„Women with Vision” – proiect educațional pentru femeile refugiate. Beneficiarele împărtășesc impresii

22 Iul. 2023, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2023, 09:50 // Actual //  bani.md

Circa 200 de femei refugiate, care se află pe teritoriul Republicii Moldova, vor avea posibilitatea să-și îmbunătățească cunoștințele antreprenoriale, cu perspectiva de a obține finanțare în valoare de cinci mii de dolari. Este posibil datorită proiectului „Women with Vision”, realizat cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

„Acesta este unul dintre numeroasele proiecte pe care le avem pentru a contribui la reziliența economică și integrarea femeilor ucrainene refugiate în Moldova. Așadar, obiectivul principal este de a le sprijini, de a le susține pentru a-și îmbunătăți reziliența economică și de a se integra în societatea moldovenească”, afirmă Dominika Stojanovska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

„Majoritatea sunt femei care au fost active în țara lor și au chiar și experiență!”02:01 MUSCA 02:12”Acest suport inițial o să fie un prim-pas ca să înceapă ceva. O să dezvoltăm proiecte frumoase, de care o să beneficieze inclusiv Republica Moldova”, susține Victoria Morozov, directoarea Asociației „The Moldova Project”.

Încercăm să ne consolidăm eforturile, să implementăm un mediu benefic pentru trai în primul rând, pentru a-și întreține familia, dar cât și pentru a-și satisface nevoile personale și de dezvoltare personală”, declară Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Moldova astăzi este o insulă de fericire și o insulă de posibilități, pentru oameni care au venit din Ucraina. Mesajul meu este mai mult motivational și inspirațional, ca oamenii să nu-și piardă această perioadă de timp, dar să găsească oportunități, îndeletniciri, noi profesii”, susține Corneliu Său, fondatorul companiei „Tandem”

Femeile care participă la acest proiect au diferite vârste, vin din diferite medii și domenii de activitate.

„Înainte de război planificam o afacere în croitorie. Dar a început războiul și nu am reușit nimic. Poate circumstanțele sunt în favoarea mea și acum o să capăt experiență, este al doilea proiect în domeniul afacerilor la care particip”.

„Am avut o afacere mică, de comercializare a lucrurilor pentru copii, acum putem inventa altceva, de ce nu!”.

„Sunt osteopată și lucrez într-un sanatoriu, mă gândesc să mă dezvolt, să adun elevi, să-i învăț și pe ei”.

Realizarea proiectului a fost posibilă datorită Asociației „The Moldova Project”, cu susținerea UN Women Moldova și sprijinul financiar al Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară. În cadrul proiectului „Women with Vision” vor fi finanțate 20 cele mai bune idei de afaceri.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău