VIDEO, FOTO Cum se cultivă tutunul pe unica plantație din Republica Moldova

27 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mai 2024, 09:46 // Actual //  bani.md

Cândva ramura producerii tutunului era una dintre cele mai importante. Astăzi, în Republica Moldova, a rămas o singură întreprindere care mai ţine în viaţă respectiva ramură – AGOS Green SRL, cunoscută anterior sub denumirea de Pasinfo-Grup.

În 1999, când a fost creată, compania prelucra de sine stătător o suprafață de doar 20 ha teren şi avea contracte cu gospodării terţe care creşteau la comandă tutun pe o suprafaţă de aproximativ 380 ha. În 2023 de către întreprindere au fost prelucrate 1200 ha, inclusiv 250 ha cu cultura de tutun. În anul curent se preconizează prelucrarea a circa 1300 ha dintre care 500 ha cu tutun, relatează tribuna.md.

AGOS Green SRL asigură cu locuri de muncă 135 persoane, iar volumul total al taxelor și impozitelor achitate de companie în ultimii 4 ani a constituit circa 6 milioane de lei, dintre care 4,8 milioane de lei reprezintă impozitele din salarii.

Produsele finite (frunza uscată şi stripsată) sunt comercializate atât pe piața internă, cât și exportate preponderent către piețele din UE.

O echipă e redacţiei Oficial.md a decis să viziteze plantaţiile AGOS Green SRL, iar imaginile realizate la faţa locului (video şi foto), precum și cele din arhivă, sunt de-a dreptul impresionante. Aceşti oameni luptă pentru a ţine în viaţă o ramură economică importantă şi speră că într-o bună zi efortul lor va da rezultate, iar Moldova va redeveni unul din liderii, dacă nu mondiali, atunci regionali, la capitolul producerea tutunului. Iar aceasta va însemna noi locuri de muncă, noi impozite şi taxe achitate statului şi o impresionantă creştere a Produsului Intern Brut.

Realitatea Live

26 Iun. 2024, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iun. 2024, 12:58 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 26 iuni, Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie a examinat proiectul de modificare a bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul curent, în conformitate cu indicatorii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2024. Propunerea, care va fi supusă plenului Parlamentului pentru adoptare, vizează o majorare semnificativă a veniturilor și cheltuielilor totale ale acestui buget.

Potrivit documentului prezentat, se propune o majorare totală de 220 117,8 mii de lei, elevând bugetul Asigurărilor Sociale de Stat la suma de 43 024 573,1 mii de lei. Această ajustare va permite implementarea mai eficientă a politicii sociale, concentrându-se în special pe sprijinirea familiilor și protecția socială a categoriilor vulnerabile.

În cadrul acestor modificări, suma alocată pentru protecția familiei și copiilor va fi majorată cu 272 090,8 mii de lei. Fondurile suplimentare vor susține finanțiar familiile la nașterea copilului, prin acordarea unei indemnizații de 20 000 de lei, și vor asigura sprijin pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de până la 2 ani. De asemenea, se va sprijini financiar creșterea copiilor gemeni sau a celor născuți dintr-o singură sarcină până la vârsta de 3 ani, cu o majorare a cheltuielilor de 1 683,5 mii de lei.

În plus, se prevede o majorare semnificativă pentru protecția socială în cazuri excepționale, cu o sumă suplimentară de 185 446,6 mii de lei. Aceste fonduri vor fi direcționate către sprijinirea categoriilor de populație vulnerabile, inclusiv pentru reducerea vulnerabilității energetice.

Proiectul de modificare a Legii bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2024 a fost elaborat în colaborare de către Casa Națională de Asigurări Sociale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reflectând angajamentul pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor și susținerea familiilor în Moldova. Inițiativa va fi supusă dezbaterii și votului în plenul Parlamentului în săptămânile următoare.

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2024 prevede majorarea deficitulu icu 1,1 miliarde de lei, la 16,7 miliarde de lei. Veniturile sunt preconizate la 82,6 miliarde de lei, cu 386,3 mil. lei mai mult, iar veniturile cu 902 milioane de lei mai puțin, la 60,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău