(FOTO) Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu va fi vândut la licitaţie. Care este prețul de start

12 Mai 2021, 18:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
12 Mai 2021, 18:35 // Au Bani //  MD Bani

Avionul prezidenţial al fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu va fi scos la licitaţie. Preţul de pornire este 25.000 de euro. La licitaţie va fi scos şi un avion folosit de preşedintele Ion Iliescu. Ambele aeronave pot fi văzute la Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Avionul folosit de Nicolae Ceauşescu a fost construit în 1982. Atunci a fost prezentat public primul şi singurul model de avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11. Tot în 1982 a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa, iar un an mai târziu a fost şi zoborul inaugural cu pasageri pe ruta Bucureşti-Timişoara. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce, scrie Mediafax.

De asemenea, avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu între 1986 şi 1989.
Avionul lui Ceaușescu va fi scos la licitaţie pe 27 mai, preţul de pornire fiind 25.000 de euro.
De asemenea, va fi scos la vânzare şi avionul prezidenţial „Negreşti”, folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Prețul de start este de asemenea de 25.000 de euro. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989. Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, la categoria tezaur. Licitaţia este organizată de Artmark, iar avioanele pot fi văzute începând de miercuri în catalogul online al evenimentului sau pe platforma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

 

Realitatea Live

05 Nov. 2024, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Nov. 2024, 16:28 // Actual //  Ursu Victor

Mai mult de 15 miliarde de dolari au fost cheltuiţi prin diverse canale în această campanie prezidenţială americană, în special de către miliardarii americani.

Iar în ceea ce priveşte numărul de miliardari, Kalama Harris a fost câştigătoarea clară. Candidatul democrat a primit sprijin financiar din partea a cel puţin 81 dintre aceştia, faţă de doar 50 pentru Donald Trump.

Chiar şi aşa, banii veniți de la miliardari au o pondere mai mare în campania republicană, cu aproximativ o treime din donaţiile colectate, comparativ cu 6% pentru democraţi.

De partea republicanilor se află, desigur, Elon Musk, care este deosebit de implicat în obţinerea realegerii fostului preşedinte. El a donat deja aproape 120 de milioane de dolari, deşi a precizat că acesta este doar începutul. Musk are promisă și o funcție în viitorul cabinet Trump.

Dar cel mai generos până acum este Tim Mellon, moştenitorul unei familii de bancheri, care a pus pe masă 150 de milioane de dolari pentru a-l susţine pe Donald Trump. Împreună, Musk și Melon au dat 270 de milioane de dolari.

Citeste toate stirile despre Alegeri prezidentiale in SUA

Cât despre Kamala Harris, 50 de milioane de dolari au fost donaţi de Bill Gates. Fondatorul Microsoft şi-a justificat decizia vorbind despre un scrutin de o importanţă fără precedent. Tot în domeniul tehnologiei, co-fondatorul Facebook, Dustin Moskovitz, a donat 38 de milioane de dolari.

Michael Bloomberg, mogul media şi fost primar al New York-ului, a donat 50 de milioane de dolari.

Google, cel mai mare cec pentru democraţi
Dacă ne uităm la diversele sectoare ale economiei americane, vedem că industria aeriană votează masiv în favoarea lui Donald Trump. American Airlines, United, Delta şi Southwest au făcut donaţii. La fel a făcut şi producătorul Boeing.

Mari retaileri precum Walmart şi Costco sunt, de asemenea, de partea lui Trump.

În schimb, firmele din domeniul tehnologiei și miliardarii care le conduc sunt foarte prezente în familia Harris. Microsoft, Apple, Nvidia, Adobe, Amazon, Facebook, Oracle – cele mai mari firme din Sillicon Valley – au semnat toate cecuri. Cel mai mare este cel al Google, care a donat peste un milion de dolari democraţilor.

Sumele implicate sunt uluitoare şi par nelimitate. În timp ce persoanele fizice pot dona doar 3.300 de dolari pe an direct pentru campania unui candidat, pot fi utilizate alte canale, cum ar fi PAC (comitetele de acţiune politică).

Acestea sunt organizaţii private, independente, care acţionează oficial în numele unui candidat şi permit donaţii de până la 5.000 de dolari de persoană. Apoi există super PAC-urile, care nu au legături oficiale cu candidaţii, dar acţionează în numele acestora. Şi aici nu există limite, de unde şi sumele exorbitante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău