VISA, Primăria Municipiului Chișinău și Victoriabank introduc plata contactless în transportul public din Chișinău

06 Apr. 2021, 16:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 16:38 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

VISA, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și Victoriabank, permite efectuarea plăților contactless în transportul public din Republica Moldova.

În cadrul proiectului-pilot, au fost  introduse două tehnologii pentru facilitarea plăților și comoditatea cetățenilor: plata clasică fără contact prin validatoare, cum este practicat în orașele mari din întreaga lume, și prin intermediul Tap to Phone – o nouă tehnologie ce permite achitarea călătoriei cu un card contactless sau cu propriul smartphone.

Pentru efectuarea plăților contactless cu ajutorul tehnologiei clasice, autobuzele și troleibuzele din Chișinău vor fi dotate cu validatoare staționare pe bare, precum și validatoare portabile pentru taxatori. Cu ajutorul validatoarelor portabile, se vor  înregistra călătoriile gratuite pentru categoriile privilegiate de pasageri. Pentru a plăti o călătorie, este suficient a apropia un card contactless sau orice dispozitiv cu un modul NFC de validator și confirmarea plății printr-o notificare. Utilizatorii vor putea, de asemenea, să urmărească istoricul călătoriilor și ruta vehiculului online în aplicație, disponibilă pentru sistemul iOS și Android.

Tehnologia Tap to Phone este unică prin faptul că nu necesită echipament special, cu excepția smartphone-urilor, ce au fost distribuite taxatorilor. Astfel, telefoanele pot fi utilizate în calitate de terminale de plată, oferind utilizatorilor posibilitatea de a plăti rapid și în siguranță pentru călătorie cu cardul contactless, smartphone-ul, ceasul inteligent, brățara de fitness sau alt dispozitiv ce acceptă modulul NFC. Este suficientă doar o atingere cu un card sau un dispozitiv portabil având un modul NFC fără a fi nevoie de a descărca aplicația. Plata se efectuează într-o fracțiune de secundă, după care indicatorii de pe smartphone-ul taxatorului se luminează și apare o confirmare a plății cu succes.

„Una dintre direcțiile strategice globale ale Visa este dezvoltarea orașelor inteligente. Suntem convinși că atingerea acestui obiectiv este strâns legată de componenta de transport, motiv pentru care implementăm peste 500 de proiecte pentru transport în întreaga lume. Cu plata  contactless, pasagerii se pot bucura de o experiență de călătorie aproape perfectă, într-un mediu urban, pot reduce la minimum utilizarea numerarului și se pot simți în siguranță. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru sprijinul în dezvoltarea transportului ecosistemic contactless în Republica Moldova, care va ridica economia fără numerar la un nivel nou”, a subliniat Svetlana Cirva, Vicepreședinte, Manager Regional Visa în Ucraina, Belarus și Moldova.

„Victoriabank este singura bancă din Republica Moldova care a investit în tehnologia NFC, prin dezvoltarea propriului portmoneu electronic (VB24 Pay), iar acum lansăm tehnologia Tap2Phone, care va ușura în mod semnificativ plățile cu cardul. Împreună cu Visa, deschidem noi oportunități și tehnologii deja practicate în alte capitale europene, care simplifică oamenilor achitarea serviciului de călătorie rapid și comod. Lucru de care avem cu adevărat nevoie într-o lume aflată în continuă mișcare!”, a declarat Președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu.

„Inițierea acestui proiect reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea transportului public din capitală prin oferirea unor servicii de calitate cetățenilor, iar cu suportul partenerilor și a tehnologiilor implementate de VISA această inițiativă poate fi realizată în cadrul regiilor de transport public municipal. ” a accentuat Primarul General, Ion Ceban.

Ca parte a proiectului-pilot, serviciul de plată prin intermediul validatoarelor contactless  va fi disponibil pe rutele de autobuz nr. 9 și de troleibuz nr. 32. La rândul lor, locuitorii și oaspeții orașului vor putea utiliza modalitatea de plată Tap to Phone pe rutele de autobuz nr. 19, 26, 33, dar și cele de troleibuzul nr. 10.

Introducerea plății contactless va oferi pasagerilor posibilitatea de a face plăți rapide, convenabile și securizate în timpul călătoriilor, iar agentul de transport va optimiza procesele de circulație și înregistrare a pasagerilor, dar și de reducere a costurilor asociate sistemelor de transport.

P.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO