Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina. O nouă armă este sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS. Acesta este o instalație mobilă capabilă să lanseze simultan mai multe rachete ghidate de înaltă precizie, scrie The Guardian.
Atât Ucraina, cât și Rusia folosesc deja Multiple Launch Rocket SystemMultiple (MLRS) diferite, dar HIMARS le depășește ca rază de acțiune și precizie.
Sistemele M142 HIMARD (High Mobility Artillery Rocket System) sunt o versiune modernizată, mai ușoară, a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA și aliații săi. Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare. O echipă mică poate reîncărca singură rachetele în câteva minute. Acest lucru va necesita instruirea soldaților ucraineni. Armata SUA are deja unități HIMARS în Europa, iar Polonia și România au achiziționat sistemele.
De ce sunt valoroase?
Lansatoarele multiple de rachete americane vor permite forțelor armate ucrainene să lovească în profunzimea pozițiilor rusești, poziționându-și în același timp bateriile mai departe de front. Rachetele sunt ghidate prin GPS și au o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât tunurile convenționale cu obuze deja furnizate de SUA, M777 Howitzer.
Această rază de acțiune permite ca bateriile să fie plasate în afara razei de acțiune a artileriei rusești, putând totuși să le lovească. Aceste rachete ar putea, de asemenea, să bombardeze depozitele logistice ale armatei ruse aflate la mare distanță în spatele liniilor frontului.
Dacă Washingtonul ar fi decis să livreze rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru sistemele Himars, Kievul ar fi putut, teoretic, să vizeze orașe și centre militare rusești importante, inclusiv baze aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.
HIMARS ar putea amenința și depozitele de aprovizionare rusești, pe fondul convingerii occidentale că forțele ruse se confruntă cu probleme logistice.
Unii analiști spun că HIMARS ar putea fi un „punct de vârf” în război într-un moment în care forțele ucrainene par să se lupte sub focul artileriei ruse.
Dar alții spun că HIMARS nu va putea schimba brusc cursul războiului. „HIMARS va egala condițiile de joc”, a spus un înalt oficial al apărării din SUA.