William Shatner va zbura în spațiu în această lună. Va călători cu capsula miliardarului Jeff Bezos

04 Oct. 2021, 18:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2021, 18:22 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Știința-ficțiune va deveni în curând realitate, întrucât William Shatner va ajunge în cosmos cu echipaj Blue Origin al lui Jeff Bezos. Acesta va fi cel de-al doilea zbor în scop turistic lansat de Blue Origin, după ce în spațiu a ajuns chiar fondatorul companiei, Jeff Bezos împreună cu alți 3 pasageri.

Compania intenționează să-l piloteze pe actorul canadian, care l-a interpretat pe căpitanul Kirk în  „Star Trek”, ca unul dintre pasagerii rachetei New Shepard a companiei, scrie CNBC.

Lansarea este planificată pentru 12 octombrie. Vicepreședintele misiunii și operațiunilor de zbor al Blue Origin, Audrey Powers, se alătură zborului, echipajul celor patru fiind completat de membrii anunțați anterior, cofondatorul Planet Labs, Chris Boshuizen și cofondatorul Medidata, Glen de Vries.

Blue Origin va găzdui o transmisie online a misiunii, numită NS-18, cu acoperire stabilită pentru a începe la 8 dimineața ET pe 12 octombrie.

Călătoria lui Shatner ar fi al doilea zbor spațial uman pentru racheta de turism și cercetare Blue Origin New Shepard, care a lansat cu succes Bezos în spațiu în echipajul inaugural de patru membri în luna iulie.

La 90 de ani, Shatner va deveni cea mai în vârstă persoană care zboară în spațiu, învingând pionierul aerospațial Wally Funk – care, la 82 de ani, a zburat la prima lansare a Blue Origin.

O călătorie pe New Shepard de la Blue Origin durează aproximativ 10 minute de la decolare până la aterizare. Racheta reutilizabilă transportă capsula peste granița SUA a spațiului la 80 de kilometri (aproximativ 50 de mile) altitudine, cu nava spațială și echipajul plutind în microgravitate timp de câteva minute înainte de a reveni la uscat sub un set de parașute.

Bezos a declarat după propriul său zbor spațial că compania a vândut bilete în valoare de aproape 100 de milioane de dolari viitorilor pasageri. El a menționat, de asemenea, că Blue Origin intenționează să piloteze trei misiuni cu echipaj în 2021, zborul spațial al lui Shatner reprezentând a doua dintre aceste trei.

Anunțul companiei de a lansa următorul zbor spațial cu echipaj vine în timp ce Administrația Federală a Aviației analizează problemele de siguranță ridicate de angajații actuali și foști într-un eseu publicat săptămâna trecută.

Realitatea Live

30 Mart. 2023, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mart. 2023, 17:07 // Actual //  Lupu Eduard

La discutarea proiectului de lege cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, deputatul PAS, Adrian Cheptonar a fost întrebat de către deputatul din BCS, Vasile Bolea dacă va fi creată o instituție de Serviciului de Informații Externe cum au majoritatea statelor.

Majoritatea statelor au această dualitate de servicii. De exemplu, unele state au destul de multe servicii militare, contrainformații, interne și externe. În unele state, chiar instituții fiscale au subdiviziuni speciale, poliția are în multe subdiviziuni. În cazul Republicii Moldova, suntem un stat mic și ținem la buget. Activitatea de informații externe este extrem de costisitoare, noi o să ne bazăm ca atribuțiile de neinformații externe să fie ale SIS. În Lituania e exact ca în Republica Moldova”, a punctat Cheptinar.

Potrivit noii legi, SIS ar putea obține dreptul de a supraveghea domiciliul unei persoane, de a-i instala în locuință aparate de supraveghere audio, video sau foto, de a-i intercepta comunicările și de a o urmări vizual, în afara unui dosar penal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău