VIDEO Zece centre de zi pentru copii și familie, lansate de Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova

19 Iun. 2023, 17:24
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
19 Iun. 2023, 17:24 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Zece Centre de zi pentru copii și familie au fost lansate astăzi, 19 iunie, de Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu UNICEF Moldova. Aceste centre au ca scop protejarea și asistența copiilor în situații de risc și a copiilor victime ale tuturor formelor de abuz, prin activități de prevenire și servicii specializate gratuite adresate copiilor și familiilor acestora.

În urma parteneriatului încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, cele 10 centre de zi pentru copii vor oferi asistență tehnică în realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău. Fiecare sector al capitalei găzduiește câte două centre, iar acestea vor putea acorda servicii anual pentru cel puțin 500 de copii, adolescenți și adolescente, inclusiv refugiați.

„Copiii noștri sunt cea mai prețioasă comoară și protejarea și sprijinirea lor în momentele dificile este o prioritate pentru comunitatea noastră… Aceste centre reprezintă un loc sigur și de sprijin, unde copiii vor primi servicii sociale de calitate, iar familiile lor vor beneficia de suport și consiliere pentru a-și depăși dificultățile. Mulțumesc întregii comunități pentru solidaritatea și generozitatea de care ați dat dovadă în realizarea acestor centre. Sunt convins că aceste centre vor deveni un loc în care copiii vor simți că sunt înconjurați de grijă și iubire, având toate oportunitățile pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și realiza întregul potențial”, a precizat edilul Ion Ceban.

Centrele de zi pentru copii în situații de risc oferă o gamă variată de servicii sociale, cum ar fi acordarea asistenței copilului în situații de risc în conformitate cu nevoile sale, dezvoltarea abilităților parentale în creșterea și îngrijirea copilului, informarea comunității și a instituțiilor abilitate cu privire la necesitățile specifice ale copiilor și familiilor aflate în situații de dificultate, monitorizarea situației copilului beneficiar al serviciului și incluziunea comunitară a copilului și familiei.

„În Moldova, la sfârșitul anului 2022, existau 13 231 de copii aflați în situații de risc și 33.053 de copii separați de părinți Sistemul de protecție a copilului a fost suprasolicitat în 2022 din cauza impactului și consecințelor crizei refugiaților și a războiului din Ucraina. Din evaluările realizate anul trecut, am constatat că există o nevoie urgentă de a extinde și dezvolta noi servicii pentru copiii aflați în situații de risc, inclusiv pentru copiii refugiați, în special pentru cei separați și neînsoțiți. De aceea, suntem aici astăzi pentru a lansa un nou serviciu social în municipiul Chișinău – un Centru de Zi pentru Copii și Familii. Importanța acestui serviciu este mare, deoarece se concentrează nu numai pe consecințe, ci și pe prevenție, fiind adresat atât copiilor, cât și părinților”, a precizat Flore Rossi, specialistă în Protecția Copilului, UNICEF Moldova.

Beneficiarii Centrului de zi pentru copii și familie pot fi băieți și fete cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și familiile acestora, inclusiv refugiați. Aceștia vor avea acces la servicii și programe specializate, care includ asistență individualizată, consiliere psihologică individuală și de grup, precum și utilizarea spațiilor dotate cu materiale didactice, literatură de specialitate, jocuri de societate și de dezvoltare, echipamente robotice și multe altele.

„Acest serviciu social reprezintă o oportunitate esențială pentru reintegrarea și prevenirea separării copiilor în situație de risc, având multiple beneficii pentru comunitățile locale. Aceste centre oferă un mediu sigur și propice dezvoltării armonioase a copiilor, prin îngrijirea lor, inclusiv prin activități terapeutice precum muzica, sportul și arta. Ele sprijină și consiliază părinții, ajutându-i să gestioneze stresul și să rezolve conflictele, contribuind astfel la creșterea încrederii și a abilităților parentale. Prin serviciile lor gratuite, Centrele de zi pentru copii și familie contribuie la reducerea inegalităților sociale și asigură sprijinul necesar pentru dezvoltarea maximă a tuturor copiilor și familiilor din comunitate”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimara municipiului Chișinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pentru a beneficia de serviciile Centrului de zi pentru copii și familie, unul dintre părinți poate depune o cerere la Direcția Protecția Drepturilor Copilului din raza teritorială în care locuiesc. Beneficiarii vor putea urma programele de asistență pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire.

„Beneficiarii vor avea acces la servicii de înaltă calitate, cum ar fi consilierea psihologică și psihosocială, ghidarea în accesarea serviciilor din comunitate, dezvoltarea abilităților parentale și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, într-un spațiu prietenos și sigur”, a declarat Tatiana Oboroc, șefa Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului, municipiul Chișinău.

Pentru informații suplimentare și pentru a accesa detalii despre Centrele de zi pentru copii și familie, vă rugăm să vizitați website-ul www.gdpdc.md. Pentru asistență și ghidare în procedura de depunere a cererii, pot fi contactați consultanții la numărul de telefon 022 226 100 sau prin e-mail la adresa centrudezi10@gmail.com.

Aceste acțiuni sunt derulate în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care are drept scop asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău. Înființarea celor zece centre de zi pentru copii și familie a fost posibilă datorită sprijinului generos al Uniunii Europene, Guvernului Spaniei, Guvernului Franței, Biroului SUA pentru Populație, Refugiați și Migrație.

 

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău