(VIDEO) Cea de-a doua ediție a SUM IT UP s-a încheiat. Cum a fost la evenimentul organizat de MITP

22 Iul. 2022, 14:08
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2022, 14:08 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Moldova Innovation Technology Park, principalul catalizator al investițiilor și creșterii în sectorul tech din Moldova, și-a încheiat cea de-a doua ediție a SUM IT UP, eveniment dedicat industriei tech din țară și actorilor cheie implicate în digitalizarea ţării.

O idee comună a prezentărilor a fost impactul MITP asupra sferelor tech și inovaţie din Moldova și modul în care dialogul dintre sectorul privat și cel public a contribuit la creșterea atractivității țării pentru investitorii străini.

Rezultatele vorbesc de la sine. Până la sfârșitul anului 2021, MITP și-a triplat numărul de rezidenți față de 2018, inclusiv prin creșterea numărului de companii cu investiții externe, care au generat aproape jumătate din veniturile din vânzări pentru anul trecut, un impresionant 47%, adică peste 3 miliarde de lei. În acest context, Silvia Grosu, legal manager MITP, a menționat că „Garanția de stat oferă previzibilitatea cadrului legal și certitudinea, atât pentru rezidenți cât și investitori, că statul nu va interveni la impozitul unic, și nu va anula deciziile implementate până la moment”. 

În sprijinul eforturilor de a spori pregătirea tehnică a tinerilor din țară, Michelle Iliev, Expert în educație și piața muncii, a vorbit despre modul în care universitățile își diversifică disciplinele studiate, menționând că „În colaborare cu USM, UTM și Universitatea Pedagogică, s-au dezvoltat trei programe noi de licență care nu existau până la moment, care vin să susțină inițiativele din industria IT: game design, animație, producție.”

Investițiile externe în rezidenții MITP provin din 38 de țări. Acestea au avut drept prioritate companii IT moldovenești care au o contribuție importantă la exportul de servicii tech. Majoritatea investitorilor provin din SUA, România, Germania, Italia și Marea Britanie. Anul acesta, MITP a mai înregistrat companii cu investitori din Luxemburg și Portugalia, ajutând la îmbunătățirea semnificativă a imaginii țării noastre peste ocean și pe continentul european. Vorbind despre relevanța cadrului academic pentru percepția pozitivă a țării, Decanul UTM, Dumitru Ciorbă a menționat satelitul recent lansat, la care și-a adus aportul echipa universității făcând referire, totodată la eforturile de pregătire a studenților pentru lucrul într-un context internațional, el a adăugat: „Am decis că cel puțin un program de studiu să fie în Engleză, pentru ca studenții, să fie familiarizați cu terminologia specifică domeniului IT”.

Majoritatea serviciilor prestate de către rezidenţii MITP sunt pentru piețele externe, exportul de servicii reprezentând peste 86% din profitul total în ultimul an. Aceste rezultate denotă o deschidere față de lucrul cu echipe remote şi angajarea de talente la distanță atât din partea investitorilor externi, cât și a angajatorilor locali, o tendință în continuă creștere de la începutul pandemiei. Importanța oportunităților de lucru la distanță în sectorul tech, ca motor al investițiilor străine în țară, este una dintre concluziile cheie ale conferinței, vorbitorii susținând modelul „muncă de oriunde”, care are potenţialul de a fi un pilon în afaceri, conform informațiilor IDC International Data Corporation în FutureScapes 2022.

SUM IT UP este un eveniment anual dedicat comunității tech din Moldova, organizat de Moldova Innovation Technology Park. Ediția a doua a evenimentului a fost organizată cu sprijinul Ministerului Economiei din Republica Moldova și a Moldova Future Technologies Activity (FTA) finanțată de USAID și Suedia.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 12:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 12:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

O operațiune de amploare împotriva spălării de bani a fost desfășurată în colaborare de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova și de autoritățile din România, după dezvăluirile din dosarul „S.A. Mioara”. Conform informațiilor furnizate, acest dosar derivă dintr-o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul Republicii Moldova, deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din municipiul Bălți.

Acțiunile coordonate au implicat polițiști și procurori din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) din România, asistați de ofițerii CNA. În cadrul operațiunii, au fost efectuate mai multe percheziții la domiciliile suspecților, iar probe concludente au fost ridicate pentru a fi folosite în urmărirea penală. Mai mult, bunuri în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro au fost sechestrate, inclusiv conturi bancare și proprietăți imobiliare, aflate în jurisdicția României.

Această operațiune face parte dintr-un efort susținut de combatere a spălării de bani și infracțiunilor financiare transfrontaliere și demonstrează importanța cooperării internaționale în lupta împotriva corupției și criminalității organizate.

S.A. Mioara este fabrică de textile de la Bălți unde administrator este Nicolae Culicovschi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău