(VIDEO) Vânătorii de diamante au invadat un sat african. Descoperirea uimitoare a unui bărbat

17 Iun. 2021, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 16:10 // Actual //  MD Bani

Un bărbat din satul sud-african KwaHlathi a făcut o descoperire care a atras mii de oameni din regiune, în speranța că se vor îmbogăți, generând o „goană după diamante” în regiunea respctivă.

Bărbatul în cauză a escavat, accidental, un bolovan care conținea și o bucată de rocă ce părea a fi un diamant. Vestea s-a dus rapid în regiune, iar terenul pe care a fost făcută descoperirea a fost invadat de „vânătorii de diamante”, scrie Wall Street.

Africa de Sud este recunoscută la nivel mondial ca fiind unul dintre cei mai mari producători de diamante din lume, așa că nu ar fi o surpriză dacă rocile descoperite în zonă chiar ar fi diamante.

Autoritățile sunt sceptice în privința naturii acestor „pietricele” potențial valoroase descoperite în apropierea satului KwaHlathi. Guvernul a anunțat că va trimite geologi și experți pentru a analiza rocile și pentru a stabili dacă este vorba, într-adevăr, despre diamante.

Deocamdată, terenul se află pe un domeniu public, iar cum nu sunt restricții de exploatare, mii de sud-africani au venit cu speranța că se vor îmbogăți peste noapte.

Câțiva dintre cei care au avut norocul să descopere câteva astfel de roci s-au arătat încântați, spunând că le-ar putea schimba definitiv viețile.

”Dacă aceste roci chiar sunt diamante adevărat m-ar ajuta enorm pe mine și familia. Cu toții avem nevoie de stabilitate financiară și toată lumea vrea să reușească în viață”, a declarat o tânără pentru cei de la BBC.

Alții s-au arătat interesați de lucruri mai simple, cum ar fi o vacanță cu familia. Doi tineri mai entuziaști au spus că vor cheltui banii „în cluburi și pe mașini”.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ