Cercetătorii Kaspersky au dezvăluit că vaccinurile anti-Covid sunt vândute pe internet la preţuri care variază de la 250 de dolari până la 1200. Potrivit acestora, ofertele vizează atât vaccinuri omologate precum Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, cât şi vaccinuri neomologate.
Karspersky a analizat 15 pieţe diferite pe Darknet şi a găsit reclame pentru trei vaccinuri împotriva Covid-19, aparţinând Pfizer/BioNTech, AstraZeneca şi Moderna, arată The Guardian. Pe lângă acestea, cercetătorii au descoperit şi vânzători care făceau publicitate pentru vaccinuri neomologate.
Potrivit Kaspersky, cele mai multe anunţuri provin din Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA, iar preţurile pe doză variază de la 250 de dolari până la 1.200 de dolari, cu un cost mediu de aproximativ 500 de dolari.
Comunicarea în ceea ce priveşte aceste anunţuri se face prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie criptate, în timp ce plăţile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin, mai scrie The Guardian. Karspersky mai arată că majoritatea vânzătorilor au efectuat între 100 – 500 de tranzacţii.
Experţii au mai afirmat că este imposibil să se spună câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt doze reale (multe unităţi medicale au doze rămase) şi câte reclame sunt, de fapt, înşelătorii. Chiar dacă primesc ceva anume prin poştă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin eficientă şi validă, este concluzia celor de la Kaspersky. Mai important, obţinerea unor astfel de doze este ilegală.
„Puteţi găsi aproape orice pe Darknet, deci nu este surprinzător că vânzătorii de acolo ar încerca să valorifice campania de vaccinare. În ultimul an, au existat o serie întreagă de escrocherii care exploatează subiectul COVID-19 şi multe dintre ele au avut succes. În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci şi certificate de vaccinare – documente care vă pot ajuta să călătoriţi fără restricţii. Este important ca utilizatorii să fie precauţi cu privire la orice «afacere» legată de pandemie şi, desigur, nu este niciodată o idee bună să cumpăraţi un vaccin de pe Darknet”, a explicat Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.