10 LEI// A lansat propria școală auto fără a avea bani și automobil! Află cum a reușit Artur Cecan să deschidă afacerea

20 Feb. 2023, 17:12
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Feb. 2023, 17:12 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Școala auto „Artur Cecan” este una dintre cele mai cunoscute din țară, iar de curând s-a lansat și în România. În cadrul emisiunii 10 LEI, fondatorul școlii auto, Artur Cecan, a vorbit despre lansarea școlii auto atât în țara noastră precum și extinderea la Iași, parcursul de la studii muzicale la afacere, cât și despre provocări, cărți și mentori.

Fiecare afacere de succes are o istorie care inspiră, iar școala auto „Artur Cecan” este una dintre ele. Probabil mai puțini cunosc, dar până a fonda propria afacere, Artur Cecan a fost profesor de muzică, șofer de microbuz și instructor auto. Ideea de a deschide propriul business a venit chiar de la unul dintre elevii pe care îi instruia.

Atunci a apărut o nouă provocare: lipsa de resurse financiare. Astfel, Artur Cecan a găsit soluția, a cerut ajutorul elevilor pe care îi instruise.

A lansat școala auto cu bani de la elevi

„Neavând prima mașină, neavând banii necesari, am sunat toți elevii pe care i-am instruit și le-am zis…am un proiect, vreau să deschid o școală de șoferi personală și vreau să te întreb: „Câți bani ai putea să-mi oferi în caz că voi avea nevoie?”… și am făcut o listă pe care o am și acum și o arăt copiilor mei, o listă întreagă cu elevi, persoane care nu mă cunoșteau atât de bine care îmi scriau: „Da eu o să pot să-ți ofer…”, a declar Artur Cecan la 10 LEI.

Datorită suportului oferit a reușit să fondeze școala auto „ARTUR CECAN” – „Fondată de elevi pentru elevi”.

Școala auto „Artur Cecan” în România

Recent, școala auto „Artur Cecan” s-a lansat și la Iași, România unde au loc deja instruirile viitorilor șoferi. Chiar dacă în România terenul de instruire nu este obligatoriu pentru o școală auto, „Artur Cecan” a decis să-l folosească și la Iași pentru instruiri.

Potrivit antreprenorului, lansarea în România este o provocare și așteaptă ca primele persoane să obțină permisul de conducere pentru a afla cât mai mulți despre școala auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Viața mea s-a schimbat în momentul în care am început să citesc…”

„Viața mea s-a schimbat în momentul în care am început să citesc. Viața mea s-a schimbat atunci când am început să caut prin cărți, să aplic lucrurile, să-mi schimb însăși atitudinea mea, pentru că atitudinea mea era foarte diferită de cum este acum. Chiar și la toți studenții, tinerii pe care îi întâlnesc și discut cu ei le zic: Oameni buni, puneți mâna pe carte, citiți măcar 30 de minute pe zi”, recunoaște fondatorul școlii auto „ARTUR CECAN”.

„Angajați foarte greu și eliberați foarte repede”

De asemenea, în cadrul interviului Artur Cecan a vorbit și despre procesul de recrutare și motivare a instructorilor auto.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău