VIDEO Singurul loc din lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune: Au petrecut Anul Nou 2023 împreu

08 Ian. 2023, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

După declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în 24 februarie 2022, relațiile dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la nivelul cel mai scăzut de la Războiul Rece și până acum.

Dar există un singur loc în lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune, acela fiind Stația Spațială Internațională (ISS). Aici, cei 7 astronauți au petrecut Anul Nou 2023 împreună, la peste 400 de kilometri de Pământ.

Misiunea nr. 68 a ISS din prezent cuprinde 7 membri: americanii Nicole Mann, Josh Cassada, Frank Rubio de la NASA, rușii Anna Kikina, Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin de la Roscosmos și japonezul Koichi Wakata de la JAXA, potrivit NASA.

Cei șapte membri ai echipajului Expediției 68 au sărbătorit sosirea anului 2023 pe Stația Spațială Internațională cu stil, inclusiv cu pălării de Moș Crăciun, beteală și un brad de Crăciun ortodox adaptat înainte de sărbătoarea rusă din 6 ianuarie.

„La fel ca acasă, avem o tradiție și aici de a face un brad de Anul Nou și de a decora interiorul stației spațiale pentru a sărbători Anul Nou. Astăzi, vă vom arăta cum să faceți acest lucru în condiții de gravitate zero”, a spus cosmonautul rus Serghei Prokopiev într-un mesaj video de la Roscosmos joi, 29 decembrie 2022, conform Space.

Alături de Prokopiev, cosmonauții ruși Dmitri Petelin și Anna Kikina au pus ornamente minuscule și au executat sărituri, toate sub un banner colorat împodobit cu cuvintele „Anul Nou” în limba rusă.

Într-un videoclip publicat de NASA săptămâna trecută, astronautul japonez Koichi Wakata s-a angajat să facă o imagine a primului răsărit orbital din 2023 într-unul dintre modulele din apropiere din modulul ISS Kibo, furnizat tot de Japonia.

Astronauții americani au fost tăcuți pe rețelele sociale în timpul sezonului de vacanță, dar între timp, NASA a încărcat câteva fotografii pe Flickr cu echipajul care plutește în jurul stației spațiale cu pălării, ciorapi și pulovere de sărbători.

Va fi un început de 2023 ocupat pentru echipajul Expediției 68, după ce Rusia stabilește ce să facă cu nava spațială Soyuz (atașată ISS) care a început brusc să piardă lichid de răcire pe 15 decembrie 2022.

Nu există niciun pericol imediat pentru echipajul Stației Spațiale Internaționale, dar nu este clar dacă Soyuz, numit MS-22, îi poate purta pe Prokopyev, Petelin și Rubio înapoi pe Pământ, așa cum era planificat.

NASA a contactat, de asemenea, compania privată SpaceX a lui Elon Musk pentru a vedea dacă ar fi posibil să aducă trio-ul acasă cu o navă spațială Crew Dragon, dacă nu este disponibilă nicio altă rezervă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău