VIDEO Interviu cu detalii exclusive. Bunuri în valoare de șase miliarde lei, sechestrate în dosarul fraudei bancare

31 Ian. 2023, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Ian. 2023, 09:00 // Actual //  MD Bani

În procesul de recuperare a bunurilor infracționale, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) colaborează cu mai multe instituții, printre care este și Procuratura Anticorupție. De exemplu, cele două instituții conlucrează în dosarul furtului bancar, al cărui valoare a bunurilor sechestrate se ridică la șase miliarde de lei. În cadrul unui interviu exclusiv, Pavel Calpajiu, șeful Direcției Evaluare, Administrare și Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate din cadrul ARBI și procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi au oferit mai multe detalii despre activitatea pe care o desfășoară.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale poate efectua investigații doar la solicitarea organelor de urmărire penală. Procuratura Anticorupție este unul dintre principalele organe de urmărire penală, care transmit delegații către ARBI pentru a efectua investigații financiare paralele. Pe dosarul fraudei bancare aceste 2 instituții colaborează în procesul de identificare a bunurilor, indisponibilizare și administrarea lor.

„Întreaga fraudă bancară s-a realizat pe parcursul mai multor ani. Prejudiciul total calculat este de peste 13 miliarde de lei. Am reușit să aplicăm sechestre pe circa 48% din prejudiciul identificat, ceea ce ar constitui circa 6.4 miliarde lei…Aici calculăm bunuri, atât pe cauze penale care sunt în instanța de judecată, pe dosare asupra cărora instanțele s-au expus anterior, cât și pe bunuri pe care le-am identificat pe parcursul urmăririi penale și asupra cărora sunt aplicate sechestre, la faza urmăririi penale”, a declarat Octavian Iachimovschi.

Colaborarea dintre cele două instituții nu se încheie la această etapă. Procuratura Anticorupție furnizează ARBI-ului, continuu, informații care contribuie la identificarea mai rapidă a bunurilor obținute ilegal.

„În acest dosar al fraudei bancare, dacă ar fi să vorbim la modul practic, în acest moment, avem o hotărâre irevocabilă a instanței de judecată în privința unui fost demnitar public, din contul căruia au fost încasate la bugetul de stat câteva milioane de lei. De asemenea, sunt câteva cauze pe rol, valoarea totală a bunurilor sechestrate în aceste cazuri fiind de circa un miliard de lei. Așteptăm deciziile de confiscare din partea instanței de judecată, în temeiul cărora se va trece deja la vânzarea bunurilor confiscate și, respectiv, la încasarea banilor către bugetul de stat”, a declarat Pavel Calpajiu.

Pentru a efectua investigațiile financiare paralele și a identifica bunurile infracționale, ARBI folosește mai multe surse de informare, atât informațiile acumulate în cadrul investigațiilor speciale, baze de date, precum și investigațiile jurnalistice sau rețelele de socializare.Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție. ARBI a fost fondată în 2017, are scopul de a efectua investigații financiare paralele, precum și indisponibilizarea bunurilor infracționale. În cei cinci ani de activitate, ARBI a reușit să identifice și să indisponibilizeze, în țară și peste hotare, bunuri și active în valoare de peste 6 miliarde de lei.

Acest material a fost realizat cu suportul Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, subdiviziune autonomă în cadrul CNA. Fundația nu influențează politica editorială a Grupului de Presă Realitatea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ