(VIDEO) Conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”

04 Iul. 2022, 11:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iul. 2022, 11:34 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

În Republica Moldova rata de ocupare a tinerilor este de circa 30%, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de 3 ani.

În perioada 30 iunie – 1 iulie a avut loc conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”. Participanții au fost familiarizați cu provocările și perspectivele tinerilor privind sistemul educațional, avantajele învățământului dual în Republica Moldova. De asemenea, au avut loc o serie de ateliere despre serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică, dar și a clădirilor ecologice și a eficienței energetice în construcții. În cea de-a doua zi a fost organizat un târg al locurilor de muncă.

 

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării:

„Scopul evenimentului este să îmbunătățim formarea profesională a specialiștilor din țara noastră, mă refer aici la cei de nivelul învățământului profesional tehnic, chiar dacă în vizorul nostru sunt toți studenții, și să avem o angajabilitate mai înaltă a absolvenților de aceste programe. Ne așteptăm ca în urma discuțiilor cu toți actorii implicați, mă refer aici la ministerele de resort, agenții economici, Camera de Comerț și Industrie, partenerii de dezvoltare, să trasăm foarte clar obiectivele de atins în vederea unei formări de calitate, să identificăm competențele cheie lipsă, să înțelegem pentru ce ocupații ne lipsesc formări în Republica Moldova astfel încât să ne orientăm spre cele care sunt prioritare pentru economia națională încât să avem formare și să putem asigura piața muncii cu specialiști calificați.”

Oana VODIȚĂ, Manager de proiect, Proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)

Conferința de astăzi este în primu rând un eveniment de totalizare al eforturilor depuse de Cooperarea Germană în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării pe parcursul a 7 ani pentru consolidarea sistemului de învățământ profesional tehnic în sistem dual, dar și pentru sporirea angajabilitații tinerilor pe piața muncii în conformitate cu solicitările acesteia. Așteptările noastre sunt ca acele companii care sunt deja implicate în sistemul de învățământ dual. Mai mult, sistemul asociativ din economia Republicii Moldova să fie conștient de ceea ce există în momentul actual pe piața muncii, de tehnologiile existente și astfel să-și definească necesarul de cadre calificate în conformitate cu aceste evoluții. Al doilea element ar fi conexiunea sau comunicarea între piața muncii și sistemul educațional. Este necesar să existe o comunicare directă. Piața muncii și agenții economici nemijlocit trebuie să-și formuleze foarte clar cerințele de personal calificat și nu numai astfel încât sistemul educațional să poată reacționa rapid și flexibil pentru a instrui aceste cadre.”

Martin ROCH, Șef al cooperării pentru Dezvoltare economică, Biroul de Cooperare al Elveției

„Ministerul tocmai a adoptat o nouă lege privind învățământul dual. Ministerul Muncii este prezent astăzi și Camera de Comerț și Industrie este aici, sunt multe școli prezente, companii. Moldova testează modelul de câțiva ani și arată un succes incredibil și există ținte foarte ambițioase pentru Moldova până în 2030 și comunitatea internațională susține această inițiativă în Moldova și cu noua strategie, noua lege, Moldova are într-adevăr toată energia și elementele necesare pentru a-și atinge obiectivele de a angaja aproximativ 60% dintre studenți prin sistemul învățământului dual și această inițiativă este sprijinită.”

Daniel FUNERIU, Înaltul Consilier UE în domeniul educației și cercetării

Învățământul dual – nimic nu sintetizează mai bine esența învățământului dual decât deviza sa: „Înveți, muncești, câștigi!”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, atunci când există o nevoie pe piața muncii, învățământul dual îți permite să înveți în cadrul școlii să ai o pregătire teoretică solidă, să muncești în același timp pregătindu-te în cadrul unei firme și să câștigi pentru că toate aceste lucruri sunt evident plătite.

Sergiu HAREA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Încercăm astăzi să promovăm legea cu privire la învățământul dual, să promovăm formarea copiilor în cadrul companiilor astfel încât companiile noastre să corespundă cerințelor economiei de piață unde avem o concurență și o competiție avansată. Competitivitatea economiei Republicii Moldova este factorul cel mai important pentru noi și totodată încercăm să atragem tinerii să fie pregătiți în cadrul companiilor și ei să fie ei acei care vor rămâne în cadrul companiilor și vor contribui la creșterea economiei Republicii Moldova. 

Evenimentul s-a încheiat cu un târg al locurilor de muncă unde au fost prezente peste 20 de companii cu o gamă variată de oferte de angajare. De asemenea, unele instituții și-au prezentat ofertele educaționale. 

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău