VIDEO Zece tineri antreprenori au prins aripi cu ajutorul proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”

29 Nov. 2023, 11:31
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
29 Nov. 2023, 11:31 // Slider //  MD Bani

În raionul Orhei au prins aripi zece tineri antreprenori care beneficiază de asistență în crearea și dezvoltarea afacerilor lor. Doi dintre acești tineri sunt Silvia Rânja, care predă engleza în Peresecina, și Vasile Țăruș, cofondatorul unei firme de ovine.

„Abilităm antreprenorial tinerii din raionul Orhei, prin a le oferi granturi ca să-și lanseze niște afaceri. De obicei este vorba despre afaceri care generează din hobby-urile sau din activitățile pe care ei deja le-au îndrăgit, le practică, în același timp să mărim gradul de cultură a tinerilor din raionul nostru”, a explicat Corina Erhan, coordonatoarea proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” și directoarea executivă a AO ADIS.

 

Participanții la proiect au fost aleși din localitățile rurale.„Am găsit tineri care nu sunt angajați și care nu învață și nu au venit stabil, ca să le dezvoltăm careva aptitudini, abilități de a fi un mic antreprenor. Inițial am găsit mulți tineri, dar nu aveau ambiția de a merge mai departe și rămâneau doar la ședința în care noi ne vedeam cu ei. În finalul proiectului am ajuns cu 10 tineri antreprenori”, a spus Elena Stelea, asistentă de proiect la „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

Cursuri de engleză la Peresecina

După mai mulți ani de experiență în domeniu, Silvia Rânja a decis să deschidă un centru de afaceri, unde este și adminstrator, și profesoară de engleză.

„Adică eu și predau și administrez afacerea. M-am axat pe adulți începători și copii de vârstă preșcolară și școlară mică. M-am concentrat pe zona raionului Orhei, adică mai mult Peresecina, fiindcă este un sat destul de mare și cererile sunt destul de multe. Motivația vine foarte mult de la părinții satisfăcuți. Când vine un părinte și îți mulțumește că uite copilul său a început să privească video în engleză, sau a început să ceară chestii în engleză, ceea ce este diferit de ceea ce făceau ei jumătate de an în urmă. Și desigur cererea permanentă. Vreau să mă extind și în orașul meu natal, Orhei, fiindcă cerere este, vreau să creez niște locuri de muncă”, ne-a povestit Silvia, una dintre beneficiarele „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

Produse lactate bio, produse la Isacova

Vasile Țăruș și-a legalizat afacerea de oierit de la Isacova, iar acum se preocupă de eficientizarea producției și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

„În prezent avem 80 de oi. 30 sunt tinere și 50 sunt mulgătoare. Ne trezim la ora 5 dimineața, începem mulsul, mulge, punem fermentul, se fermentează laptele, turnăm cașul, brânza, apoi oile pleacă pe deal la păscut, seara se întorc înapoi, aceiași procedură. Vrem să ne modernizăm, să trecem la o etapă mai avansată. Nu cum se făcea înainte cu pășunatul, să trecem pe bază de stabulare, unde este mult mai rentabil. La momentul dat pe piață este foarte mult produs care conține chimie, care nu este sănătos, dar noi ne axăm pe un produs bio”, spune Vasile, cofondatorul unei firme de ovine și beneficiar al „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

Tinerii antreprenori vorbesc despre importanța participării la „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”.

„Ne-au ajutat foarte mult de a învinge frica aceasta de legi, de impozite, de a fi fermi, de a merge înainte. Am început să ne legalizăm, să perfecționăm actele, să facem certificate de calitate. Am procurat un aparat de cosit iarba care ne ajută foarte tare la pregătirea nutrețului”, spune Vasile.

 

„În primul rând ei ne-au dat încrederea că uite se poate și este posibil și că ideea mea de afacere este una realizabilă și este destul de cerută pe piață. În al doilea rând ei ne-au instruit destul de mult și aș spune că pe înțelesul tuturor. M-au ajutat să creez un plan de afaceri, mi-au dat oportunitatea să aplic la un grant și deja m-au finanțat. Ulterior, după ce am câștigat grantul mă instruiesc acum”, a mărturisit Silvia.

I-am întrebat ce sfaturi au pentru tinerii care vor să înceapă o afacere.

„Să creadă că ideea loc este bună, să se pornească și să întrebe așa cum am făcut-o și eu”, i-a îndemnat Silvia.

 

„Nu există om de afaceri care a încercat și a avut succes deodată. Sunt eșecuri, cazi, te ridici și mergi mai departe”, a adăugat Vasile.

Proiectul „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei” a durat doi ani și jumătate. Fiecare participant a beneficiat de un grant de 2.000 de euro, instruiri și un program de mentorat.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO