VOTEAZA-FARA-COADA.EU: Diaspora poate afla online care ți-e cea mai comodă secție de votare pentru a nu sta în rând

06 Iul. 2021, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 16:42 // Actual //  MD Bani

Cei, care vor vota în afara țării, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pot verifica în regim online care este cea mai optimă secție, unde își pot exercita dreptul la vot, informează Realitatea.md. În acest sens, un grup de tineri entuziaști au creat o aplicație online, pe care o puteți accesa chiar și de pe telefonul vostru mobil.

Tinerii au creat această aplicație prin muncă de voluntariat, ba chiar au folosit resursele proprii pentru pregătiri și documentare. Este vorba despre aplicația online voteaza-fara-coada.eu, care vine să faciliteze procesul de vot pentru cetățenii Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Unul dintre autorii acestui proiect este Nicolae Lozovan, care a declarat pentru Realitatea.md că această idee i-a apărut după ce un membru al grupului „Adoptă un Vot” a întrebat cum pot fi redistribuiți cetățenii la secțiile de votare, astfel încât aceștia să nu mai piardă ore în șir în zadar.

„Dacă vă aduceți aminte, la alegerile prezidențiale precedente au fost foarte multe secții supra-aglomerate, unde fie lumea a epuizat toate buletinele de vot, fie nu au avut fizic timp să voteze, fiind în număr foarte mare.

Am răspuns la chemarea lui Mitrofan Curti privind inițierea unui grup de lucru pentru crearea unei aplicații, care ar facilita deplasarea votanților spre secțiile optime. Peste câteva zile am avut mai multe meeting-uri online, inițial în 3, apoi s-au mai alăturat câțiva din diasporă. Așa am listat mai multe sugestii, ne-am împărțit task-urile și am început a lucra, mie revenindu-mi partea tehnică. Între timp am postat pe mai multe pagini de Facebook, întrebând cine ar fi interesat sau dacă știe cineva de un astfel de proiect în curs de derulare, însă am primit aproape zero răspunsuri. Am scris și CEC-ului, pentru a ne pune la dispoziție cât de puțină informație formatată de ordin public, și nu am primit nici un răspuns. Chiar adnimistratorii grupului Adoptă un Vot au fost prea ocupați să ne audă (vremuri tulburi, ce vrei).

Toate resursele au fost și sunt proprii: fie IT, sau timp. Am lucrat câteva săptămâni bune, dar suntem în final bucuroși de rezultat. În ultimele zile am văzut că, de fapt, mai sunt câteva platforme care pun la dispoziție o căutare eficientă a secțiilor de vot din diasporă, însă nici o platformă nu alege secțiile optim, după mai mulți factori, cum o face platforma noastră.

Pe lângă lista de secții pusă la dispoziție, în casuța secției – lumea poate ușor interacționa prin chat, ceea ce ne-am gândit noi că va facilita schimbul de informații între cetățenii de peste hotare”, a afirmat Nicolae Lozovan.

În această aplicație puteți găsi informații detaliate cu privire la adresele secțiilor de votare apropiate, numărul persoanelor care au fost prezente la acele secții de votare la alegerile prezidențiale de anul trecut, precum și numărul aproximativ de alegători înregistrați care ar putea vota la acea secție de vot.

Diaspora votează fără coadă

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală