Trupele ucrainene au eliminat un grup de soldați ruși cu o „rază a morții”

31 Ian. 2023, 05:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Ian. 2023, 05:22 // Actual //  Lupu Eduard

Un grup de soldați ruși a fost anihilat de o armă care a fost comparată pe rețelele de socializare cu o „rază a morții” datorită traiectoriei vizibile a proiectilului lansat de aceasta.

Înregistrarea arată cum soldații ruși se deplasează în câmp deschis în două grupuri, unul mai avansat și unul aflat mai în spate, cu ceea ce pare a fi cel puțin un rănit. Grupul din ariegardă este primul lovit de ucraineni, militarii Moscovei aflați mai în față întorcându-se să încerce să își recupereze din camarazi.

Al doilea grup de militari ruși este apoi lovit la rândul său, supraviețuitorii încercând să scape luând-o la fugă. Însă acesta este vizat de o a treia lovitură ucraineană, nefiind clar dacă au existat supraviețuitori în urma acestui ultim atac.
Modul spectaculos în care se vede traiectoria proiectilelor trase de ucraineni a declanșat un val de speculații pe rețelele de socializare privind originea lor, cea mai plauzibilă variantă părând însă a fi că soldații ruși au fost atacați cu un tip de armă antitanc.
Unii comentatori de pe Twitter au remarcat de asemenea că, spre deosebire de alte situații, în cazul de față soldații ruși au încercat măcar să își salveze camarazii.

O nouă lovitură a ucrainenilor cu sistemul Stugna-P?

Una dintre posibilități este că în atac ar fi fost folosit deja clasicul sistem Stugna-P, probabil cea mai versatilă armă din dotarea forțelor armate ale Kievului.

De-a lungul lunilor trecute de la declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video cu lovituri ucrainene cu acest sistem antitanc portabil, însă toate de până acum au fost filmate de la nivelul operatorilor ucraineni.
Aceasta pare a fi prima lovitură înregistrată din dronă cu un sistem Stugna-P, dacă într-adevăr aceasta a fost arma folosită în atac.
O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare încă din vara anului trecut a arătat că militarii ucraineni folosesc sistemul Stugna-P inclusiv în lovituri directe asupra soldaților ruși, deși acesta este la origini o armă antitanc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău