Anterior era sancționată doar coruperea electorală activă. Erau sancționați doar cei care ofereau, nu cei care acceptau. Din 2024, legiuitorul a decis să poarte răspundere și alegătorul, dacă acceptă mită în schimbul votului, afirmă experta Promo-LEX, Mihaela Duca, într-un interviu la RLIVE TV.
Potrivit reprezentantei organizației non-comerciale, anchetele și investigațiile jurnalistice au demonstrat că fenomenul persistă și nu se întâmplă doar în ziua alegerilor, ci și înainte sau după scrutin. În opinia sa, corupția electorală reprezintă nu doar bani, ci a început să fie mascată sub forme mai complexe și mai greu de demonstrat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Noi am văzut inclusiv din acele investigații jurnalistice, cei care intenționau să corupă alegătorii, făceau o promisiune. Ca după ce era prestat serviciul, să se întâlnească într-un loc necunoscut și să ofere mită electorală. Am văzut și ascunderea mitei electorale sub formă de ajutoare sociale, pensii, ajutoare venite din exterior pentru o anumită categorie de alegători. Am văzut mascare sub formă de contracte de muncă, contracte de filantropie. Aceste forme sunt mai complexe, mai complicat de demonstrat, investigat și de tras la răspundere pe cei vinovați.
Am văzut și acele transferuri prin intermediul aplicațiilor care nu sunt gestionate în Republica Moldova. În lipsa controlului asupra acestor sisteme financiare, este destul de complicat de investigat acest fenomen”, a explicat Mihaela Duca.
Acest produs a fost realizat în cadrul Campaniei „Votează liber și raportează corupția electorală!”, implementate de Asociația Promo-LEX. Materialul a fost realizat cu susținerea proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Norvegia, Canada, Suedia și Danemarca. Conținutul acestui material aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Promo-LEX, ONU, inclusiv a PNUD, a statelor membre ale ONU sau a donatorilor