VIDEO: Ceauș declară că nu a fost răpit și, de fapt, a fost ajutat de prieteni să evadeze

17 Mai 2021, 11:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mai 2021, 11:30 // Actual //  MD Bani

Fostul judecător ucrainean, Nicolae Ceaus, a publicat un video pe un canal de Telegram, unde afirmă că „este în siguranță” și de fapt nu a fost răpit din Republica Moldova la 3 aprilie curent, așa cum s-a vehiculat până acum în presa de la noi din țară, ci „era ținut cu forța la Chișinău din 2016.

Potrivit declarațiilor acestuia, răpirea sa nu a avut loc la începutul lunii aprilie curent din Moldova, ci mai degrabă în 2016, când a fost obligat să vină și să stea la Chișinău, scrie Realitatea.md.

Acesta spune că acum este într-un loc sigur și în curând, împreună cu avocații săi va face „lumină” în cazul său, precizând că „în cel mai scurt timp va veni în Ucraina”, ceea ce reiese că, în prezent nu s-ar afla pe teritoriul statului ucrainean.

„Sunt gata să pun la dispoziția agențiilor de aplicare a legii toate informațiile despre persoanele care m-au răpit și reținut din 2016. Acestea sunt persoane foarte influente și, prin urmare, trebuie să cer garanții de securitate de la agențiile noastre de aplicare a legii”, a scris Ceaus pe canalul său de Telegram, pe care și l-a lansat.

Totodată, ex-judecătorul ucrainean și-a cerut scuze de la familia sa pentru tot ce s-a întâmplat până acum, precizând că „așa a trebuit”.

Amintim că, la începutul lunii aprilie, de pe o stradă din Chișinău, Nicolae Ceaus ar fi fost răpit de persoane necunoscute. Se presupune că la mijloc ar fi fost implicate serviciile secrete ucrainiene, precum și angajați ai Ambasadei Ucrainei la Chișinău, care ar fi asigurat transportarea nestingherită a lui Ceaus în Ucraina, lucru infirmat de structurile diplomatice.

În Parlamentul Moldovei a fost creată o comisie de anchetă, care cercetează cazul și urma să prezinte un raport despre cele constatate pe acest caz, pe lângă acțiunile de urmărire și de investigare ale oamenilor legii de la noi.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău