Wall Street intră în panică: Americanii rămân în urmă cu plata facturilor

15 Sept. 2024, 08:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
15 Sept. 2024, 08:29 // Bani și Afaceri //  bani.md

Semnele potrivit cărora americanii se străduiesc să ţină pasul cu facturile declanşează alarma pe Wall Street, scrie WSJ.

Acţiunile companiilor de creditare a consumatorilor au scăzut săptămâna trecută, după ce directorii au lansat avertismente cu privire la debitorii cu venituri mici care se străduiesc să facă plăţi. Comentariile sumbre ale directorilor de bănci la conferinţa bancară Barclays au zdruncinat investitorii, care erau deja îngrijoraţi de sănătatea economiei americane.

După doi ani de creştere a ratelor dobânzilor, investitorii au fost în alertă maximă pentru orice indiciu care ar putea duce la o recesiune. Se aşteaptă ca Rezerva Federală să înceapă să reducă ratele la reuniunea sa de săptămâna viitoare, dar unii investitori se tem că ar fi aşteptat prea mult.

Iată ce ne spun directorii de bănci despre cum se descurcă oamenii.

Pe lângă creşterea preţurilor la alimente şi la aproape orice altceva, oamenii s-au confruntat cu rate mai mari ale dobânzii la cardurile de credit. Rata medie în luna mai era de 21,51%, conform datelor Fed, în creştere de la aproximativ 15% în 2019.

Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care unora le este mai greu să ţină pasul cu plăţile, în special celor care nu câştigă atât de mult. Aproximativ 9,1% din soldurile cardurilor de credit au intrat în incapacitate de plată în ultimul an, cea mai mare rată din ultimul deceniu, potrivit unui raport din august al Federal Reserve Bank of New York. „În general, aceasta a fost o problemă mai mare pentru persoanele din jumătatea inferioară a spectrului de venituri”, a declarat Moshe Orenbuch, analist la TD Cowen.

Mark Mason, director financiar la Citigroup, a declarat la conferinţa Barclays că banca sa a observat o creştere a numărului de restanţe şi un număr mai mare de consumatori cu solduri. În cazul în care există o creştere a cheltuielilor, el a spus că aceasta este determinată în principal de clienţii înstăriţi ai Citi.

La începutul acestei veri, directorii JPMorgan Chase şi Discover Financial Services au declarat că consumatorii cu venituri reduse cheltuiesc mai prudent.

Emitentul de carduri de credit Bread Financial, care deserveşte mai mulţi împrumutaţi cu venituri reduse decât băncile mai mari, a declarat la conferinţă că se aşteaptă la rate ridicate de debitare pentru restul anului 2024, în timp ce Synchrony Financial a declarat că înregistrează rate de debitare mai ridicate decât înainte de pandemie.

Ratele de debitare se referă la soldurile pe care emitenţii de carduri le şterg deoarece este puţin probabil ca debitorii să le plătească.

„Ceea ce vă spune acest lucru este că, dacă oamenii rămân în urmă cu plăţile în acest mediu, este mai greu să scăpaţi de ei”, a declarat Orenbuch de la TD Cowen.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO