​O companie chineză, contract de milioane de dolari cu o fabrică dintr-o regiune ucraineană anexată de Rusia

16 Apr. 2023, 08:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Apr. 2023, 08:49 // Actual //  bani.md

O companie din China a cumpărat cupru în valoare de cel puţin 7,4 milioane de dolari de la o fabrică dintr-o regiune ucraineană anexată de Rusia, care este supusă sancţiunilor occidentale, potrivit datelor vamale ruseşti analizate de Reuters.

China nu a impus nicio restricţie asupra comerţului cu Rusia, dar Statele Unite au ameninţat să pună pe lista neagră companii din întreaga lume pentru încălcarea sancţiunilor şi au avertizat Beijingul să nu furnizeze Moscovei mărfuri interzise de regulile de export ale SUA.

Informaţiile vamale, extrase de la un furnizor de date comerciale şi verificate încrucişat cu alţi doi, arată unele dintre primele dovezi ale comerţului chinez cu regiunile din Ucraina anexate de Rusia de la începutul războiului la 24 februarie 2022.

Firma chineză, Quzhou Nova, a cumpărat cel puţin 3.220 de tone de aliaj de cupru, în lingouri, în valoare totală de 7,4 milioane de dolari, de la Uzina de inginerie metalurgică Debaltsevsky, între 8 octombrie 2022 şi 24 martie 2023, potrivit datelor.

Fabrica este situată în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, aproape de graniţa cu Lugansk.

Atât Doneţk, cât şi Lugansk au fost printre cele patru regiuni ucrainene pe care preşedintele Vladimir Putin le-a revendicat în septembrie anul trecut ca parte a Rusiei.
Quzhou Nova, o companie de comerţ şi producţie cu sediul în oraşul Quzhou, din provincia estică Zhejiang, a declarat pentru Reuters că nu are afaceri de import şi export legate de comerţul cu aliaj de cupru în lingouri.

„Nu sunt informații publice”

Când Reuters a arătat detalii despre exporturi în datele vamale către Quzhou Nova, compania a declarat, pe 23 martie, că „este greu de înţeles documentul, deoarece acest document nu este ştampilat şi semnat”, şi a sugerat să contacteze autorităţile vamale în legătură cu această problemă.

Baza de date, care colectează informaţii despre toate transporturile din întreaga lume, nu afişează ştampile sau semnături pe informaţiile sale.

Serviciul vamal chinez nu a oferit informaţii detaliate despre importuri. Acesta a spus că „datele comerciale ale companiei nu sunt dezvăluite în informaţiile noastre publice”.
China a importat din Rusia cupru şi aliaje de cupru în valoare de 852 de milioane de dolari, între octombrie şi februarie, potrivit statisticilor vamale publice.

O sursă de la uzina Debaltsevski, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a spus că pe teritoriul fabricii există un atelier de metalurgie neferoasă. Sursa a refuzat să comenteze problema livrărilor de aliaje de cupru către China, spunând că informaţia este ”un secret comercial”.

Contactat pentru comentarii, serviciul vamal federal rus a declarat pentru Reuters că informaţiile despre companii sunt confidenţiale şi nu sunt dezvăluite de către serviciu.

Anexarea, condamnată pe plan internațional

Întrebat vineri despre această problemă, Kremlinul a spus că nu ştie dacă ştirile Reuters despre tranzacţie sunt adevărate sau ce dovezi sunt disponibile.

Kremlinul a spus că nu are informaţii despre subiect în sine.

Uzina Debaltsevski nu a răspuns solicitărilor Reuters de comentarii prin telefon şi în scris.
Ucraina, aliaţii săi occidentali şi o majoritate covârşitoare a ţărilor din Adunarea Generală a ONU au condamnat ca ilegală anexarea declarată de către Rusia a celor patru regiuni.

Sancțiuni impuse Rusiei

Sancţiunile SUA impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile SUA din aşa-numitele Republici Populare Doneţk şi Lugansk.

Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunţat măsuri, inclusiv interzicerea importului de mărfuri din cele două regiuni.
Deşi companiile chineze sunt libere să facă comerţ cu firme din regiunile Ucrainei controlate de ruşi, ele riscă să fie adăugate pe listele negre occidentale.

Întrebat despre datele despre livrările de cupru, Departamentul de Stat al SUA a spus că este îngrijorat de alinierea Chinei la Kremlin.

”Am avertizat RPC (Republica Populară Chineză) că asistenţa pentru efortul de război al Rusiei ar avea consecinţe grave. Nu vom ezita să acţionăm împotriva entităţilor, inclusiv a firmelor din RPC, care ajută Rusia să ducă război împotriva Ucrainei sau ajută Rusia să eludeze sancţiunile”, a adăugat într-o declaraţie pentru Reuters, enumerând unele companii chineze deja sancţionate.
Comisia Europeană nu a răspuns întrebărilor Reuters, dacă companiile chineze au cooperat cu teritoriile ucrainene anexate Rusiei şi ce riscuri prezintă o astfel de activitate.

Ministerul de Comerţ al Chinei nu a răspuns solicitărilor Reuters de comentarii cu privire la livrările de aliaje de cupru de la Uzina Debaltsevski sau la cooperarea cu întreprinderile din regiunea Doneţk.

Datele văzute de Reuters se bazează pe documente de transport maritim şi vamale, cum ar fi facturile de expediere, şi sunt colectate de la mai multe departamente vamale, organisme guvernamentale şi alţi parteneri.

Ce face compania chineză cu aliajul de cupru

Quzhou Nova spune că este specializată în exportul de hârtie de împachetat. Potrivit site-ului său web, produce şi comercializează bunuri pentru industria tutunului, inclusiv hârtie, folie de aluminiu şi folie de polipropilenă.

Reuters nu a putut stabili pentru ce a fost destinat aliajul de cupru.

Fabrica ucraineană, situată în oraşul Debaltseve, la 70 km de oraşul ucrainean Doneţk, controlat de ruşi, este specializată în fabricarea de echipamente şi piese de schimb pentru metalurgia feroasă, industria minieră şi fabrici de ciment şi are ateliere de producţie de oţel şi turnare a metalelor, potrivit site-ului său.

Reuters nu a reuşit să găsească date despre situaţia financiară a companiei. A fost adăugată la registrul fiscal de stat rus în decembrie 2022 şi încă nu a raportat date financiare.

Potrivit unui registru ucrainean, statutul juridic al fabricii din Debaltseve a fost suspendat de autorităţile ucrainene.
Registrul nu indică când sau de ce s-a întâmplat acest lucru. La începutul anului 2023, singurul său proprietar era administraţia regională de stat ucraineană Doneţk.

Guvernul ucrainean, precum şi administraţia Republicii Populare Doneţk, numită de Rusia, nu au comentat imediat pentru Reuters despre cooperarea cu companiile chineze şi livrările de mărfuri în China.

Livrările de aliaje de cupru din fabrică au fost efectuate prin portul Novorossisk din sudul Rusiei, potrivit datelor vamale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2025, 12:48 // Actual //  bani.md

RLIVE TV a realizat o nouă rubrică “Un vin bun cu Mihai Druţă”. De această dată, vinul din centrul atenţiei degustatorului a fost Fraţi, de la Castel Mimi. Sommelierul Mihai Druţă a venit cu recenzia în detaliu după ce a examinat eticheta, mirosul şi gustul vinului, produs din soiurile internaţionale de struguri Malbec şi Merlot.

“Vinul are o culoare roșie intensă, cu reflecții rubinii. Observăm foarte bine și acele piciorușe care sunt pe peretele paharului, ceea ce denotă o bogăție a vinului. În aromă simțim foarte mult fructele roșii-supracoapte, coacăză neagră, prună uscată, puțin condiment, dar mai mult ar fi o nuanță foarte fină de caramel, ceea ce denotă o maturare foarte bună în butoiul francez”, precizează Mihai Druţă.

 

Fraţi, de 14,5% alcool, este un cupaj maturat timp de opt luni în butoaie de stejar francez înainte de a fi îmbuteliat. Potrivit degustatorului etalon Mihai Druţă, acest vin roşu, sec, este perfect pentru masa de Paşti unde avem bucate din carne şi miel.

“Are un gust plin, este un vin de caracter, un vin care s-ar asocia foarte bine cu niște bucate din carne. Un vin care s-ar asocia perfect cu mielul pascal, cu pârjoalele tradiționale, care de regulă se regăsesc la noi pe masă. Această asociere gastronomică ar trezi foarte multă placere. Încercați să găsiți asocierile corecte și să gustați vinuri bune!”, a încheiat Mihai Druţă recenzia vinului Fraţi.

Precizăm că Fraţi, vinul de suflet al familiei produs de Castel Mimi, a obţinut doar medalii de Aur în cadrul competiţiilor internaţionale de specialitate de până acum – Mundus Vini Spring Tasting, Gilbert & Gaillard, Portugal Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, dar şi acasă, la concursul naţional Vinul Moldovei Ediţia II-a.

Vinul Fraţi poate fi găsit în magazinul castelului vinicol, dar şi în toate reţelele de retail din ţară.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ