10 LEI// Otilia Cotruță, director executiv al grupului de presă Realitatea: În această poziție mă simt cel mai incomod

15 Aug. 2022, 18:02
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
15 Aug. 2022, 18:02 // Interviu //  MD Bani

În cadrul uneia dintre emisiunile 10 LEI am avut un invitat mai special, și anume – Otilia Cotruță, director executiv al grupului de presă Realitatea. În timpul discuției am încercat să aflăm mai multe detalii despre cariera Otiliei, cât și despre viața privată. Așadar, dacă v-am trezit interesul nu ezitați să urmăriți interviul integral.

Otilia Cotruță – director executiv al grupului de presă Realitatea

Otilia Cotruța este director executiv al Grupului de presă Realitatea din octombrie 2021. Numirea ei a adus după sine noi schimbări și noutăți, cum ar fi lansarea site-urilor de știri în limba rusă – rupor.md și în limba engleză moldovalive.md. De asemenea, din spusele Otiliei, urmează și alte noutăți despre care vom afla în curând. 

„Unul dintre planurile de dezvoltare pentru grupul de presă Realitatea ține de lansarea componentei unei agenții de comunicare, care există și acum, dar nu a fost delimitată. În prezent, se  dezvoltă și se prestează servicii de comunicare, de la crearea de strategie de comunicare pentru instituții publice, instituții private, persoane cu funcții de răspundere sau, pur și simplu, cineva care dorește să-și construiască o imagine puternică. Ceea ce oferă astăzi Realitatea este pachetul complex de comunicare.”

Fiind specialist în comunicare, Otilia Cotruța construiește strategii de comunicare și consultă pe filiera PR-ului companii și organizații de diferite niveluri și coordonează proiectele în cadrul grupului de presă Realitatea. De asemenea, pe lângă faptul că este carieristă, Otilia Cotruță mai are și rolul de mămică. Astfel, în fiecare zi, se confruntă cu provocarea de a-și gestiona timpul și sarcinile. 

„Mi-aș dori să dezvolt mai mult partea de disciplină și organizare. Fără organizare și disciplină corectă pentru tine ca individ nu ai cum să conduci și să dezvolți. E o provocare a momentului.”

Primii pași în lumea PR-ului

Despre PR a aflat încă la Colegiul Național  de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM) și a îndrăgit domeniul. Astfel, a decis să-și urmeze studiile superioare la Universitatea de Stat din Moldova (USM), facultatea: Științe ale Comunicării. Astfel, având studii în contabilitate, în primii ani de facultate a publicat primele sale articole economice. Apoi, a devenit parte a grupului de presă Realitatea, acceptând propunerea de a prelua  conducerea și coordonarea portalului de știri economice și de business – Bani.md.

„Am depus actele la facultatea Științe ale Comunicării la USM, dorindu-mi să fiu înmatriculată la buget. Credeam că într-un final voi deveni purtător de cuvânt și voi reprezenta imaginea unei instituții. Pe parcursul anilor de studii am avut lectori practicieni care mi-au devenit prieteni sau, cum îmi place mie să spun, mi-au devenit mentori. Ei au reușit s-mi arate cea mai frumoasă parte a PR-ului.”

„În poziția de director executiv mă simt cel mai incomod”

Chiar dacă a avut și o pauză, a revenit „în familie” și a fost promovată până la funcția de director executiv. În această poziție, zice ea, se simte cel mai incomod dintre toate pe care le-a avut.

„În poziția de director executiv mă simt cel mai incomod. Uneori, aș prefera să mă ascund ca struțul, cu capul în nisip. În momentul în care nu se reușește, tu ești cel care își asumă responsabilitatea pentru întreaga echipă.”

Chiar dacă activează în domeniul jurnalismului și comunicării, este o persoană mai retrasă, și nu-i place să vorbească despre propria persoană. Din acest motiv, cea mai mare provocare pe care a avut-o, din momentul în care este în funcția de director executiv, a fost scrierea comunicatului de presă despre numirea ei în această funcție și redactarea lui.

„Pot să comunic despre oricine, orice, oricum, dacă coincide cu gândirea și filosofia mea. Despre mine să vorbesc, doar la etapa de confesiuni cu soțul balcon, atât.”

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ