(VIDEO) Conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”

04 Iul. 2022, 11:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
04 Iul. 2022, 11:34 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În Republica Moldova rata de ocupare a tinerilor este de circa 30%, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de 3 ani.

În perioada 30 iunie – 1 iulie a avut loc conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”. Participanții au fost familiarizați cu provocările și perspectivele tinerilor privind sistemul educațional, avantajele învățământului dual în Republica Moldova. De asemenea, au avut loc o serie de ateliere despre serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică, dar și a clădirilor ecologice și a eficienței energetice în construcții. În cea de-a doua zi a fost organizat un târg al locurilor de muncă.

 

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării:

„Scopul evenimentului este să îmbunătățim formarea profesională a specialiștilor din țara noastră, mă refer aici la cei de nivelul învățământului profesional tehnic, chiar dacă în vizorul nostru sunt toți studenții, și să avem o angajabilitate mai înaltă a absolvenților de aceste programe. Ne așteptăm ca în urma discuțiilor cu toți actorii implicați, mă refer aici la ministerele de resort, agenții economici, Camera de Comerț și Industrie, partenerii de dezvoltare, să trasăm foarte clar obiectivele de atins în vederea unei formări de calitate, să identificăm competențele cheie lipsă, să înțelegem pentru ce ocupații ne lipsesc formări în Republica Moldova astfel încât să ne orientăm spre cele care sunt prioritare pentru economia națională încât să avem formare și să putem asigura piața muncii cu specialiști calificați.”

Oana VODIȚĂ, Manager de proiect, Proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)

Conferința de astăzi este în primu rând un eveniment de totalizare al eforturilor depuse de Cooperarea Germană în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării pe parcursul a 7 ani pentru consolidarea sistemului de învățământ profesional tehnic în sistem dual, dar și pentru sporirea angajabilitații tinerilor pe piața muncii în conformitate cu solicitările acesteia. Așteptările noastre sunt ca acele companii care sunt deja implicate în sistemul de învățământ dual. Mai mult, sistemul asociativ din economia Republicii Moldova să fie conștient de ceea ce există în momentul actual pe piața muncii, de tehnologiile existente și astfel să-și definească necesarul de cadre calificate în conformitate cu aceste evoluții. Al doilea element ar fi conexiunea sau comunicarea între piața muncii și sistemul educațional. Este necesar să existe o comunicare directă. Piața muncii și agenții economici nemijlocit trebuie să-și formuleze foarte clar cerințele de personal calificat și nu numai astfel încât sistemul educațional să poată reacționa rapid și flexibil pentru a instrui aceste cadre.”

Martin ROCH, Șef al cooperării pentru Dezvoltare economică, Biroul de Cooperare al Elveției

„Ministerul tocmai a adoptat o nouă lege privind învățământul dual. Ministerul Muncii este prezent astăzi și Camera de Comerț și Industrie este aici, sunt multe școli prezente, companii. Moldova testează modelul de câțiva ani și arată un succes incredibil și există ținte foarte ambițioase pentru Moldova până în 2030 și comunitatea internațională susține această inițiativă în Moldova și cu noua strategie, noua lege, Moldova are într-adevăr toată energia și elementele necesare pentru a-și atinge obiectivele de a angaja aproximativ 60% dintre studenți prin sistemul învățământului dual și această inițiativă este sprijinită.”

Daniel FUNERIU, Înaltul Consilier UE în domeniul educației și cercetării

Învățământul dual – nimic nu sintetizează mai bine esența învățământului dual decât deviza sa: „Înveți, muncești, câștigi!”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, atunci când există o nevoie pe piața muncii, învățământul dual îți permite să înveți în cadrul școlii să ai o pregătire teoretică solidă, să muncești în același timp pregătindu-te în cadrul unei firme și să câștigi pentru că toate aceste lucruri sunt evident plătite.

Sergiu HAREA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Încercăm astăzi să promovăm legea cu privire la învățământul dual, să promovăm formarea copiilor în cadrul companiilor astfel încât companiile noastre să corespundă cerințelor economiei de piață unde avem o concurență și o competiție avansată. Competitivitatea economiei Republicii Moldova este factorul cel mai important pentru noi și totodată încercăm să atragem tinerii să fie pregătiți în cadrul companiilor și ei să fie ei acei care vor rămâne în cadrul companiilor și vor contribui la creșterea economiei Republicii Moldova. 

Evenimentul s-a încheiat cu un târg al locurilor de muncă unde au fost prezente peste 20 de companii cu o gamă variată de oferte de angajare. De asemenea, unele instituții și-au prezentat ofertele educaționale. 

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi