(VIDEO) Maia Sandu, la 29 de ani de la Războiul de pe Nistru: Graniţele nu trec pe râuri, granițele trec prin suflete

02 Mart. 2021, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 11:41 // Actual //  Realitatea.md

Președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj către participanții Războiului de pe Nistru, precum și pentru întreaga societate, care marchează astăzi 29 de ani de la conflictul armat, care a luat viața sute de moldoveni.

Mai jos găsiți mesajul integral al șefei statului.

„Azi marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. E o zi în care durerea pierderii întâlnește speranța. Speranța într-un viitor pașnic, reîntregit, un viitor cu răni cicatrizate. Un viitor pentru care trebuie să lucrăm împreună, zi de zi. Un viitor în care fiecare se simte respectat și se simte sigur pe el și pe oamenii din jur.

Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. Un râu care unea maluri, comunități, oameni și aducea beneficii economice enorme s-a transformat într-o cumpănă. Un zid s-a pus între comunitățile noastre, între satele și orașele noastre, între destinele noastre. Graniţele nu trec pe râuri, granițele trec prin suflete. Am pierdut vieți omenești, am pierdut liniștea din familii, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial.

Între oamenii de pe cele două maluri nu există neînțelegeri. Suntem la fel. Avem aceleași nevoi, suferim la fel de sărăcie, de lipsă de oportunități economice, de izolare, corupție, neîncredere în instituții. Suntem cu toții victimele corupției regionale, care folosește acest conflict pentru a câștiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. Știm cu toții că, pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict, sunt câțiva oameni care se îmbogățesc. Unii dintre ei, chiar aici în Chișinău.

Ne închinăm în fața veteranilor conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și în fața luptei pe care au dus-o. O luptă cu spatele mereu vulnerabil, o luptă în care s-a călit Republica Moldova. Atacată în 1992 de cei care nu-i doreau independența, dezvoltarea și binele, țara noastră nici acum nu răsuflă liber. Clanurile corupte care au furat acest popor în anii ‘90 continuă să fure și să se îmbogățească chiar și pe timp de ciumă, din contul oamenilor cinstiți.

În pofida faptului că în noiembrie 2020 cetățenii acestei țări, într-un număr record, au ieșit la urnele de vot și au spus un NU hotărât hoției, caracatița corupției continuă să se zbată, cu speranța că va scăpa de justiție și de furia oamenilor, care cer dreptate.

În memoria celor care și-au dat viața apărându-și țara, avem datoria să NU cedăm în fața hoților. Avem datoria să construim o societate a dreptății, a bunăstării pentru toți. Să asigurăm oportunități pentru afaceri de succes, pentru crearea locurilor de muncă, să ne protejăm mediul, să asigurăm acces la educație și servicii medicale de calitate, să salvăm banii publici pentru a-i investi în satele și orașele noastre, să-i protejăm pe cei vulnerabili. Doar construind o societate sănătoasă, doar asigurând respect pentru lege și justiție, putem opri plecarea conaționalilor noștri și putem oferi cetățenilor noștri din dreapta și din stânga Nistrului soluții reale, putem realiza visul oamenilor care au luptat pentru țară.

În această luptă cu corupția, ne sprijinim pe forțele sănătoase ale societății noastre, pe acei oameni care și-au păstrat onoarea, patriotismul și curajul. Astfel de oameni reprezintă imunitatea societății noastre și în acest sistem de imunitate un rol deosebit îl au veteranii conflictului de pe Nistru.

Am simțit implicarea voastră în fiecare moment de răscruce pentru țara noastră. De fiecare dată ați știut să alegeți grâul de neghină și nu v-ați temut să spuneți răspicat adevărul, chiar dacă adesea ați plătit scump pentru aceasta. Contez în continuare pe fiecare dintre voi.

Azi îi deplângem pe cei căzuți și pe cei răniți. Suntem alături de părinții nealinaţi la bătrâneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani, suntem alături de toate familiile lovite nemilos şi pe nedrept de o mare durere. Suntem împreună pentru a ne ajuta, susține și apăra de pericole. Asta ne face să fim o țară”.

Amintim că, astăzi se împlinesc 29 de ani de la conflictul armat de la Nistru, care a luat viața circa la 300 de combatanți moldoveni, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de transnistrieni, inclusiv militari. La conflictul armat au participat peste 30 de mii de persoane, printre care și militari.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău