VIDEO Semnal de alarmă în America: Submarinele nucleare ale Rusiei lângă coasta SUA

08 Mart. 2023, 08:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2023, 08:19 // Actual //  bani.md

În timp ce războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să evolueze, comandanții și observatorii militari ai Statelor Unite trag un semnal de alarmă cu privire la activitatea flotei de submarine nucleare a Rusiei, aflate la mii de kilometri distanță, în largul coastelor americane.
Michael Peterson, director al Institutului de Studii Maritime rusești (RMSI) din Newport, SUA, a afirmat că există indicii că ”submarinele cu propulsie nucleară” ale Rusiei sunt desfășurate în largul coastelor Statelor Unite și în Marea Mediterană, lângă Europa, potrivit Newsweek.

Pe tot parcursul războiului, care a început când Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine în februarie anul trecut, a existat o acumulare de forțe marine rusești în Marea Neagră. De asemenea, a existat o prezență tot mai mare a submarinelor rusești în largul coastelor SUA și în Marea Mediterană, potrivit oficialilor.

Marina rusă comandă una dintre cele mai diverse flote de submarine din lume. Unele sunt capabile să transporte rachete balistice cu focoase nucleare, pe care Moscova le consideră puncte cheie pentru descurajarea sa strategică.

Națiunea a lucrat pentru a-și îmbunătăți flota de submarine de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. În ultimii ani, în special, Moscova a produs o serie de submarine care au capacitatea de a atinge cele mai critice ținte din SUA și Europa continentală.

În decembrie, Putin a spus că țara sa va construi mai multe submarine cu propulsie nucleară, „care vor asigura securitatea Rusiei pentru deceniile următoare”.

Există indicii că „submarinele cu propulsie nucleară ale Rusiei s-au desfășurat în largul coastei Statelor Unite și în Marea Mediterană și în alte locuri de-a lungul periferiei Europei”, a declarat Michael Peterson, director al Institutului de Studii Maritime rusești (RMSI), din Newport, Statele Unite, care efectuează cercetări legate de armata rusă și problemele economice legate de oceanele lumii.

Desfășurările lor „oglindesc desfășurarea submarinelor în stil sovietic în timpul Războiului Rece”, a spus el.

În octombrie anul trecut, generalul forțelor aeriene americane Glen VanHerck, șeful Comandamentului de Nord al SUA și NORAD, a avertizat despre prezența tot mai mare a submarinelor de clasă Severodvinsk cu propulsie nucleară în largul coastelor SUA. El a caracterizat Rusia drept principala amenințare la adresa țării.

„Tocmai au mutat submarinele, primul lor [submarin Severodvinsk] în Pacific”, a declarat VanHerck pentru Asociația Conferinței Armatei SUA. „Un alt [Severodvinsk] este în Marea Mediterană chiar acum și altul care este în drum spre Atlantic. Aceasta va fi o amenințare persistentă, apropiată, capabilă să transporte un număr semnificativ de rachete de croazieră de atac terestre, care ne pot amenința patria.”

În februarie 2020, viceamiralul marinei americane Andrew „Woody” Lewis a declarat că: „Am văzut un număr din ce în ce mai mare de submarine rusești desfășurate în Atlantic, iar aceste submarine sunt mai capabile ca niciodată, desfășurându-se pe perioade mai lungi de timp, cu sisteme de arme mai letale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău