Wall Street intră în panică: Americanii rămân în urmă cu plata facturilor

15 Sept. 2024, 08:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:29 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Semnele potrivit cărora americanii se străduiesc să ţină pasul cu facturile declanşează alarma pe Wall Street, scrie WSJ.

Acţiunile companiilor de creditare a consumatorilor au scăzut săptămâna trecută, după ce directorii au lansat avertismente cu privire la debitorii cu venituri mici care se străduiesc să facă plăţi. Comentariile sumbre ale directorilor de bănci la conferinţa bancară Barclays au zdruncinat investitorii, care erau deja îngrijoraţi de sănătatea economiei americane.

După doi ani de creştere a ratelor dobânzilor, investitorii au fost în alertă maximă pentru orice indiciu care ar putea duce la o recesiune. Se aşteaptă ca Rezerva Federală să înceapă să reducă ratele la reuniunea sa de săptămâna viitoare, dar unii investitori se tem că ar fi aşteptat prea mult.

Iată ce ne spun directorii de bănci despre cum se descurcă oamenii.

Pe lângă creşterea preţurilor la alimente şi la aproape orice altceva, oamenii s-au confruntat cu rate mai mari ale dobânzii la cardurile de credit. Rata medie în luna mai era de 21,51%, conform datelor Fed, în creştere de la aproximativ 15% în 2019.

Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care unora le este mai greu să ţină pasul cu plăţile, în special celor care nu câştigă atât de mult. Aproximativ 9,1% din soldurile cardurilor de credit au intrat în incapacitate de plată în ultimul an, cea mai mare rată din ultimul deceniu, potrivit unui raport din august al Federal Reserve Bank of New York. „În general, aceasta a fost o problemă mai mare pentru persoanele din jumătatea inferioară a spectrului de venituri”, a declarat Moshe Orenbuch, analist la TD Cowen.

Mark Mason, director financiar la Citigroup, a declarat la conferinţa Barclays că banca sa a observat o creştere a numărului de restanţe şi un număr mai mare de consumatori cu solduri. În cazul în care există o creştere a cheltuielilor, el a spus că aceasta este determinată în principal de clienţii înstăriţi ai Citi.

La începutul acestei veri, directorii JPMorgan Chase şi Discover Financial Services au declarat că consumatorii cu venituri reduse cheltuiesc mai prudent.

Emitentul de carduri de credit Bread Financial, care deserveşte mai mulţi împrumutaţi cu venituri reduse decât băncile mai mari, a declarat la conferinţă că se aşteaptă la rate ridicate de debitare pentru restul anului 2024, în timp ce Synchrony Financial a declarat că înregistrează rate de debitare mai ridicate decât înainte de pandemie.

Ratele de debitare se referă la soldurile pe care emitenţii de carduri le şterg deoarece este puţin probabil ca debitorii să le plătească.

„Ceea ce vă spune acest lucru este că, dacă oamenii rămân în urmă cu plăţile în acest mediu, este mai greu să scăpaţi de ei”, a declarat Orenbuch de la TD Cowen.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău