Vinurile rosé din Moldova apreciate la nivel internațional. Ocupă locul patru după numărul de medalii

18 Mart. 2022, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mart. 2022, 16:29 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Concours Mondial de Bruxelles — una dintre cele mai mari competiții de vinuri din lume — a organizat, în acest an, în premieră, un concurs specializat exclusiv pe vinurile rosé. În cadrul acestei ediții vinurile rosé din Republica Moldova s-au bucurat de o atenție deosebită din partea juriului, țara noastră ocupând locul patru după numărul de medalii obținute.

Competiția s-a desfășurat între 11-13 martie 2021, în Valladolid, regiunea Castilla-y-Léon din Spania. Peste 1000 de probe din 23 de țări au fost analizate, „în orb”, de către un juriu internațional. Moldova (alături de Portugalia), s-a clasat pe locul 4 în competiție, urmând Franța, Italia și Spania, scrie finewine.md.

În total, Republica Moldova a obținut 23 de medalii, dintre care două s-au ales cu cea mai înaltă distincție Grand Gold Medal, alte 5 au obținut medalia de aur și restul au fost premiate cu medalii de argint.

Două vinuri din Moldova au luat cea mai mare distincție a competiției — Grand Gold Medal — care se acordă la un consens al juraților de peste 92 de puncte.

Este vorba de Rosé de Purcari 2021 și Vinaria Poiana Rosé 2020.

Alte 5 vinuri moldovenești au primat medalia de aur.

 • Purcari Vinohora rosé 2021
 • Suvorov Cabernet Sauvignon rosé 2021
 • Sol Negru Cabernet Sauvignon rosé 2021
 • Chateau Vartely Inspiro Muscat rosé 2020
 • Cricova Pinot Meunier rosé 2018

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Iar restul au obținut medalii de argint. Menționez că la acest concurs medalia de bronz nu există, iar premiile se acordă pentru cel mult o treime de vinuri în concurs.

Silver medal

 • Rosé de Kazayak 2021
 • Kazayak Merlot rosé 2021
 • Kazayak Pinot Noir rosé 2021
 • Suvorov Merlot Kazayak 2021
 • Vinaria Bostavan Dor Merlot & Saperavi 2021
 • Vinaria Bostavan Wine Crime 2021
 • Domeniile Davidescu rosé 2021
 • Domeniile Davidescu rosé Sorbinte 2021
 • Chateau Cristi Bravoure Malbec 2021
 • Asconi June Pinot Grigio rosé 2021
 • Castel Mimi Rara Neagră rosé 2021
 • Vinum Estate Merlot & Pinon Noir rosé 2020
 • Crama Dionis rosé 2020
 • Agrici Wine Signature rosé 2020
 • Cricova Feteasca Neagră rosé 2020
 • Aurelius Brut rosé 2020

Titlul de cel mai bun rosé în competiție a fost atribuit unui vin din Franța, Cehia a câștigat cu cel mai bun rose demisec, iar România s-a impus cu cel mai bun spumant roze (Jidvei Winery, 2017 Mysterium Roze Brut).

Realitatea Live

03 Dec. 2022, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2022, 05:46 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele rus Vladimir Putin are la dispoziţie o vastă reţea de buncăre secrete, care se întinde de la Moscova până în Munţii Ural. Noi adăposturi subterane sunt în continuare construite în Rusia, relatează vineri Ukrainska Pravda şi Rbc.ua, citate de Agerpres. Nu

Această informaţie are la bază o anchetă efectuată de săptămânalul rus Sobesednik (Interlocutorul), iar unul din autori este chiar redactorul-şef al publicaţiei, Oleg Roldughin, care a acordat un interviu despre investigaţie canalului de televiziune independent Dojdi (cu sediul în Letonia).

„Încă în perioada sovietică erau construite buncăre pentru înalţii funcţionari de stat, dar construcţia lor s-a intensificat în ultimul timp. Ştim cu certitudine că există buncăre la Moscova, în Ural şi în regiunea Volgăi”, a spus Roldughin.

Puțin dispune de două sisteme de buncăre: unele înregistrate şi altele neînregistrate, a spus el.

Sistemul de buncăre ţine de competenţa Direcţiei generale pentru programe speciale, un organism de securitate oficial distinct, subordonat direct preşedintelui rus. Şeful acestei direcţii este Aleksandr Lineţ, fost şef al unui departament în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru Districtul militar Sud. În 2020, Putin i-a dăruit acestuia un apartament de 176,7 m.p. în imobilul în care se află Direcţia pentru administrarea patrimoniului preşedinţiei ruse din centrul Moscovei.

În cursul anchetei, Roldughin şi echipa sa de jurnalişti au descoperit că aceiaşi muncitori angajaţi pentru construirea buncărelor oficiale şi a tunelurilor pe sub palatul lui Putin de la Ghelendjik (ţinutul Krasnodar) construiesc de asemenea adăposturi private pentru preşedinte.

Numărul buncărelor private este net superior celor care pot fi identificate prin contracte oficiale sau alte documente.
Potrivit jurnalistului, un grup de muncitori a descoperit că tunelurile din Moscova coboară până la 200 de metri sub pământ. Ei au găsit din întâmplare aceste tuneluri. La scurt timp, aceştia au fost condamnaţi la diferite sancţiuni administrative, unii dintre ei fiind pasibili de pedeapsa cu închisoarea şi trebuind să părăsească Rusia.

Roldughin a adăugat că renovarea buncărelor a început după ce Putin a devenit preşedinte. De exemplu, ascensoarele buncărelor din Moscova au fost modernizate, valoarea lucrărilor ridicându-se la aproximativ 55 milioane de ruble (circa 902.000 dolari) pentru trei ascensoare.
„Amploarea proiectului permite să se tragă concluzii asupra profunzimii buncărelor şi ce tipuri de ascensoare şi puţuri sunt instalate sub Moscova. Agenţia care se ocupă de construirea puţurilor pentru lansatoare de rachete este responsabilă de această modernizare. Numeroase buncăre sunt legate unele de altele prin tuneluri lungi de mai multe zeci de kilometri”, susţine Roldughin, care explică unde se află buncărele lui Putin.

Mai întâi există tuneluri ascunse sub centrul Moscovei. Potrivit jurnaliştilor, celebrul sistem Metro-2 (denumire neoficială pentru buncărele clasificate anterior) leagă clădirile guvernamentale din Moscova (în principal Kremlinul) de buncărele capitalei, precum şi de oraşele Balaşiha, Cehov şi Kaluga.

Jurnaliştii de la Sobesednik au descoperit una din intrările secrete ale unui tunel în apropiere de bulevardul Miciurinski din Moscova.

Jurnaliştii au relatat că există zeci de instalaţii de acest tip în capitala Federaţiei Ruse în diferite locuri: Aleea Lucinikov ( nu departe de Piaţa Lubianka, adresa sediului şi a închisorii FSB), Aleea Krestovozdvijenski (în apropierea Ministerului Apărării) şi Taganka (lângă buncărul lui Stalin). Multe dintre ele sunt concentrate de asemenea în jurul fostului teren viran numit Ramenki-43, unde ar exista un întreg oraş subteran, legat de Kremlin prin tuneluri.

În plus, există adăposturi subterane sub palatul lui Putin din oraşul Ghelendjik, pe ţărmul Mării Negre.

Jurnaliştii cred că există un alt buncăr sub muntele Iamantau, într-un oraş bine ascuns în Ural într-un oraş numit Mejgorie, situat la sud de Ekaterinburg, undeva între Magnitogorsk şi Ufa.

„Formaţiunea teritorială administrativă închisă” (oraşe secrete, cunoscute sub numele de ZATO, în limba rusă), Mejgorie a apărut combinând două orăşele militare, Beloreţk-15 şi Beloreţk-16, situate la 20 km unul de altul. În general, se presupune că circa 15.000 de persoane locuiesc acolo. Nici măcar localnicii din regiune nu pot intra în oraş decât cu permise speciale.

Jurnaliştii subliniază că anumite lucrări la muntele Iamantau s-au intensificat în ultimul timp. S-au cheltuit mulţi bani. Avioanele ruseşti au impus o zonă de excludere aeriană deasupra muntelui şi este dificil să pătrunzi acolo pe jos, afirmă jurnaliştii de la Sobesednik.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău