VIDEO Criza refugiaților din Ucraina: Administrațiile publice locale au ieșit în prima linie pentru a ajuta refugiații

10 Mai 2022, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2022, 13:49 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. Țara noastră și-a asumat o responsabilitate enormă și anume gestiunea fluxului mare de refugiați care vin din Ucraina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un reportaj video despre oamenii din comuna Cărpineni care, alături de primarul localității, s-au mobilizat pentru a oferi ajutor cetățenilor refugiați din Ucraina.

Din anul 2010, Ion Cărpineanu este primarul comunei Cărpineni, născut în aceeași localitate. Acesta își aduce aminte cum în seara de 25 februarie a fost telefonat de către un reprezentant al unui ONG din Moldova, care l-a rugat să-i ofere ajutor la găzduirea unor refugiați din regiunea Odesa.

„Aveam nevoie atunci de mâncare caldă, fiindcă  oamenii veneau de la o distanță destul de mare. În primele zile a fost o luptă între emoții și obligativitate. Mamele și copiii afectați enorm de mult. Multă durere în suflet am văzut la refugiații din Ucraina. Am încercat din răsputeri să-i liniștim, să-i asigurăm că aici sunt ca la ei acasă, vrem doar binele lor.”, povestește Ion Cărpineanu.

Ion Cărpineanu afirmă, că în primele zile a fost o luptă între emoții și obligativitate, locuitorii din Cărpineni au pus foarte multe emoții în ceea ce trebuia de făcut pentru refugiați. Primii refugiați ajunși pe 25, 26, 27 februarie au fost văzuți de oamenii din comună foarte pierduți, din motiv că pe fețele lor se vedea frica, nu știau ce urmează să se întâmple cu ei și cu țara lor.

„Am făcut un apel către consătenii mei pe rețele de socializare și pe un grup Viber unde sunt mai mult de 1000 de contacte. Aveam nevoie atunci de mâncare caldă, fiindcă oamenii veneau de la o distanță destul de mare și voiam să îi primim mai bine. Spre surprinderea mea foarte mulți oameni au reacționat, au venit cu mâncare caldă atunci când au ajuns refugiații în Cărpineni.”, afirmă primarul localității.

Pentru gestionarea refugiaților din Ucraina, comuna Cărpineni a primit ajutoare atât de la agenții economici locali, cât și din diasporă.

„Vreau să mulțumesc, cu această ocazie, tuturor celor implicați în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, companiilor care au fost alături de noi, oamenilor de afaceri, ONG-urilor, oamenilor de bună credință care nu au rămas indiferenți față de această provocare. Eu știu, că împreună noi suntem mai puternici și împreună vom reuși să trecem de aceste clipe complicate.”, a transmis primarul comunei Cărpineni.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!