VOTEAZA-FARA-COADA.EU: Diaspora poate afla online care ți-e cea mai comodă secție de votare pentru a nu sta în rând

06 Iul. 2021, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Iul. 2021, 16:42 // Actual //  Otilia Cotruța

Cei, care vor vota în afara țării, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pot verifica în regim online care este cea mai optimă secție, unde își pot exercita dreptul la vot, informează Realitatea.md. În acest sens, un grup de tineri entuziaști au creat o aplicație online, pe care o puteți accesa chiar și de pe telefonul vostru mobil.

Tinerii au creat această aplicație prin muncă de voluntariat, ba chiar au folosit resursele proprii pentru pregătiri și documentare. Este vorba despre aplicația online voteaza-fara-coada.eu, care vine să faciliteze procesul de vot pentru cetățenii Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Unul dintre autorii acestui proiect este Nicolae Lozovan, care a declarat pentru Realitatea.md că această idee i-a apărut după ce un membru al grupului „Adoptă un Vot” a întrebat cum pot fi redistribuiți cetățenii la secțiile de votare, astfel încât aceștia să nu mai piardă ore în șir în zadar.

„Dacă vă aduceți aminte, la alegerile prezidențiale precedente au fost foarte multe secții supra-aglomerate, unde fie lumea a epuizat toate buletinele de vot, fie nu au avut fizic timp să voteze, fiind în număr foarte mare.

Am răspuns la chemarea lui Mitrofan Curti privind inițierea unui grup de lucru pentru crearea unei aplicații, care ar facilita deplasarea votanților spre secțiile optime. Peste câteva zile am avut mai multe meeting-uri online, inițial în 3, apoi s-au mai alăturat câțiva din diasporă. Așa am listat mai multe sugestii, ne-am împărțit task-urile și am început a lucra, mie revenindu-mi partea tehnică. Între timp am postat pe mai multe pagini de Facebook, întrebând cine ar fi interesat sau dacă știe cineva de un astfel de proiect în curs de derulare, însă am primit aproape zero răspunsuri. Am scris și CEC-ului, pentru a ne pune la dispoziție cât de puțină informație formatată de ordin public, și nu am primit nici un răspuns. Chiar adnimistratorii grupului Adoptă un Vot au fost prea ocupați să ne audă (vremuri tulburi, ce vrei).

Toate resursele au fost și sunt proprii: fie IT, sau timp. Am lucrat câteva săptămâni bune, dar suntem în final bucuroși de rezultat. În ultimele zile am văzut că, de fapt, mai sunt câteva platforme care pun la dispoziție o căutare eficientă a secțiilor de vot din diasporă, însă nici o platformă nu alege secțiile optim, după mai mulți factori, cum o face platforma noastră.

Pe lângă lista de secții pusă la dispoziție, în casuța secției – lumea poate ușor interacționa prin chat, ceea ce ne-am gândit noi că va facilita schimbul de informații între cetățenii de peste hotare”, a afirmat Nicolae Lozovan.

În această aplicație puteți găsi informații detaliate cu privire la adresele secțiilor de votare apropiate, numărul persoanelor care au fost prezente la acele secții de votare la alegerile prezidențiale de anul trecut, precum și numărul aproximativ de alegători înregistrați care ar putea vota la acea secție de vot.

Diaspora votează fără coadă

 

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală