(VIDEO, FOTO) Cum se simt primii doi medici din țară care au fost imunizați împotriva COVID-19

02 Mart. 2021, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 10:47 // Actual //  Realitatea.md

Medicii Botezatu Alexandru și Iana Cotorcea sunt primii doi medici din Republica Moldova căror le-a fost administrat vaccinul anti COVID-19. Cei doi susțin că procesul de vaccinare a fost unul simplu, fără durere și își exprimă speranța că acest vaccin este un nou început atât pentru sistemul medical, cât și pentru toată țara.

„Sunt cele mai frumoase emoții. Țin acest certificat de vaccinare cu gânduri bune și speranță că este lumină în acest tunel. Lumina se va aprinde pentru toți colegii mei care sunt dornici să se vaccineze. Sunt gânduri optimiste, bune, pline de speranță și mă simt foarte bine. Au trecut cele 15 minute recomandate de specialiști și senzația este bună. Cu gânduri bune, mergem la muncă”, a declarat Alexandru Botezatu.

Referitor la reticența unor persoane de a se vaccina, medicul susține că această reticență va dispărea începând cu ziua de astăzi. „Să nu le fie frică. Nu ar trebuie să existe reticență față de vaccin. Este unul dintre colacele de salvare în acestă pandemie”.

Alexandru Botezatu afirmă că abia în dimineața zilei de astăzi a aflat că va fi unul dintre primii moldoveni care va fi imunizat.

Și medicul Iana Cotorcea a menționat că se simte bine în urma administrării vaccinului. „Sunt fericită că vaccinul a ajuns în Moldova și demult am așteptat, toți colegii mei au așteptat”.


Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău