VIDEO Singurul loc din lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune: Au petrecut Anul Nou 2023 împreu

08 Ian. 2023, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

După declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în 24 februarie 2022, relațiile dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la nivelul cel mai scăzut de la Războiul Rece și până acum.

Dar există un singur loc în lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune, acela fiind Stația Spațială Internațională (ISS). Aici, cei 7 astronauți au petrecut Anul Nou 2023 împreună, la peste 400 de kilometri de Pământ.

Misiunea nr. 68 a ISS din prezent cuprinde 7 membri: americanii Nicole Mann, Josh Cassada, Frank Rubio de la NASA, rușii Anna Kikina, Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin de la Roscosmos și japonezul Koichi Wakata de la JAXA, potrivit NASA.

Cei șapte membri ai echipajului Expediției 68 au sărbătorit sosirea anului 2023 pe Stația Spațială Internațională cu stil, inclusiv cu pălării de Moș Crăciun, beteală și un brad de Crăciun ortodox adaptat înainte de sărbătoarea rusă din 6 ianuarie.

„La fel ca acasă, avem o tradiție și aici de a face un brad de Anul Nou și de a decora interiorul stației spațiale pentru a sărbători Anul Nou. Astăzi, vă vom arăta cum să faceți acest lucru în condiții de gravitate zero”, a spus cosmonautul rus Serghei Prokopiev într-un mesaj video de la Roscosmos joi, 29 decembrie 2022, conform Space.

Alături de Prokopiev, cosmonauții ruși Dmitri Petelin și Anna Kikina au pus ornamente minuscule și au executat sărituri, toate sub un banner colorat împodobit cu cuvintele „Anul Nou” în limba rusă.

Într-un videoclip publicat de NASA săptămâna trecută, astronautul japonez Koichi Wakata s-a angajat să facă o imagine a primului răsărit orbital din 2023 într-unul dintre modulele din apropiere din modulul ISS Kibo, furnizat tot de Japonia.

Astronauții americani au fost tăcuți pe rețelele sociale în timpul sezonului de vacanță, dar între timp, NASA a încărcat câteva fotografii pe Flickr cu echipajul care plutește în jurul stației spațiale cu pălării, ciorapi și pulovere de sărbători.

Va fi un început de 2023 ocupat pentru echipajul Expediției 68, după ce Rusia stabilește ce să facă cu nava spațială Soyuz (atașată ISS) care a început brusc să piardă lichid de răcire pe 15 decembrie 2022.

Nu există niciun pericol imediat pentru echipajul Stației Spațiale Internaționale, dar nu este clar dacă Soyuz, numit MS-22, îi poate purta pe Prokopyev, Petelin și Rubio înapoi pe Pământ, așa cum era planificat.

NASA a contactat, de asemenea, compania privată SpaceX a lui Elon Musk pentru a vedea dacă ar fi posibil să aducă trio-ul acasă cu o navă spațială Crew Dragon, dacă nu este disponibilă nicio altă rezervă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 12:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E) a anunțat o majorare cu 500 MW a limitei de capacitate a comerțului cu energie electrică, ajungând la 1.700 MW, ca rezultat al finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

Această mutare reprezintă un pas esențial în consolidarea securității energetice regionale și promovarea unei piețe energetice mai integrate și eficiente. Președintele ENTSO-E, Zbyněk Boldiš, a salutat nivelul crescut de cooperare între operatorii de sisteme de transport din Europa Continentală și Ukrenergo, subliniind eforturile continue pentru o rețea electrică rezistentă și integrată.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost finalizată la 16 martie 2022. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evidențiat importanța acestui eveniment pentru Republica Moldova, subliniind că sincronizarea a contribuit semnificativ la consolidarea independenței energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău