Vladimir Putin și-a găsit un aliat important împotriva Ucrainei. Rusia strânge legăturile cu Iran

14 Feb. 2023, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Feb. 2023, 13:22 // Actual //  bani.md

Legăturile dintre Rusia și Iran devin din ce în ce mai strânse la nivel militar. Sprijinul acordat de Teheran lui Vladimir Putin în războiul pe care îl duce în Ucraina este deosebit de important în contextul sancțiunilor impuse de democrațiile occidentale. Reprezentanții militari ai celor două state se întâlnesc periodic și stabilesc liniile de colaborare.

Iranul continuă livreze Rusiei drone militare pe care armata lui Vladimir Putin le folosește în războiul din Ucraina. Deși Teheranul neagă oficial, surse citate de presa occidentală arată că echipamentul militar este scos clandestin din țară. Astfel, Iranul a introdus clandestin drone, în Rusia, folosind bărci și companii aeriene de stat. Mai multe surse citate de The Guardian susțin că așa au ajuns mai multe drone militare cu rază lungă de acțiune în Rusia, urmând a fi folosite în loviturile lansate împotriva Ucrainei.

Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită specială la Teheran în noiembrie. Atunci le-a fost prezentată o gamă completă a tehnologiilor militare dezvoltate de Iran. Cu această ocazie, delegația rusă a selectat șase drone Mohajer-6, care au o rază de acțiune de aproximativ 200 km. Acestea pot purta câte două rachete sub fiecare aripă, fiind mult mai periculoase decât aparatele de tip Shahed.

Spre deosebire de dronele Shahed 131 și 136, utilizate intens de Rusia în raidurile kamikaze împotriva țintelor ucrainene, Mohajer-6 sunt proiectate să lanseze bombe și să se revină intacte la bază.

Iranul susține că dronele folosite de Rusia ar fi fost livrate înainte de izbucnirea războiului, însă acest lucru este dezmințit de experții militari. Institutul pentru Studiul Războiului, precum și înalți oficiali, precum șeful NATO, Jens Stoltenberg, au confirmat că Teheranul continuă să trimită Rusiei drone.

Mai mult, susțin aceștia, există planuri comune ale Moscovei și Teheranului de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene. O astfel de unitate de producție ar putea livra în jur de 6.000 de drone militare, au declarat oficiali dintr-o țară aliată, după cum relatează Wall Street Journal, potrivit The Guardian.

Washington Post a făcut dezvăluiri legate de acest plan, subliniind faptul că oficialii ruşi şi iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul lunii noiembrie. Este de așteptat ca producţia în Rusia să înceapă în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii.

WSJ spune că cele două guverne înaintează cu proiectul, iar o delegație iraniană a vizitat amplasamentul viitoarei fabrici în luna ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!