Tesla pregătește o nouă surpriză. Compania miliardarului Elon Musk se laudă cu planuri ambițioase de a folosi roboții umanoizi Tesla Bot cunoscuți și sub numele de Optimus. Mai întâi, roboții vor fi folosiți în fabricile sale, urmând ca la un moment dat să producă milioane de astfel de roboți pentru uz casnic și nu numai, scrie Reuters.
Potrivit Reuters, în interiorul companiei din Texas este deja multă agitație pe seama faptului că se organizează tot mai multe ședințe despre roboți, potrivit unei surse care lucrează la Tesla.
Musk a spus în timpul unui eveniment TED Talk că, în viitor, roboții ar putea fi folosiți în case, la gătit, la tunsul ierbii, la îngrijirea persoanelor vârstnice, putând chiar să joace rolul unui „prieten” sau al unui partener sexual de tip „catgirl” (fată-pisică).
Afacerea cu roboți ar putea la un moment dat să devină mai profitabilă pentru Tesla decât vânzarea de mașini, potrivit lui Musk, care crede că viitorul companiei nu va fi limitat de producția de mașini electrice autonome.
Când va începe producția pe scară largă a roboților umanoizi Tesla?
Elon Musk a spus că Tesla va prezenta pe 30 septembrie, de „Ziua Inteligenței Artificiale”, un prototip al proiectului Optimus, un nume prin care se face aluzie la liderul puternic și binevoitor al Autoboților din seria de filme Transformers.
Producția roboților ar putea începe anul viitor, a anunțat Musk. Cu toate acestea, experții în robotică sunt sceptici față de ideea lui Musk de a introduce roboți de „uz general”.
Tesla folosește deja sute de roboți proiectați special pentru asamblarea de mașini. Roboții umanoizi se află în etapa de dezvoltare deja de mai multe decenii în cadrul companiei Honda Motor și a unității Boston Dynamics a companiei Hyundai Motor.
Oamenii au așteptări mari de la Optimus
Publicul prezent la evenimentele de prezentare ale Tesla, care se așteaptă ca Musk să arate că Optimus este la fel de capabil ca oamenii, va fi greu de impresionat dacă roboții săi demonstrează că pot îndeplini doar funcții de bază. Pentru a avea succes, Tesla trebuie să arate că roboții săi știu să facă multe lucruri pentru care nu au fost programați dinainte, a spus Nancy Cooke, profesor de ingineria sistemelor umane la Universitatea de Stat din Arizona.
Musk a spus însă că Tesla poate profita de expertiza pe care o are în domeniul inteligenței artificiale și a componentelor esențiale pentru a dezvolta și produce roboți umanoizi mai deștepți și mai ieftini.