VIDEO Singurul loc din lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune: Au petrecut Anul Nou 2023 împreu

08 Ian. 2023, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

După declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în 24 februarie 2022, relațiile dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la nivelul cel mai scăzut de la Războiul Rece și până acum.

Dar există un singur loc în lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune, acela fiind Stația Spațială Internațională (ISS). Aici, cei 7 astronauți au petrecut Anul Nou 2023 împreună, la peste 400 de kilometri de Pământ.

Misiunea nr. 68 a ISS din prezent cuprinde 7 membri: americanii Nicole Mann, Josh Cassada, Frank Rubio de la NASA, rușii Anna Kikina, Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin de la Roscosmos și japonezul Koichi Wakata de la JAXA, potrivit NASA.

Cei șapte membri ai echipajului Expediției 68 au sărbătorit sosirea anului 2023 pe Stația Spațială Internațională cu stil, inclusiv cu pălării de Moș Crăciun, beteală și un brad de Crăciun ortodox adaptat înainte de sărbătoarea rusă din 6 ianuarie.

„La fel ca acasă, avem o tradiție și aici de a face un brad de Anul Nou și de a decora interiorul stației spațiale pentru a sărbători Anul Nou. Astăzi, vă vom arăta cum să faceți acest lucru în condiții de gravitate zero”, a spus cosmonautul rus Serghei Prokopiev într-un mesaj video de la Roscosmos joi, 29 decembrie 2022, conform Space.

Alături de Prokopiev, cosmonauții ruși Dmitri Petelin și Anna Kikina au pus ornamente minuscule și au executat sărituri, toate sub un banner colorat împodobit cu cuvintele „Anul Nou” în limba rusă.

Într-un videoclip publicat de NASA săptămâna trecută, astronautul japonez Koichi Wakata s-a angajat să facă o imagine a primului răsărit orbital din 2023 într-unul dintre modulele din apropiere din modulul ISS Kibo, furnizat tot de Japonia.

Astronauții americani au fost tăcuți pe rețelele sociale în timpul sezonului de vacanță, dar între timp, NASA a încărcat câteva fotografii pe Flickr cu echipajul care plutește în jurul stației spațiale cu pălării, ciorapi și pulovere de sărbători.

Va fi un început de 2023 ocupat pentru echipajul Expediției 68, după ce Rusia stabilește ce să facă cu nava spațială Soyuz (atașată ISS) care a început brusc să piardă lichid de răcire pe 15 decembrie 2022.

Nu există niciun pericol imediat pentru echipajul Stației Spațiale Internaționale, dar nu este clar dacă Soyuz, numit MS-22, îi poate purta pe Prokopyev, Petelin și Rubio înapoi pe Pământ, așa cum era planificat.

NASA a contactat, de asemenea, compania privată SpaceX a lui Elon Musk pentru a vedea dacă ar fi posibil să aducă trio-ul acasă cu o navă spațială Crew Dragon, dacă nu este disponibilă nicio altă rezervă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău