VIDEO Medicii au fost îngerii mei păzitori: Istoria Alinei, refugiată din Ucraina care a născut în Moldova

24 Feb. 2023, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Feb. 2023, 16:41 // Actual //  bani.md

La maternitatea din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău, femeile nasc în condiții de confort și siguranță, iar asta datorită dotărilor realizate de Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Instituția medicală a beneficiat de echipamente de ultimă generație, servicii de care se bucură nu doar femeile din Republica Moldova, ci și refugiatele din Ucraina.

Alina Orlioglo a devenit mamă pentru a patra oară. Primele trei nașteri au avut loc în Ucraina, iar ultimul copil l-a adus pe lume la maternitatea Spitalului Clinic. Toate cheltuielele pentru asistenţa medicală la naştere şi după venirea pe lume a copilului au fost suportate de către Fondul ONU pentru Populație, ca parte a ajutorului umanitar în contextul războiului din Ucraina.

Proaspăta mămică recunoaște că avea emoții mari de a da naștere copilului într-o țară străină, însă totul a fost la cel mai înalt nivel, atât condițiile moderne din secție, cât și atitudinea medicilor.

„Toate servicile sunt gratuite, asta e cel mai important, atitudinea este una foarte bună. Nimeni nu îndrăznește să spună că uite tu ești din Ucraina și hai achită pentru servicii, totul e la nivel, este foarte plăcut. Nu știu ce mi-au făcut medicii aici, au fost ca îngerii mei păzitori, această naștere a fost super ușoară pentru mine.” povestește Alina, înainte să fie externată din maternitate.

La fel, datorită investițiilor Fondului ONU pentru Populație, nou-născuții aflați în condiții critice, vor avea șanse mai mari de supraviețuire datorită echipamentelor moderne instalate în unitățile de terapie intensivă din întreaga țară, susțin medicii maternității.

„Am primit toate aparatele necesare îngrijirii copiilor de la 500 de grame și a copiilor gravi din secția de reanimare. Asta sunt inclusiv incubatoarele termice care sunt indispensabile pentru îngrijirea copiilor prematuri. Am primit de asemenea ventilatoare care sunt indispensabile supraviețuirii acestor copii. Aceste aparataje sunt mai moderne, au funcții mai sofisticate și sunt cu mult mai fiziologice pentru acești copii. Serviciile pentru refugiați, serviciile perinatale, obstreticale și cele neonatale, or cele ginecologice sunt absolut gratuite.” ne povestește Dorina Rotaru, șefa departamentului neonatologie a centrului perinatal.

Pe parcursul anului 2022, UNFPA a dotat complet 22 de săli de naștere, care vor asigura venirea pe lume în siguranță a circa 15.000 de copii. Nou-născuții aflați în condiții critice vor fi salvați datorită echipamentelor moderne care vor fi instalate în unitățile de terapie intensivă a 8 spitale, iar 14 săli de operație vor fi complet modernizate. De asemenea, nouă sală dotată pentru intervenții ginecologice în cadrul Institutului Oncologic din o. Chișinău va reduce în jumătate timpul de așteptare pentru efectuarea operațiilor oncologice feminine.

Ca parte a răspunsului la criza umanitară, generată de războiul în Ucraina, UNFPA oferă suport amplu sistemului de sănătate reproductivă prin dotarea instituțiilor medicale cu echipament medical de ultima generație. Drept urmare, populația locală și refugiatele vor avea acces la servicii medicale de calitate. În plus, UNFPA a livrat resurse financiare în bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), pentru acoperirea serviciilor în domeniul sănătății reproductive acordate de prestatorii de servicii medicale, încadrați în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, datorită acestui parteneriat, refugiatele din Ucraina beneficiază de servicii ginecologice și obstetrice gratuite.

 

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO