Vladimir Putin și-a găsit un aliat important împotriva Ucrainei. Rusia strânge legăturile cu Iran

14 Feb. 2023, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Feb. 2023, 13:22 // Actual //  bani.md

Legăturile dintre Rusia și Iran devin din ce în ce mai strânse la nivel militar. Sprijinul acordat de Teheran lui Vladimir Putin în războiul pe care îl duce în Ucraina este deosebit de important în contextul sancțiunilor impuse de democrațiile occidentale. Reprezentanții militari ai celor două state se întâlnesc periodic și stabilesc liniile de colaborare.

Iranul continuă livreze Rusiei drone militare pe care armata lui Vladimir Putin le folosește în războiul din Ucraina. Deși Teheranul neagă oficial, surse citate de presa occidentală arată că echipamentul militar este scos clandestin din țară. Astfel, Iranul a introdus clandestin drone, în Rusia, folosind bărci și companii aeriene de stat. Mai multe surse citate de The Guardian susțin că așa au ajuns mai multe drone militare cu rază lungă de acțiune în Rusia, urmând a fi folosite în loviturile lansate împotriva Ucrainei.

Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită specială la Teheran în noiembrie. Atunci le-a fost prezentată o gamă completă a tehnologiilor militare dezvoltate de Iran. Cu această ocazie, delegația rusă a selectat șase drone Mohajer-6, care au o rază de acțiune de aproximativ 200 km. Acestea pot purta câte două rachete sub fiecare aripă, fiind mult mai periculoase decât aparatele de tip Shahed.

Spre deosebire de dronele Shahed 131 și 136, utilizate intens de Rusia în raidurile kamikaze împotriva țintelor ucrainene, Mohajer-6 sunt proiectate să lanseze bombe și să se revină intacte la bază.

Iranul susține că dronele folosite de Rusia ar fi fost livrate înainte de izbucnirea războiului, însă acest lucru este dezmințit de experții militari. Institutul pentru Studiul Războiului, precum și înalți oficiali, precum șeful NATO, Jens Stoltenberg, au confirmat că Teheranul continuă să trimită Rusiei drone.

Mai mult, susțin aceștia, există planuri comune ale Moscovei și Teheranului de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene. O astfel de unitate de producție ar putea livra în jur de 6.000 de drone militare, au declarat oficiali dintr-o țară aliată, după cum relatează Wall Street Journal, potrivit The Guardian.

Washington Post a făcut dezvăluiri legate de acest plan, subliniind faptul că oficialii ruşi şi iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul lunii noiembrie. Este de așteptat ca producţia în Rusia să înceapă în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii.

WSJ spune că cele două guverne înaintează cu proiectul, iar o delegație iraniană a vizitat amplasamentul viitoarei fabrici în luna ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău