Vinurile rosé din Moldova apreciate la nivel internațional. Ocupă locul patru după numărul de medalii

18 Mart. 2022, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mart. 2022, 16:29 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Concours Mondial de Bruxelles — una dintre cele mai mari competiții de vinuri din lume — a organizat, în acest an, în premieră, un concurs specializat exclusiv pe vinurile rosé. În cadrul acestei ediții vinurile rosé din Republica Moldova s-au bucurat de o atenție deosebită din partea juriului, țara noastră ocupând locul patru după numărul de medalii obținute.

Competiția s-a desfășurat între 11-13 martie 2021, în Valladolid, regiunea Castilla-y-Léon din Spania. Peste 1000 de probe din 23 de țări au fost analizate, „în orb”, de către un juriu internațional. Moldova (alături de Portugalia), s-a clasat pe locul 4 în competiție, urmând Franța, Italia și Spania, scrie finewine.md.

În total, Republica Moldova a obținut 23 de medalii, dintre care două s-au ales cu cea mai înaltă distincție Grand Gold Medal, alte 5 au obținut medalia de aur și restul au fost premiate cu medalii de argint.

Două vinuri din Moldova au luat cea mai mare distincție a competiției — Grand Gold Medal — care se acordă la un consens al juraților de peste 92 de puncte.

Este vorba de Rosé de Purcari 2021 și Vinaria Poiana Rosé 2020.

Alte 5 vinuri moldovenești au primat medalia de aur.

 • Purcari Vinohora rosé 2021
 • Suvorov Cabernet Sauvignon rosé 2021
 • Sol Negru Cabernet Sauvignon rosé 2021
 • Chateau Vartely Inspiro Muscat rosé 2020
 • Cricova Pinot Meunier rosé 2018

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Iar restul au obținut medalii de argint. Menționez că la acest concurs medalia de bronz nu există, iar premiile se acordă pentru cel mult o treime de vinuri în concurs.

Silver medal

 • Rosé de Kazayak 2021
 • Kazayak Merlot rosé 2021
 • Kazayak Pinot Noir rosé 2021
 • Suvorov Merlot Kazayak 2021
 • Vinaria Bostavan Dor Merlot & Saperavi 2021
 • Vinaria Bostavan Wine Crime 2021
 • Domeniile Davidescu rosé 2021
 • Domeniile Davidescu rosé Sorbinte 2021
 • Chateau Cristi Bravoure Malbec 2021
 • Asconi June Pinot Grigio rosé 2021
 • Castel Mimi Rara Neagră rosé 2021
 • Vinum Estate Merlot & Pinon Noir rosé 2020
 • Crama Dionis rosé 2020
 • Agrici Wine Signature rosé 2020
 • Cricova Feteasca Neagră rosé 2020
 • Aurelius Brut rosé 2020

Titlul de cel mai bun rosé în competiție a fost atribuit unui vin din Franța, Cehia a câștigat cu cel mai bun rose demisec, iar România s-a impus cu cel mai bun spumant roze (Jidvei Winery, 2017 Mysterium Roze Brut).

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 12:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 12:53 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Președintele Comitetului de conducere al Moldindconbank, Nikolay Borissov, își încheie mandatul de trei ani de activitate în conducerea instituției financiare. Nikolay Borissov a fost numit de adunarea generală a acționarilor Moldindconbank în funcția de vicepreședinte al Comitetului de conducere, la sfârșitul lunii iunie 2019, iar în februarie 2020 a fost aprobat de Banca Națională a Moldovei în calitate de președinte.

Interimatul funcției va fi exercitat de către vicepreședintele Tzvetanka Kroumova, până la aprobarea de Banca Națională a noului președinte al Comitetului de conducere. Doamna Kroumova este un specialist de înaltă valoare, cu o experiență de 30 de ani de activitate în domeniile financiar-bancar, asigurări, consultanță și justiție.

În calitate de reprezentant al Doverie United Holding din Bulgaria, domnul Borissov a participat la evaluarea mai multor bănci din Republica Moldova, inclusiv a Moldinconbank, instituție în care investitorul european a devenit acționar majoritar, în martie 2019.

Pe durata mandatului său, Moldindconbank și-a consolidat pozițiile pe piața bancară din Republica Moldova, devenind cea mai eficientă instituție financiară din țară. La adunarea Generală a acționarilor din iunie 2022, Banca a raportat realizări semnificative: o acoperire de peste 20% din piaţă la capitolul activelor (20,6%), a creditelor acordate (20,4%) şi a depozitelor atrase (21,0%). Moldindconbank este prima bancă în segmentul creditării ipotecare, cu o cotă de 27,6%, este banca lider pe piața cardurilor de plată, cu o cotă de 37,8%, precum şi în segmentul operațiunilor cu cardurile de plată. Banca menține un nivel înalt de lichiditate şi capitalizare, demonstrând în anul 2021 cea mai înaltă eficiență financiară în sistemul bancar autohton.

Datorită realizărilor Moldindconbank, acțiunile Doverie United Holding au ajuns în TOP-3 după popularitate la Bursa din Sofia.

P.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău