VIDEO Rusia: Încasări record pentru un film pentru copii

11 Ian. 2023, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Ian. 2023, 06:15 // Actual //  bani.md

Un film pentru copii despre aventurile unui animal amuzant cu urechi mari, cunoscut de generații întregi de ruși prin intermediul desenelor animate sovietice, a devenit cel mai mare succes din cinematografia rusă, potrivit statisticilor oficiale, citate de AFP.

Filmul „Cheburashka” (Ceburașka), care este în cinematografe de la 1 ianuarie, a obținut în opt zile peste 3,082 miliarde de ruble (41,3 milioane de euro), depășind precedentul record național stabilit în urmă cu trei ani de comedia „Serf”, a anunțat marți site-ul specializat EAIS.

Filmul a fost filmat de regizorul Dmitri Diatchenko cu un buget de 850 de milioane de ruble și este în prezent al doilea după „Avatar” al lui James Cameron în box office-ul rusesc, care a obținut aproximativ 3,6 miliarde de ruble.

Câțiva ani mai târziu, povestea sa a fost adaptată pentru ecran, iar Cheburashka a devenit în scurt timp unul dintre personajele preferate de desene animate din URSS. În 2004, Cheburashka a devenit mascota oficială a echipei ruse la Jocurile Olimpice de la Atena.

În film, acțiunea are loc la Sochi, pe malul Mării Negre, unde Cheburashka este luat de o tornadă, împreună cu tone de portocale. Acolo îl întâlnește pe Guéna, un grădinar cu un comportament adesea ostil, care amintește de crocodilul din desenele animate.

Datorită acestei întâlniri, totul se schimbă în viața lui Guéna: el reușește în sfârșit să își îmbunătățească relația cu fiica sa, o maestră ciocolatieră, o ajută să salveze micul ei magazin de la preluarea de către o mare fabrică de ciocolată și își găsește prieteni și bucuria de a trăi.

Înghesuindu-se în sălile de cinema pentru a vedea acest film, după un an marcat de începutul ofensivei rusești în Ucraina și de noile sancțiuni occidentale, rușii „vor pur și simplu să se regăsească astăzi într-o poveste magică și însorită pe care ne-o povesteau bunicile noastre”, explică Alexandre Goloubtchikov, de la agenția de marketing Salo, la radio Business FM.

Cheburashka, un animăluț politicos și neîndemânatic, cu urechi mari, care trăia într-o cutie de portocale și al cărui cel mai bun prieten era crocodilul Guéna, a luat naștere în 1966, grație unei cărți a scriitorului sovietic Eduard Uspensky.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO