(VIDEO) Sergiu Gurău, „Floare de cireș” SRL: Antreprenorii sociali sunt exploratori neobosiți de oportunități

25 Nov. 2021, 11:22
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
25 Nov. 2021, 11:22 // Oameni şi Idei //  MD Bani

„Floare de cireș” SRL este o întreprinderea Socială de Inserție din satul Răzeni, raionul Ialoveni – una dintre primele afaceri cu impact social din Republica Moldova. Sergiu Gurău, fondatorul afacerii sociale a decis să se lanseze în acest domeniu pentru a rezolva mai multe probleme sociale precum; șomajul și migrația tinerilor, economie informală și tineri fără pregătire profesională, etc. Acum, în cadrul întreprinderii activează persoane cu dizabilități

„Fiindcă organizația în care activez se află în mediul rural, am observat probleme care vor avea consecințe dramatice în viitorul apropiat asupra dezvoltării social-economice: șomajul și migrația în rândul tinerilor, economie informală și tineri fără pregătire profesională, un număr tot mai mare al tinerilor din categorii defavorizate, inactiv economic și cu risc sporit de excludere socială. Această „oportunitate” m-a și determinat, de fapt, să am o abordare mai inovatoare și am văzut un mare potențial de a lansa o afacere socială care să răspundă atât necesităților emergente ale tinerilor cât și valorificarea resurselor cu potențial economic pe care le avem în regiune.”

Pentru a lansa afacerea socială, Sergiu Gurău a fost susținut de organizații internaționale, cât și de autoritățile publice. Întrucât, în Republica Moldova antreprenoriatul social nu este încă dezvoltat, fondatorii s-au inspirat de la cei de peste hotare. La început a fost susținut de oamenii din comunitate, care s-au implicat ca voluntari, iar mai apoi au devenit salariați.

„Modelul de business l-am gândit în 2012 împreună cu partenerii organizației, în special cu finanțatori și autoritățile publice. În primul rând imaginea organizației ca și actor activ în domeniul social, cu un portofoliu de zeci de proiecte, ne-a ajutat să ne poziționăm ca și un partener de încredere pentru toți actorii cu care am inițiat această colaborare de impact social. Ne-a ajutat foarte mult analiza experiențelor și lecțiilor învățate de alte întreprinderi sociale de peste hotare care activează în domenii similare, vizitele de studiu și schimbul de experți sunt esențiale pentru o afacere socială.  Proiectul investițional a fost susținut de mai mulți donatori care au oferit finanțări nerambursabile pentru dezvoltarea ideii de afacere socială.”

Ideea de afacere și modelul a fost conceput încă în 2012, iar pe piață s-au lansat peste un an, în 2013 cu servicii de catering.

„Serviciile noastre constau în deservirea pauzelor de ceai/cafea, a prânzurilor și a cinelor tip bufet suedez, inclusiv echipamentul, tacâmurile și ustensilele, după caz, mobilierul. Meniul include o diversitate de bucate tradiționale moldovenești și bucate din meniul european.”

În cadrul întreprinderii „Floare de cireș” activează persoane cu dizabilități și tineri necalificați profesional, care au posibilitatea să o facă la locul de muncă. Pe viitor, au planuri de extindere, de creștere a numărului de salariați din categoriile defavorizate. De asemenea, planifică să identifice soluții care ar contribui la minimizarea impactului negativ asupra mediului. Una dintre acțiuni este și lansarea undei brutării artizanale.

„Suntem la etapa de dezvoltare și planificăm în viitorul apropiat să creștem afacerea socială: să extindem segmentul de clienți și să lansăm noi produse pe piață. Pe lângă indicatorii financiari pe care ne dorim să îi îmbunătățim continuu, pe termen mediu ne propunem să dublăm numărul de salariați din categorii defavorizate, să oferim oportunități de formare profesională la locul de muncă pentru mai mulți tineri, să mărim numărul de beneficiari ai serviciului Cantina de ajutor social. Totodată suntem preocupați de identificarea și aplicarea soluțiilor care ar contribui la minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător pe care îl are întreprinderea noastră, inclusiv de a explora cât mai multe resurse regenerabile și materie primă de origine locală.

Ne-am propus pentru 2022 să înființăm o mini brutărie artizanală, care să producă cu ajutorul și prin implicarea directă a persoanelor cu alte abilități din Răzeni, o diversitate de produse tradiționale, nutritive de panificație, pe care să le putem oferi în mod responsabil comunității. Brutăria va produce pâine și produse de patiserie modelate manual, cu maia naturală, fără drojdie, conservanți și amelioratori, utilizând ingrediente proaspete și alese cu cea mai mare atenție.”

În prezent, în cadrul întreprinderii activează peste 150 de femei și bărbați, printre care persoane cu dizabilități. De asemenea, datorită ÎSI „Floare de cireș” SRL, 36 de persoane în etate primesc prânzul la domiciliu de trei ori pe săptămână.

„Prima întreprindere socială de catering în Republica Moldova – ÎSI „Floare de cireş” SRL, oferă formare profesională și angajare în câmpul muncii pentru tineri din categorii defavorizate, în special cu dizabilităţi, din mediul rural.”

Mai mult decât atât, întreprinderea socială sprijină 36 de persoane singuratice în etate și sărace din satul Răzeni, prin livrarea la domiciliu de trei ori pe săptămână a prânzurilor. În 2018 și 2019, circa 5% din banii achitați de către clienții ÎSI Floare de cireș SRL pentru serviciile de catering au fost direcționați spre asigurarea funcționării serviciului cantina de ajutor social din Răzeni.

În viziunea fondatorului „Floare de cireș”, activitatea socială pe care o desfășoară are rolul de a-i susține pe tinerii defavorizați, de a-i ajuta să devină membri activi ai comunității și nu în ultimul rând de a inspira alți antreprenori din țară.

„Întreprinderea socială este și o modalitate de diversificare a surselor de finanțare pentru programele organizației noastre. Responsabilitatea socială a companiilor este o necesitate tot mai evidentă în societatea noastră, de asta ne-am propus ca Floare de cireș să fie o întreprindere care inspiră alți agenți economici, să demonstreze că este posibil să te implici în soluționarea problemelor societății, iar asta îți asigură creșterea afacerii. Floare de cireş oferă speranţă, instruire și sprijin pentru tineri cu dizabilităţi, care să le permită să își schimbe viaţa lor şi să devină membri activi în comunități. Întreprinderea socială are angajate la moment 23 de persoane: 12 femei și 11 bărbați, inclusiv unsprezece tineri cu dizabilități.”

A lansa o întreprindere socială presupune anumite riscuri, dar asta nu l-a oprit pe Sergiu Gurău să lanseze o activitate cu impact asupra societății în care locuiește.

„Antreprenoriatul social este un domeniu mai puțin explorat în Republica Moldova, dar cu un potențial enorm de dezvoltare reieșind din contextul social și economic. Fiind o organizație care pune accent pe inovația socială și este preocupată de valorificarea potențialului tinerei generații, am înțeles că abordarea antreprenorială a problemelor din societate este o soluție sustenabilă pentru acestea. Din start am conștientizat că activitatea de antreprenoriat social presupune atât riscuri economice cât și sociale, însă având experiența bogată în domeniul social și suportul diverșilor parteneri, am fost încrezuți că ideea noastră de afaceri are șanse să devină una de succes.”

Fondatorul consideră că antreprenoriatul social are viitor în Republica Moldova, întrucât instituțiile guvernamentale, ONG-urile și agenții economici sunt interesați de acest domeniu.

Pentru Sergiu Gurău, antreprenorii sociali sunt exploratori neobosiți de oportunități pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a societății.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău