„Women with Vision” – proiect educațional pentru femeile refugiate. Beneficiarele împărtășesc impresii

22 Iul. 2023, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2023, 09:50 // Actual //  bani.md

Circa 200 de femei refugiate, care se află pe teritoriul Republicii Moldova, vor avea posibilitatea să-și îmbunătățească cunoștințele antreprenoriale, cu perspectiva de a obține finanțare în valoare de cinci mii de dolari. Este posibil datorită proiectului „Women with Vision”, realizat cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

„Acesta este unul dintre numeroasele proiecte pe care le avem pentru a contribui la reziliența economică și integrarea femeilor ucrainene refugiate în Moldova. Așadar, obiectivul principal este de a le sprijini, de a le susține pentru a-și îmbunătăți reziliența economică și de a se integra în societatea moldovenească”, afirmă Dominika Stojanovska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

„Majoritatea sunt femei care au fost active în țara lor și au chiar și experiență!”02:01 MUSCA 02:12”Acest suport inițial o să fie un prim-pas ca să înceapă ceva. O să dezvoltăm proiecte frumoase, de care o să beneficieze inclusiv Republica Moldova”, susține Victoria Morozov, directoarea Asociației „The Moldova Project”.

Încercăm să ne consolidăm eforturile, să implementăm un mediu benefic pentru trai în primul rând, pentru a-și întreține familia, dar cât și pentru a-și satisface nevoile personale și de dezvoltare personală”, declară Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Moldova astăzi este o insulă de fericire și o insulă de posibilități, pentru oameni care au venit din Ucraina. Mesajul meu este mai mult motivational și inspirațional, ca oamenii să nu-și piardă această perioadă de timp, dar să găsească oportunități, îndeletniciri, noi profesii”, susține Corneliu Său, fondatorul companiei „Tandem”

Femeile care participă la acest proiect au diferite vârste, vin din diferite medii și domenii de activitate.

„Înainte de război planificam o afacere în croitorie. Dar a început războiul și nu am reușit nimic. Poate circumstanțele sunt în favoarea mea și acum o să capăt experiență, este al doilea proiect în domeniul afacerilor la care particip”.

„Am avut o afacere mică, de comercializare a lucrurilor pentru copii, acum putem inventa altceva, de ce nu!”.

„Sunt osteopată și lucrez într-un sanatoriu, mă gândesc să mă dezvolt, să adun elevi, să-i învăț și pe ei”.

Realizarea proiectului a fost posibilă datorită Asociației „The Moldova Project”, cu susținerea UN Women Moldova și sprijinul financiar al Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară. În cadrul proiectului „Women with Vision” vor fi finanțate 20 cele mai bune idei de afaceri.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO