(VIDEO) De ce o țară are nevoie de rezerve valutare? Banca Națională a Moldovei răspunde

29 Nov. 2021, 17:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Nov. 2021, 17:32 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Națională a Moldovei (BNM) păstrează și gestionează rezervele valutare ale statului, în principal, pentru a finanța eventualele dezechilibre ale balanței de plăți.

Rezervele valutare sunt constituite din active de nominate în dolari SUA, EURO, lire sterline și alte valute. În procesul de gestionare a rezervelor, prioritatea BNM este să mențină un grad înalt de siguranță și de lichiditate a investițiilor. Suficiența acestor active se apreciază conform practicilor internaționale, cu ajutorul mai multor indicatori, printre care: acoperirea unei perioade adecvate de import și gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt.

Rezervele pot fi utilizate strict în scopurile stabilite.

În cazul în care rezervele valutare ar scădea sub nivelul adecvat ar putea fi afectată economia, ratingul de țară și încrederea investitorilor străini.

Rolul rezervelor valutare este de a asigura credibilitatea și stabilitatea financiară a țării, de a onora plăți la obligațiunile externe ale statului și a face față unor șocuri neprevăzute.

Urmărește campania de educație financiară a Băncii Naționale a Moldovei.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 14:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 14:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Economiile cetățenilor Republicii Moldova în prezent sunt estimate la 104 miliarde de lei, dintre care 33,3 miliarde de lei sunt ținuți la bănci, iar 20,5 miliarde de lei acasă. Restul 50,1 miliarde de lei sunt în valută străină, dintre care: 21,1 miliarde lei în bănci, iar 29 de miliarde de lei – acasă, a declarat economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice” care face referire la CBS-Research.

Potrivit sondajului, referitor la situația familiei, 50,5% dintre respondenți au spus că nu au economii, iar 24,7% – că au datorii și doar 20,3% – au economii. „Deci, prima constatare este că fiecare al cincilea cetățean din Republica Moldova are economii, iar 80% din populație nu are nici un fel de economii, pentru nici un fel de eveniment”, a specificat Veaceslav Ioniță.

Cât privește modul în care moldovenii își țin banii, sondajul arată 43,6% dintre moldoveni nu fac economii. 26,7% au spus că preferă să țină toate sau aproape toate economiile acasă. 8,4% dintre moldovenii au declarat că preferă să-și țină economiile la bancă. 7,4% – jumătate la bancă și jumătate acasă. Alții 4% au spus că mai mult acasă, dar țin și la bancă, și tot 4% au menționat că majoritatea economiilor sunt la bancă, dar au și acasă. Astfel, despre locul în care moldovenii preferă să-și țină economiile: 64% – casă, 36% – la bancă.

„Cetățenii declară că mai mult țin banii acasă, decât la bancă. Au spus că mai mult preferă în lei, decât în valută. Și dacă are totuși valută, preferă euro, apoi dolarul și restul nu mai contează. Euro domină totalmente. Tabloul acesta corespunde în mare măsură cu ceilalți indicatori economici cum ar fi volumele de remitențe de peste hotare, care în proporție de 2/3 sunt în euro, tranzacțiile care au loc în Republica Moldova”, a punctat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău