(VIDEO) O companie de la noi produce jucării gratuite pentru copiii refugiați. Voluntarul din Germania care îi ajută

14 Mart. 2022, 18:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 18:06 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Războiul din Ucraina a perturbat situația din întreaga lume, Republica Moldova fiind afectată în mod special. O mare parte din cetățenii din țara vecină au fugit din calea războiului și s-au refugiat în Republica Moldova. Majoritatea refugiaților sunt femei și copii. Cetățenii Republicii Moldova și mediul de afaceri s-au mobilizat pentru a-i susține pe cetățenii din Ucraina. Acesta este și cazul întreprinderii sociale EduJoc care a început să confecționeze jucării pe care le oferă gratuit copiilor refugiați.

În acest proiect este implicat și Fiete, un tânăr lemnar din Germania. Împreună cu echipa EduJoc, Fiete creează, puzzle-ul cu harta Ucrainei și jucării elastice care sunt vândute în Germania, dar ajung să fie donate copiilor refugiați din Republica Moldova.

Potrivit lui Igor Hîncu, cofondator EduJoc, până în prezent s-au adunat peste 1000 de euro, bani utilizați pentru producerea jucăriilor care sunt donate.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

În acest context, compania EduJoc și voluntarul Fiete au devenit subiectul de știri a mai multor publicații germane. Fiete Wohlers, în vârstă de 24 de ani, s-a trezit „blocat” în atelierul de jucării al lui Igor Hîncu de la Floreni, Anenii Noi. După ce a început războiul în Ucraina, Fiete a decis să rămână în Republica Moldova pentru a ajuta la fabricarea distribuirea jucăriilor educaționale din lemn în taberele de refugiați.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.