VOTEAZA-FARA-COADA.EU: Diaspora poate afla online care ți-e cea mai comodă secție de votare pentru a nu sta în rând

06 Iul. 2021, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 16:42 // Actual //  MD Bani

Cei, care vor vota în afara țării, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pot verifica în regim online care este cea mai optimă secție, unde își pot exercita dreptul la vot, informează Realitatea.md. În acest sens, un grup de tineri entuziaști au creat o aplicație online, pe care o puteți accesa chiar și de pe telefonul vostru mobil.

Tinerii au creat această aplicație prin muncă de voluntariat, ba chiar au folosit resursele proprii pentru pregătiri și documentare. Este vorba despre aplicația online voteaza-fara-coada.eu, care vine să faciliteze procesul de vot pentru cetățenii Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Unul dintre autorii acestui proiect este Nicolae Lozovan, care a declarat pentru Realitatea.md că această idee i-a apărut după ce un membru al grupului „Adoptă un Vot” a întrebat cum pot fi redistribuiți cetățenii la secțiile de votare, astfel încât aceștia să nu mai piardă ore în șir în zadar.

„Dacă vă aduceți aminte, la alegerile prezidențiale precedente au fost foarte multe secții supra-aglomerate, unde fie lumea a epuizat toate buletinele de vot, fie nu au avut fizic timp să voteze, fiind în număr foarte mare.

Am răspuns la chemarea lui Mitrofan Curti privind inițierea unui grup de lucru pentru crearea unei aplicații, care ar facilita deplasarea votanților spre secțiile optime. Peste câteva zile am avut mai multe meeting-uri online, inițial în 3, apoi s-au mai alăturat câțiva din diasporă. Așa am listat mai multe sugestii, ne-am împărțit task-urile și am început a lucra, mie revenindu-mi partea tehnică. Între timp am postat pe mai multe pagini de Facebook, întrebând cine ar fi interesat sau dacă știe cineva de un astfel de proiect în curs de derulare, însă am primit aproape zero răspunsuri. Am scris și CEC-ului, pentru a ne pune la dispoziție cât de puțină informație formatată de ordin public, și nu am primit nici un răspuns. Chiar adnimistratorii grupului Adoptă un Vot au fost prea ocupați să ne audă (vremuri tulburi, ce vrei).

Toate resursele au fost și sunt proprii: fie IT, sau timp. Am lucrat câteva săptămâni bune, dar suntem în final bucuroși de rezultat. În ultimele zile am văzut că, de fapt, mai sunt câteva platforme care pun la dispoziție o căutare eficientă a secțiilor de vot din diasporă, însă nici o platformă nu alege secțiile optim, după mai mulți factori, cum o face platforma noastră.

Pe lângă lista de secții pusă la dispoziție, în casuța secției – lumea poate ușor interacționa prin chat, ceea ce ne-am gândit noi că va facilita schimbul de informații între cetățenii de peste hotare”, a afirmat Nicolae Lozovan.

În această aplicație puteți găsi informații detaliate cu privire la adresele secțiilor de votare apropiate, numărul persoanelor care au fost prezente la acele secții de votare la alegerile prezidențiale de anul trecut, precum și numărul aproximativ de alegători înregistrați care ar putea vota la acea secție de vot.

Diaspora votează fără coadă

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău