VIDEO Un nou parc fotovoltaic a fost inaugurat la Boldurești, Nisporeni. Cine a fost prezent la eveniment

30 Sept. 2024, 09:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
30 Sept. 2024, 09:44 // Bani și Afaceri //  bani.md

Un nou parc fotovoltaic cu o capacitate de 1 MW a fost inaugurat în satul Boldurești din raionul Nisporeni. Proiectul a fost realizat de compania Danish Renewables SRL, un investitor danez cu o prezență semnificativă în sectorul energiei regenerabile din Republica Moldova din 2016. La evenimentul de inaugurare a fost prezent ambasadorul Danemarcii în Republica Moldova, fondatorul companiei daneze, partenerul local, secretarul general al Ministerului Energiei, dar și directorul regional Moldindconbank. De asemenea, și autoritățile locale au participat la eveniment.

Fondatorul firmei care s-a ocupat de acest proiect a menționat că pentru compania sa, Moldova nu a fost unul dintre cele mai ușoare locuri de a lucra și a investi, din cauza unor probleme ce nu au putut fi evitate. Cu toate acestea, compania sa va continua să dezvolte noi proiecte pe teritoriul țării noastre.

„Cu cât realizăm mai multe proiecte, cu atât înțelegem mai bine cum funcționează lucrurile aici, cum funcționează sistemul și cum putem rezolva problemele existente. Suntem siguri că vom construi multe alte proiecte, atât în viitorul apropiat, cât și pe termen lung, și ne dorim o colaborare de lungă durată, atât cu partenerii locali, cât și cu întreaga țară”, a declarat Esben Christensen, fondatorul Danish Renewables SRL.

Chiril Gaburici, partenerul local al firmei daneze a accentuat faptul că deschiderea parcului fotovoltaic este doar o primă etapă a acestui proiect.

„Compania Danish Renewables este o companie prezentă nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări precum Suedia, Danemarca, Georgia și Africa de Sud. Este o companie ce are în spate deja construite peste 300 MW în toate aceste țări enumerate. Aceasta are astăzi în dezvoltare peste 150 MW. Acesta este începutul colaborării noastre cu autoritățile locale, urmează să mai realizăm și alte idei de proiecte sociale ce vin atât din partea noastră cât și din partea lor”, a afirmat Chiril Gaburici, partenerul local al Danish Renewables SRL.

Acest proiect nu este doar un început al independenței energetice, ci reprezintă și un moment oportun de conștientizare a valorilor sustenabile promovate de comunitatea europeană, susține ambasadorul Danemarcii.

„Credem că oamenii dintr-o țară ar trebui să decidă singuri unde vor să aparțină. Vor să facă parte dintr-o comunitate care respectă democrația, statul de drept și egalitatea de gen sau dintr-una care atacă țările vecine și ucide civili. Alegerea este, după părerea mea, foarte clară”, a adăugat Søren Jensen, ambasadorul Danemarcii în R. Moldova.

Directorul regional Moldindconbank, care a finanțat 90% din suma totală a proiectului, a spus că această primă colaborare cu firma daneză s-a dovedit a fi una de succes.

„Cunoaștem și conștientizăm responsabilitatea noastră ca parteneri și ca bancă sistemică în finanțarea proiectelor de astfel de gen. Partenerul Danish Renewables, alături de care ne aflăm la o primă colaborare, deși a reprezentat un proiect complex de tip project financing, în care a fost necesar foarte multe lucruri de prognozat și de previzionat cum acestea se vor manifesta în timp, s-a adeverit a fi un proces ușor de parcurs”, a spus Petru Ernu, directorul Regional Moldindconbank S.A.

Autoritățile locale spun că datorită acestui proiect, în localitate au apărut noi locuri de muncă. În prezent, 10 MW din proiectele solare din Moldova dezvoltate de compania din Danemarca sunt operaționale, iar alte 30 MW se află în construcție.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
Advertisement

Realitatea Live

Eveniment de înmânare a certificatelor de grant în cadrul Programului de Granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova
03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!