Dobânzile la Prima Casă lovesc dur în beneficiari! Alaiba promite ajutor de la stat

04 Iul. 2022, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2022, 11:44 // Actual //  Lupu Eduard

Tinerele familii, cetățenii cu venituri modeste, care au decis să procure o locuință, vor beneficia de ajutor urmare a creșterii dobânzilor la credite, susține deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Deputatul afirmă că, în prezent, se elaborează un program targetat de susținere și compensare. În limitele resurselor disponibile.

„Aș vrea să vă promit că oamenii nu vor simți deloc aceste majorări, dar nu o pot face acum. Se lucrează pe cifre. Detalii concrete urmează, dar acesta e în primul rând un apel la calm. Vom face maximul posibil”, a spus Alaiba.

Creditele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” s-au scumpit. Băncile comerciale au anunțat , de la 1 iulie, rata dobânzii anuale a crescut cu 5,35 puncte procentuale.

Scumpirea vizează atât creditele acordate până acum, cât şi cele care urmează să fie oferite.

Potrivit BNM, majorarea ratei dobânzii anuale pentru creditele „Prima Casă” este cauzată de faptul că a crescut rata de referinţă de la 4,12 la sută până la 9,47 procente.

În context, premierul Natalia Gavriliţa a cerut miniștrilor Economiei şi Finanţelor să facă o analiză a impactului acestor scumpiri și să vină cu măsuri pentru susținerea beneficiarilor programului.

Până acum, prim programul „Prima Casă” au fost procurate 8.030 de locuințe.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,39 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor active oferite de stat constituie 2,12 miliarde de lei.

Dintre cei 8.030 de beneficiari, peste 5.500 sunt familii, iar peste 2.500 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a beneficiarilor este de 31 de ani.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău