Viitorii specialiști IT au interacționat cu companiile IT de la Chișinău. Cum a fost la „IT Career Expo 2021”

28 Sept. 2021, 12:47
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Sept. 2021, 12:47 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Participanții târgului de cariere „IT Career Expo 2021” au interacționat cu aproximativ 20 de companii IT de la Chișinău și au cunoscut ofertele de stagiu și de muncă. De asemenea s-au desfășurat 12 sesiuni de orientare în carieră și s-a prezentat oferta de cursuri disponibile pentru începători.

La târgul de cariere „IT Career Expo 2021” – un eveniment de ghidare în carieră, care a adus la un loc reprezentanții mediului educațional și ai sectorului privat, au participat zeci tineri interesați să urmeze o carieră în domeniul IT.

Toți cei interesați de oportunitățile unei cariere IT au avut posibilitatea să afle din prima sursă care sunt avantajele oferite tinerilor profesioniști, chiar de la reprezentanții celor 19 companii participante: Gilat Sattellite Networks, Simpals, Jivy Group, Paynet, Pentalog, Allied Testing, Salt Edge, ISD, Orange Systems, Tekoway, Codefactory, AMDARIS, DevelopmentAID, Technosoft, MOLDCELL, Noction, Coherent Solutions, Cegeka, Best4U International.

În cadrul evenimentului au avut loc și mai multe ateliere tematice, axate pe principalele direcții de activitate IT, potrivite pentru tinerii profesioniști. Iar pentru a fi pregătiți de interviurile cu angajatorii, participanții au avut parte și de sesiuni practice și de simulare pentru a obține un job și totodată, au descoperit oferta de studii în domeniul IT destinată începătorilor, inclusiv cele oferite de  „Tekwill Academy”.

Târgul de cariere a fost organizat de „Tekwill Academy”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în cadrul proiectului TEKWILL, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională  și Suediei.

Corina Damaschin, manager de proiect „Tekwill Academy”: „Dezvoltarea forței de muncă calificată începe de la cunoștințele de specialitate ale viitorilor specialiști, dar și de capacitatea de a fi conectat cu ultimele tendințe ale domeniului. Din acest motiv, ne-am dorit să apropiem educația tehnologică, tinerii sau viitorii specialiști cu angajatorii și companiile angajatoare. Această sinergie vine să complementeze interacțiunea dintre cei interesați și, astfel, să dezvoltăm o comunitate IT de perspectivă, care să creeze produse și să ofere servicii la cel mai înalt nivel.”

La final, participanții au participat și la o tombolă, în cadrul căreia, tinerii au câștigat vouchere, tricouri personalizate și alte premii din partea partenerilor.

„Tekwill Academy” este un program de formare a specialiștilor în domeniul IT și ghidare în carieră. Acesta facilitează integrarea noilor profesioniști pe piața muncii, în dependență de talentele individuale ale acestora și necesitățile reale ale angajatorilor.

Despre TEKWILL

Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău