(VIDEO) Conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”

04 Iul. 2022, 11:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iul. 2022, 11:34 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

În Republica Moldova rata de ocupare a tinerilor este de circa 30%, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de 3 ani.

În perioada 30 iunie – 1 iulie a avut loc conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”. Participanții au fost familiarizați cu provocările și perspectivele tinerilor privind sistemul educațional, avantajele învățământului dual în Republica Moldova. De asemenea, au avut loc o serie de ateliere despre serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică, dar și a clădirilor ecologice și a eficienței energetice în construcții. În cea de-a doua zi a fost organizat un târg al locurilor de muncă.

 

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării:

„Scopul evenimentului este să îmbunătățim formarea profesională a specialiștilor din țara noastră, mă refer aici la cei de nivelul învățământului profesional tehnic, chiar dacă în vizorul nostru sunt toți studenții, și să avem o angajabilitate mai înaltă a absolvenților de aceste programe. Ne așteptăm ca în urma discuțiilor cu toți actorii implicați, mă refer aici la ministerele de resort, agenții economici, Camera de Comerț și Industrie, partenerii de dezvoltare, să trasăm foarte clar obiectivele de atins în vederea unei formări de calitate, să identificăm competențele cheie lipsă, să înțelegem pentru ce ocupații ne lipsesc formări în Republica Moldova astfel încât să ne orientăm spre cele care sunt prioritare pentru economia națională încât să avem formare și să putem asigura piața muncii cu specialiști calificați.”

Oana VODIȚĂ, Manager de proiect, Proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)

Conferința de astăzi este în primu rând un eveniment de totalizare al eforturilor depuse de Cooperarea Germană în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării pe parcursul a 7 ani pentru consolidarea sistemului de învățământ profesional tehnic în sistem dual, dar și pentru sporirea angajabilitații tinerilor pe piața muncii în conformitate cu solicitările acesteia. Așteptările noastre sunt ca acele companii care sunt deja implicate în sistemul de învățământ dual. Mai mult, sistemul asociativ din economia Republicii Moldova să fie conștient de ceea ce există în momentul actual pe piața muncii, de tehnologiile existente și astfel să-și definească necesarul de cadre calificate în conformitate cu aceste evoluții. Al doilea element ar fi conexiunea sau comunicarea între piața muncii și sistemul educațional. Este necesar să existe o comunicare directă. Piața muncii și agenții economici nemijlocit trebuie să-și formuleze foarte clar cerințele de personal calificat și nu numai astfel încât sistemul educațional să poată reacționa rapid și flexibil pentru a instrui aceste cadre.”

Martin ROCH, Șef al cooperării pentru Dezvoltare economică, Biroul de Cooperare al Elveției

„Ministerul tocmai a adoptat o nouă lege privind învățământul dual. Ministerul Muncii este prezent astăzi și Camera de Comerț și Industrie este aici, sunt multe școli prezente, companii. Moldova testează modelul de câțiva ani și arată un succes incredibil și există ținte foarte ambițioase pentru Moldova până în 2030 și comunitatea internațională susține această inițiativă în Moldova și cu noua strategie, noua lege, Moldova are într-adevăr toată energia și elementele necesare pentru a-și atinge obiectivele de a angaja aproximativ 60% dintre studenți prin sistemul învățământului dual și această inițiativă este sprijinită.”

Daniel FUNERIU, Înaltul Consilier UE în domeniul educației și cercetării

Învățământul dual – nimic nu sintetizează mai bine esența învățământului dual decât deviza sa: „Înveți, muncești, câștigi!”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, atunci când există o nevoie pe piața muncii, învățământul dual îți permite să înveți în cadrul școlii să ai o pregătire teoretică solidă, să muncești în același timp pregătindu-te în cadrul unei firme și să câștigi pentru că toate aceste lucruri sunt evident plătite.

Sergiu HAREA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Încercăm astăzi să promovăm legea cu privire la învățământul dual, să promovăm formarea copiilor în cadrul companiilor astfel încât companiile noastre să corespundă cerințelor economiei de piață unde avem o concurență și o competiție avansată. Competitivitatea economiei Republicii Moldova este factorul cel mai important pentru noi și totodată încercăm să atragem tinerii să fie pregătiți în cadrul companiilor și ei să fie ei acei care vor rămâne în cadrul companiilor și vor contribui la creșterea economiei Republicii Moldova. 

Evenimentul s-a încheiat cu un târg al locurilor de muncă unde au fost prezente peste 20 de companii cu o gamă variată de oferte de angajare. De asemenea, unele instituții și-au prezentat ofertele educaționale. 

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău