VinOpera 2024 – 3 zile de concerte excepţionale pentru iubitorii de operă şi muzică clasică din Republica Moldova

19 Sept. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Sept. 2024, 09:46 // Actual //  Soroceanu Olga

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera 2024 a luat sfârşit, iar Fundaţia Constantin Mimi face bilanţul celei de-a VII-a ediţii a evenimentului unic în Republica Moldova care pentru al doilea an consecutiv, a fost organizat timp de trei zile, iar două dintre concerte s-au desfăşurat cu intrare liberă pentru toţi doritorii.

Spectacolul de gală a avut loc în data de 6 septembrie, la Castel Mimi, eveniment la care au participat  aproape 1000 de melomani, printre care ambasadori, oameni de artă, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor culturale, printre ei şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat pentru a doua oară la VinOpera.

Evenimentul a reunit pe scena de la Castel Mimi nume importante ale operei naţionale şi internaţionale, iar surpriza acestei ediţii a fost irepetabila soprană Elena Moşuc, câştigătoarea celebrului concurs Oscar della Lirica în anul 2019, devenind una dintre cele mai valoroase voci ale lumii.

Au urmat alte două spectacole, susţinute de către Select Cvartet Plus şi soliştii Tatiana Costiuc şi Igor Ţurcanu, pentru 200 de persoane din satele Teliţa şi Bulboaca, care au urmărit un program artistic special prin care a fost promovată muzica clasică şi valorile culturale europene în zona rurală. Publicul a avut acces gratuit.

Grupul de Presă Realitatea a fost partener media al VinOpera pentru al doilea an la rând, mediatizând cele trei zile de concerte. Evenimentele din 6, 14 şi 15 septembrie au fost urmărite de aproape 150 de mii de urmăritori pe platformele online, iar alţi peste 60 de mii de oameni au privit concertele din faţa televizoarelor pe Rlive TV.

“Ne-am bucurat de susținere din partea partenerilor, a localnicilor, primarilor și a amatorilor de muzică clasică. VinOpera este cel mai bun concert de muzică clasică din Moldova, așa ne-au spus cei care au participat. Credem că este cel mai bun pentru că, contribuie la schimbarea societății și promovează valori cu adevărat importante”, spune Cristina Frolov, preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Fundaţia Constantin Mimi este un promotor activ al sustenabilităţii, iar evenimentele pe care le organizează sunt prietenoase cu natura. Pe lângă trenul vinului, devenit deja tradiţional, cu ajutotul căruia câteva sute de maşină rămân parcate în Chişinău, reducând astfel amprenta de carbon în atmosferă, în acest an, două din trei concerte s-au desfăşurat folosind exclusiv energia soarelui, produsă prin intermediul parcului fotovoltaic de la castel.

S-a renunţat la plastic şi astfel, la toate cele trei evenimente s-a servit vin oaspeţilor din pahare de sticlă, reciclabile. La concertul de gală, fiecare spectator a primit brăţări ecologice, iar la final le-a returnat, ca la primăvară acestea să fie folosite la legarea lăstarilor de viţă de vie din plantaţiile vinăriei.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera în format extins, cu două concerte gratuite, a fost organizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României şi datorită parteneriatului cu Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ