VIDEO China dărâmă blocuri turn în efortul de a stimula economia care stagnează

29 Aug. 2022, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2022, 14:06 // Actual //  bani.md

China dărâmă blocuri turn și întrerupe construcția clădirilor care ar putea găzdui 75 de milioane de oameni, în timp ce guvernul lui Xi Jinping încearcă să sprijine piața imobiliară în stagnare a țării.

Analiştii au avertizat că Beijingul a adoptat o strategie de „construire, pauză, demolare, repetare”, în timp ce oficialii chinezi încearcă să restrângă oferta pentru a evita o scădere a preţurilor locuinţelor şi pentru a stimula activitatea economică prin mai multe construcţii.

Cercetătorii de la Fathom Consulting au dezvăluit că aproximativ 3 miliarde de metri pătrați de locuințe au fost puse în pauză sau demolate în ultimii ani, împiedicând proprietățile să ajungă pe piață. Este suficient să găzduiești 75 de milioane de oameni, mai mult decât întreaga populație a Regatului Unit.

Dezvoltatorii chinezi îndatorați au fost cufundați în criză, deoarece Piața imobiliară aflată în dificultate cântărește foarte mult pe a doua economie din lume. China are vaste „orașe fantomă” neocupate după cantități uriașe de dezvoltare alimentată de datorii, în timp ce demolările au crescut pe măsură ce constructorii rămân fără bani.

Joanna Davies, șeful departamentului de economie din China la Fathom, a spus că casele durează în medie opt ani „uimitor” pentru a fi finalizate, deoarece aprovizionarea este „alimentată prin picurare în sistem”.

Ea a spus: „Un instrument cheie de politică pentru manipularea ofertei este de a comanda blocarea proprietăților în timpul fazei de construcție a unui proiect.

„Aceste practici permit ca cantitatea de locuințe noi aflate în construcție să continue să crească – ceea ce ajută la susținerea creșterii economice pe termen scurt și la menținerea sub control a tulburărilor sociale – fără a inunda piața și a scădea prețurile proprietăților.”

Încrederea în piața imobiliară din China s-a prăbușit după o criză la unii dintre dezvoltatorii săi îndatorați. Gigantul imobiliar Evergrande a intrat în neîndeplinire a datoriilor după ce s-a împrumutat agresiv cu mulți cumpărători chinezi de locuințe care au fost lăsați expuși prin achiziționarea proprietății înainte de începerea lucrărilor.

Doamna Davies a declarat pentru Telegraph: „Cu stocul cumulat de capacitate neutilizată de zece miliarde de metri pătrați, se pare că China a recurs la demolări pentru a reduce o parte din acest exces.

„Numerele începute de locuințe rezidențiale din China au depășit de mult cele finalizate, ceea ce a dus la un stoc în creștere de locuințe „în construcție”.

„Suntitatea de suprafață raportată ca fiind „în construcție” în 2021 se situează cu mult sub spațiul „început” minus „finalizat” sugerează că această cantitate ar trebui să fie.”

Ea a spus că „singurele explicații pentru acest decalaj” sunt întreruperea construcției pe proprietăți și demolări.

Beijingul a decis să reducă costurile creditelor ipotecare luni, deoarece intensifică eforturile de a susține piața imobiliară.

Banca sa centrală a redus rata principală a împrumutului pe cinci ani – care are un impact asupra costurilor ipotecare – cu 0.15 puncte procentuale, până la 4.3%, egalând reducerea record înregistrată în mai. China a anunțat, de asemenea, împrumuturi speciale pentru dezvoltatori în valoare de 200 de miliarde de yuani chinezi (25 de miliarde de lire sterline) pentru a-i ajuta să finalizeze case neterminate care au fost deja vândute.

Estimările S&P sugerează că vânzările de proprietăți în China vor scădea cu o treime în acest an, o scădere mai gravă decât în ​​timpul crizei financiare. Piața imobiliară reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul chinez, deoarece economia sa este, de asemenea, afectată de poziția draconiană a domnului Xi, zero Covid, care provoacă restricții stop-start.

Sheana Yue, economist chinez la Capital Economics, a declarat că perspectivele economice ale Chinei s-au întunecat în ultimele luni, pe măsură ce piața imobiliară se luptă.

Ea a spus: „Deteriorarea situației virusului se adaugă la riscurile de perturbare și va continua să fie un obstacol pentru încrederea consumatorilor. Problemele de pe piața imobiliară par departe de a fi rezolvate. Și, deși sprijinul politic a fost intensificat, ne îndoim că acest lucru va oferi un impuls mult economiei.”

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ