreze rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru sistemele Himars, Kievul ar fi putut, teoretic, să vizeze orașe și centre militare rusești importante, inclusiv baze aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.

HIMARS ar putea amenința și depozitele de aprovizionare rusești, pe fondul convingerii occidentale că forțele ruse se confruntă cu probleme logistice.

Unii analiști spun că HIMARS ar putea fi un „punct de vârf” în război într-un moment în care forțele ucrainene par să se lupte sub focul artileriei ruse.

Dar alții spun că HIMARS nu va putea schimba brusc cursul războiului. „HIMARS va egala condițiile de joc”, a spus un înalt oficial al apărării din SUA.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ