Edilul Capitalei, Ion Ceban „sare” în ajutorul profesorilor care au fost nevoiți să-și dea demisia, după ce nu s-au vaccinat anti-COVID și nu au dorit să prezinte teste negative la COVID-19, teste efectuate din bani personali, scrie Realitatea.md.
Ceban spune că a auzit despre cazurile regretabile de săptămâna trecută și i-a invitat să vină în Chișinău, să se angajeze aici în instituțiile de învățământ.
„Stimați profesori, dacă ați plecat din sistem, să știți că noi avem mare nevoie în capitală de cadre didactice, de profesioniști. Cu mare drag vă așteptăm la Chișinău și, dacă sunteți gata, noi suntem dispuși să vă angajăm în sistemul educațional. Am dispus că dacă avem astfel de solicitări, neapărat să fie examinate. Mai mult ca atât, aceste persoane să beneficieze de facilități ca și tinerii specialiști din domeniu care primesc lunar 1 000 de lei pentru chiria unui apartament”, a declarat edilul.
De asemenea, Ceban a declarat că, conform protocoalelor OMS, în Chișinău a fost atinsă imunitatea colectivă în rândul cadrelor didactie de peste 95%.
„Asta ne permite asigurarea procesului educațional în siguranță. Am adresat o scrisoare către Ministerul Educației pentru revederea modelelor de activitate a instituțiilor școlare în mun. Chișinău unde avem cea mai înaltă rată de vaccinare a cadrelor didactice, pentru ca elevii claselor 1-4 și celor absolvente să învețe cu prezență fizică. Încă nu am primit raspuns, dar vom coopera plenar pentru asigurarea unui proces educațional sigur în municipiu”, a mai adăugat Ceban.
Amintim că 32 de persoane, dintre care 18 cadre didactice, și-au depus demisiile până în data de 20 septembrie. Acest lucru ar fi din cauza obligativității de a se vaccina anti-COVID sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus, achitate din propriul buzunar.
Cel puțin asta susțin reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei, care au expediat în acest sens un demers către Guvern.
Sindicatele afirmă că numărul plângerilor din partea angajaților din educație este tot mai mare și au cerut repetat autorităților să-și revizuie decizia. În adresarea federației se mai precizează că dacă Guvernul nu va veni cu soluții în susținerea angajaților din instituțiile de învățământ, FSEȘ își rezervă dreptul de a ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze din banii proprii.
Realitatea.md amintește că în data de 23 august, CNESP a aprobat o Hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.