Un nou parc fotovoltaic cu o capacitate de 1 MW a fost inaugurat în satul Boldurești din raionul Nisporeni. Proiectul a fost realizat de compania Danish Renewables SRL, un investitor danez cu o prezență semnificativă în sectorul energiei regenerabile din Republica Moldova din 2016. La evenimentul de inaugurare a fost prezent ambasadorul Danemarcii în Republica Moldova, fondatorul companiei daneze, partenerul local, secretarul general al Ministerului Energiei, dar și directorul regional Moldindconbank. De asemenea, și autoritățile locale au participat la eveniment.
Fondatorul firmei care s-a ocupat de acest proiect a menționat că pentru compania sa, Moldova nu a fost unul dintre cele mai ușoare locuri de a lucra și a investi, din cauza unor probleme ce nu au putut fi evitate. Cu toate acestea, compania sa va continua să dezvolte noi proiecte pe teritoriul țării noastre.
„Cu cât realizăm mai multe proiecte, cu atât înțelegem mai bine cum funcționează lucrurile aici, cum funcționează sistemul și cum putem rezolva problemele existente. Suntem siguri că vom construi multe alte proiecte, atât în viitorul apropiat, cât și pe termen lung, și ne dorim o colaborare de lungă durată, atât cu partenerii locali, cât și cu întreaga țară”, a declarat Esben Christensen, fondatorul Danish Renewables SRL.
Chiril Gaburici, partenerul local al firmei daneze a accentuat faptul că deschiderea parcului fotovoltaic este doar o primă etapă a acestui proiect.
„Compania Danish Renewables este o companie prezentă nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări precum Suedia, Danemarca, Georgia și Africa de Sud. Este o companie ce are în spate deja construite peste 300 MW în toate aceste țări enumerate. Aceasta are astăzi în dezvoltare peste 150 MW. Acesta este începutul colaborării noastre cu autoritățile locale, urmează să mai realizăm și alte idei de proiecte sociale ce vin atât din partea noastră cât și din partea lor”, a afirmat Chiril Gaburici, partenerul local al Danish Renewables SRL.
Acest proiect nu este doar un început al independenței energetice, ci reprezintă și un moment oportun de conștientizare a valorilor sustenabile promovate de comunitatea europeană, susține ambasadorul Danemarcii.
„Credem că oamenii dintr-o țară ar trebui să decidă singuri unde vor să aparțină. Vor să facă parte dintr-o comunitate care respectă democrația, statul de drept și egalitatea de gen sau dintr-una care atacă țările vecine și ucide civili. Alegerea este, după părerea mea, foarte clară”, a adăugat Søren Jensen, ambasadorul Danemarcii în R. Moldova.
Directorul regional Moldindconbank, care a finanțat 90% din suma totală a proiectului, a spus că această primă colaborare cu firma daneză s-a dovedit a fi una de succes.
„Cunoaștem și conștientizăm responsabilitatea noastră ca parteneri și ca bancă sistemică în finanțarea proiectelor de astfel de gen. Partenerul Danish Renewables, alături de care ne aflăm la o primă colaborare, deși a reprezentat un proiect complex de tip project financing, în care a fost necesar foarte multe lucruri de prognozat și de previzionat cum acestea se vor manifesta în timp, s-a adeverit a fi un proces ușor de parcurs”, a spus Petru Ernu, directorul Regional Moldindconbank S.A.
Autoritățile locale spun că datorită acestui proiect, în localitate au apărut noi locuri de muncă. În prezent, 10 MW din proiectele solare din Moldova dezvoltate de compania din Danemarca sunt operaționale, iar alte 30 MW se află în construcție.