VIDEO „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, un nou serviciu lansat de Primăria Chișinău și UNICEF

05 Iul. 2023, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2023, 17:12 // Actual //  MD Bani

Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova au prezentat astăzi Serviciului social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”. Acest serviciu reprezintă o inițiativă importantă care are drept scop prevenirea separării copilului de familie, marginalizarea și excluderea socială, oferind, în schimb, suport și soluții pentru incluziunea educațională și socială a copiilor în această categorie de vârstă.

La eveniment au participat Viceprimara Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici și Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

Viceprimara Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici a subliniat importanța acestui serviciu în promovarea și protejarea drepturilor copilului.

„Lansarea Centrului de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării unui mediu sigur și stimulant pentru dezvoltarea copiilor noștri în primii ani de viață. Suntem dedicați creșterii și protejării tuturor copiilor din municipiul Chișinău și considerăm că acest serviciu va aduce beneficii semnificative comunității noastre. Prin această inițiativă, de asemenea, le oferim părinților sprijinul necesar în îngrijirea și educația copiilor lor, astfel încât aceștia să poată avea acces la o educație timpurie de calitate și, în același timp, să se angajeze la muncă pentru a-și construi un viitor mai bun. Centrul de zi pentru copii reprezintă o platformă esențială pentru abilitarea economică a tinerelor mămici, oferindu-le flexibilitatea și susținerea necesară pentru a-și găsi un loc de muncă și a-și asigura independența financiară. Suntem hotărâți să sprijinim familiile și să deschidem noi oportunități pentru tinerii părinți din comunitatea noastră, în scopul prevenirii separării familiei”.

De asemenea, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a adăugat că centrul este un pas important în asigurarea accesului la servicii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„UNICEF Moldova este încântată să sprijine inițiativele care contribuie la dezvoltarea și protecția drepturilor copilului. Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani este un pas important în asigurarea accesului universal la servicii de înaltă calitate pentru copiii mici și va juca un rol esențial în crearea unui viitor mai bun pentru ei”.

În cadrul evenimentului, Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, a prezentat în detaliu Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”. Acesta va oferi 60 de locuri și va funcționa în cadrul unei clădiri renovate și dotate corespunzător, oferind copiilor un mediu sigur și stimulant pentru dezvoltare, iar părinților posibilitatea de a armoniza viața de familie cu cea profesională.

Un moment important al evenimentului a fost vizionarea unui video de prezentare a Centrului, care a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra facilităților și a activităților desfășurate acolo.

Spotul video poate fi vizionat mai jos.

Participanții la eveniment au avut, de asemenea, ocazia de a vizita Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani, unde au putut observa direct mediul prietenos și atmosfera caldă create pentru copii.

„Evenimentul de astăzi a oferit o oportunitate unică de a descoperi și promova activitățile și soluțiile pe care le oferă Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani. Suntem încrezători că acest serviciu va contribui semnificativ la prevenirea separării copilului de familie și la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea copiilor noștri”, a declarat Tatiana Oboroc.

Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani” a fost extins în urma aprobării Regulamentului privind organizarea și funcționarea Serviciului la finele anului 2022 de către Consiliul Municipal Chișinău.

Extinderea serviciului a implicat adăugarea a 60 de locuri și renovarea și dotarea completă a clădirii pentru a crea condiții optime pentru dezvoltarea copiilor. Finanțarea acestui serviciu provine din bugetul municipal și din resurse atrase de instituție, inclusiv donații de la persoane fizice, juridice și organizații necomerciale.

Pentru mai multe informații despre Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, dar și despre alte servicii sociale dezvoltate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, puteți afla pe pagina www.dgpdc.md.

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 13:58 // Actual //  Lupu Eduard

România este pilonul securității energetice a Republicii Moldova și ne-a ajutat în cele mai grele momente. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. În cadrul dezbaterii publice „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic”, organizată de Agenția de presă IPN, oficialul a menționat că până în anul 2025 va fi dată în exploatare linia electrică Vulcănești-Chișinău, iar până în 2030 vor fi finalizate lucrările de construcție a liniilor electrice Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, mai afirmă că până în anul 2030 vor fi date în exploatare alte două blocuri energetice ale Centralei de la Cernavodă. Astfel, dacă Republica Moldova va avea asigurate conexiunile energetice cu România, țara noastră va putea prelua energie electrică de peste Prut la prețuri competitive.

„În centrala nucleară de la Cernavodă urmează a fi investite capacități mari de generare a energiei electrice, sunt construite încă două blocuri energetice similare blocurilor 1și 2, ceea ce înseamnă încă 1400-1500 MW. Asta înseamnă o capacitate foarte mare de producere a energiei electrice. Aceste capacități urmează a fi date în exploatare în perioada 2030-2031.

Tot în această perioadă țara noastră va avansa și va finaliza conexiunile pe care le construim astăzi: linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău va fi finalizată, vom finaliza linia Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș. În 2025 vom da în exploatare linia Vulcănești-Chișinău, suntem foarte ambițioși și lucrăm la toate turațiile. Astăzi sunt pe șantier muncitorii care efectuează lucrări de fundație pentru piloni”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Reprezentantul Ministerului Energiei reiterează că obiectivul autorităților este ca marile sectoare de consum să fie trecute de la gaz și produse petroliere la de energie electrică. Potrivit lui Borosan, curentul electric este mai prietenos mediului.

„În 2030 va fi dată în exploatare viitoarea producție de energie nucleară în România. Un exces de energie va apărea pe piață. Noi depunem eforturi pentru a electrifica sectoarele de consum. Vrem să consumăm mai multă energie electrică. De ce? Pentru să este mai sustenabil din punct de vedere al mediului ambiant. În loc să consumăm gaze naturale pentru încălzire, consumăm energie electrică. În loc să consumăm produse petroliere în transport, consumăm energie electrică.

Datorită faptului că apare această generare de energie electrică în regiune, în România, și există conexiuni, aceasta este o oportunitate pentru afacerile din Republica Moldova și România de a exporta/importa energie electrică la preț accesibil. Energia nucleară se considera a fi cea mai ieftină raportat la o perioadă lungă de timp”, a mai spus Constantin Borosan.

Secretarul de stat a mulțumit autorităților din România pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în perioade energetice complicate, fiind vorba, în special, de perioada când Gazprom a redus volumele de gaz livrate Republicii Moldova, contrar prevederilor contractuale.

„România este pilonul securității energetice a țării noastre. Este țara pe care putem să ne bazăm și când au fost cele mai grele timpuri, e vorba de octombrie 2021, octombrie 2022, am avut sprijinul deplin al României.

Aduc un exemplu simbolic, dar care a avut loc la momentul cel mai potrivit. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit funcțional în întregime la data de 31 septembrie 2021, iar pe 1 octombrie a fost limitată furnizarea de gaze naturale de către Gazprom”, a mai spus secretarul de stat, Constantin Borosan.

Dezbaterea publică la tema „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic” este prima ediție din ciclul „Dublă integrare prin cooperare și informare . Continuitate”. Proiectul este organizat de Agenția de presă IPN cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău