Ziua Vinului cu “Show Must Go On” la Castel Mimi – vin nelimitat şi îndrăgita cântăreaţă Zinaida Julea

23 Sept. 2024, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Sept. 2024, 16:31 // Actual //  bani.md

Se apropie Ziua Naţională a Vinului, ediţia XXIII, marcată în perioada 5-6 octombrie în Republica Moldova. Un eveniment special, în care întreaga țară va omagia vinul şi truda neobosită a vinificatorilor noştri.

Cei care îşi doresc să sărbătorească vinul departe de aglomeraţia urbană şi Piaţa Marii Adunări Naţionale, sunt invitaţi pe data de 5 octombrie la Castel Mimi, aflat la doar 40 de km de Chişinău, unde va fi organizat tradiţionalul eveniment “Show Must Go On”. Pe lângă vinul tânăr pe care vinăria îl va turna în pahare din sticlă, în cantităţi nelimitate, oaspeţii vor fi ademeniţi cu plăcinte tradiţionale şi miros de grătare încinse, delicii din carne gătite în prezenţa vizitatorilor de bucătari pricepuți.

 

Şi ce fel de sărbătoare ar fi fără muzică?! Pe toată durata evenimentului oaspeţii se vor bucura de muzică live interpretată de Felicia Dunaf cu DUNAFF BAND, care vor binedispune publicul cu hituri locale şi internaţionale. Ansamblul “Dorurele”, Maria Iliuţ şi “Crenguţă de Iederă” vin să facă spectacol folcloric, iar surpriza zilei este îndrăgita cântăreaţă de muzică populară, Zinaida Julea, care va susţine un recital. Din programul artistic nu va lipsi arhicunoscuta piesă “E sărbătoare şi răsună muzica”.

Pentru a celebra strugurii roditori și vinul moldovenesc din soiuri autohtone, pe teritoriul Castelului Mimi, una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, va fi jucată o horă imensă. Toți oaspeții, de la mic la mare, se vor prinde în această horă, alături de Ansamblul de dansuri populare „Strămoșeasca”.

Petrecăreţii sunt îndemnaţi să vină la Castel Mimi cu Trenul Vinului, pentru a se distra pe cinste şi a renunţa la automobilele proprii în favoarea transportului ecologic. La coborâre, călătorii vor fi întâmpinaţi festiv cu dansuri populare, pâine şi sare de către Ansamblul “Strămoşeasca”.

“Show Must Go On” se va încheia după ora 20:00 cu ritmuri muzicale mixate de DJ, timp în care părinţii şi copiii vor putea coace bezele la foc deschis – un moment perfect pentru a încheia o zi de neuitat.

Pentru mai multe detalii despre programul Zilei Naţionale a Vinului la Castel Mimi accesaţi castelmimi.md.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO