Vreți să dăm Rusiei 700 de milioane? Vucic critică sancțiunile americane asupra gigantului petrolier NIS

06 Ian. 2025, 10:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 10:14 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Președintele sârbe, Aleksandar Vucic, a confirmat că Statele Unite vor impune sancțiuni complete asupra Naftna Industrija Srbije (NIS), companie deținută majoritar de Gazprom Neft, începând cu mijlocul lunii ianuarie. Aceste sancțiuni, conform lui Vucic, nu sunt legate de activitățile militare ale Rusiei, ci au ca scop presarea Serbiei să adopte politici mai apropiate de cele ale SUA, scrie THE INSIDER.

Într-un interviu acordat presei de stat sârbe, Vucic a subliniat incertitudinile legate de sancțiuni, mai ales în ceea ce privește amploarea acestora și momentul exact al aplicării. El a menționat că guvernul sârbe face eforturi pentru a câștiga timp și pentru a se pregăti corespunzător.

Vucic a ridicat, totodată, o întrebare directă adresată americanilor: „Vreți să dăm Rusiei 500-700 de milioane de euro?”. Președintele sârb a confirmat că Serbia este pregătită să cumpere pachetul de acțiuni al Gazprom Neft și Gazprom în NIS, în cazul în care sancțiunile vor fi impuse. Valoarea estimată a acțiunilor este de aproximativ 1 miliard de euro, iar statul sârbe are suficiente fonduri pentru a le achiziționa.

În prezent, Gazprom Neft deține 50% din acțiunile NIS, iar Gazprom are o cotă de 6,15%. Statul sârbe deține aproape 30% din companie.

Vucic a mai declarat că, în ciuda sancțiunilor iminente, Serbia are suficiente rezerve de petrol și că nu trebuie să existe temeri legate de lipsa combustibilului. De asemenea, ministrul sârbe al Minelor și Energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, a confirmat că două echipe specializate au fost formate pentru a minimiza impactul sancțiunilor asupra NIS și pentru a asigura continuitatea negocierilor cu Rusia în ceea ce privește furnizarea de gaze.

Gazprom Neft deține o cotă semnificativă în NIS din 2008, iar atât SUA, cât și UE au inclus compania pe lista neagră începând cu 2014.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală