William Shatner va zbura în spațiu în această lună. Va călători cu capsula miliardarului Jeff Bezos

04 Oct. 2021, 18:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2021, 18:22 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Știința-ficțiune va deveni în curând realitate, întrucât William Shatner va ajunge în cosmos cu echipaj Blue Origin al lui Jeff Bezos. Acesta va fi cel de-al doilea zbor în scop turistic lansat de Blue Origin, după ce în spațiu a ajuns chiar fondatorul companiei, Jeff Bezos împreună cu alți 3 pasageri.

Compania intenționează să-l piloteze pe actorul canadian, care l-a interpretat pe căpitanul Kirk în  „Star Trek”, ca unul dintre pasagerii rachetei New Shepard a companiei, scrie CNBC.

Lansarea este planificată pentru 12 octombrie. Vicepreședintele misiunii și operațiunilor de zbor al Blue Origin, Audrey Powers, se alătură zborului, echipajul celor patru fiind completat de membrii anunțați anterior, cofondatorul Planet Labs, Chris Boshuizen și cofondatorul Medidata, Glen de Vries.

Blue Origin va găzdui o transmisie online a misiunii, numită NS-18, cu acoperire stabilită pentru a începe la 8 dimineața ET pe 12 octombrie.

Călătoria lui Shatner ar fi al doilea zbor spațial uman pentru racheta de turism și cercetare Blue Origin New Shepard, care a lansat cu succes Bezos în spațiu în echipajul inaugural de patru membri în luna iulie.

La 90 de ani, Shatner va deveni cea mai în vârstă persoană care zboară în spațiu, învingând pionierul aerospațial Wally Funk – care, la 82 de ani, a zburat la prima lansare a Blue Origin.

O călătorie pe New Shepard de la Blue Origin durează aproximativ 10 minute de la decolare până la aterizare. Racheta reutilizabilă transportă capsula peste granița SUA a spațiului la 80 de kilometri (aproximativ 50 de mile) altitudine, cu nava spațială și echipajul plutind în microgravitate timp de câteva minute înainte de a reveni la uscat sub un set de parașute.

Bezos a declarat după propriul său zbor spațial că compania a vândut bilete în valoare de aproape 100 de milioane de dolari viitorilor pasageri. El a menționat, de asemenea, că Blue Origin intenționează să piloteze trei misiuni cu echipaj în 2021, zborul spațial al lui Shatner reprezentând a doua dintre aceste trei.

Anunțul companiei de a lansa următorul zbor spațial cu echipaj vine în timp ce Administrația Federală a Aviației analizează problemele de siguranță ridicate de angajații actuali și foști într-un eseu publicat săptămâna trecută.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie