(VIDEO) 10 LEI// A început o afacere în bucătărie. Cine este Victoria Gulpe, moldoveanca care produce granola de casă

21 Iul. 2022, 17:10
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2022, 17:10 // Interviu //  MD Bani

Victoria Gulpe este o tânără antreprenoare din Chișinău care a lansat o facere în concediul de îngrijire a copilului. În 2022, în perioada pandemiei, a început să producă granola de casă sub numele „Granoleya”. Produl a reușit să-i cucerească pe clienți, întrucât este un produs sănătos și de calitate înaltă. Am invitat-o pe Victoria Gulpe la emisiunea „10 LEI” pentru a afla mai multe detalii despre parcursul ei antreprenorial cât și despre provocarea de a fi mămică-antreprenoare.

Ideea de afacere a apărut dintr-o necesitate, fiind în concediul de maternitate. Victoria căuta metode de a-și diversifica alimentația pentru micul dejun, întrucât avea un regim strict și astfel a descoperit granola. A început să producă granola acasă, renunțând la cea din comerț. Familia și prietenii au fost printre primii care au avut posibilitatea să ofere o recenzie produsului. Astfel, din dorința de a propune consumatorilor un produs calitativ a lansat „Granoleya”. Producerea a început chiar în bucătărie, iar mai târziu a găsit și un spațiu de producere dotat cu echipament care îi permite să bucure tot mai mulți clienți.

„Am început producerea în limitele bucătăriei. Tot venitul pe care îl aveam la acel moment l-am investit în materie primă și am început să caut ambalaje. Absolut tot profitul a fost reinvestit pentru a crește. De asemenea, am încercat să mă concentrez pe alegerea rețetelor corecte și gustoase. Din 10 pe care le-am planificat inițial au rămas doar 4.”

La început de cale Victoria a fost cea care era responsabilă de tot ce se întâmpla cu „Granoleya” de la producere, contabilitate și până la vânzare.

Deși este încă la început de cale, antreprenoarea are planuri mari de viitori, în primul rând, are scopul de a crește producerea precum și vânzările. Cu toate acestea, calitatea produselor va rămâne aceeași.

„Cu părere de rău, am observat la mai mulți producători că odată ce încep a crește volumul vânzărilor, capacitatea de producere, calitatea scade. Noi ne dorim să păstrăm calitatea la cel mai înalt nivel pentru că vrem să fim primii pe piață.”

Dejun „regesc”

Fulgii de ovăz sunt ingredientul principal din granola produsă de Victoria Gulpe. Fulgii de ovăz sunt combinați cu un mix de nuci: caju, migdale, miez de nucă, îndulcite cu miere naturală. La tot acest mix se adaugă fructe deshidratate și sunt coapte la cuptor.

Produsele Granoleya pot fi găsite în aproximativ 15 magazine din Chișinău și la târgurile producătorilor autohtoni: Cămara Fest, EcoLocal. De asemenea, se vând și online, fiind livrate pe tot teritoriul Republicii Moldova.

„În mod tradițional granola se consumă cu lapte sau iaurt, însă există și alte combinații. De exemplu, unt de arahide cu măr și granola care poate fi consumată atât la mic dejun cât și o gustare la prânz sau cină. O altă idee ar fi pară coaptă și cașcaval dorblu în combinație cu granola. Granola sărată poate fi servită cu supă cremă sau salată verde.”

Mamă-antreprenoare

Pentru a reuși, Victoria Gulpe a avut parte de nopți nedormite și uneori chiar a făcut sacrificii.

„Să fii mamă-antreprenoare este o provocare adevărată. Sinceră să fiu este destul de greu să găsești acea balanță armonioasă între familie și afacere. Am înțeles că este real să combini viața de familie și de antreprenor, dar vine timpul că trebuie să-ți setezi prioritățile. Noaptea mă ocupam de granola, ziua de copil. ”

În pofida nopților nedormite și a greutăților care i-au apărut în cale, Victoria Gulpe a reușit să crească și acum este mândră de ceea ce a realizat.

Un mare aport îl au și buneii, care nu au refuzat să o susțină și să o ajute. în momentele în care a fost necesar.

Provocările vieții de antreprenor

Cea mai mare provocare pentru Victoria Gulpe a fost piața de desfacere, întrucât este prea mică. Din acest motiv, „Granoleya” se orientează și pe piața externă pentru a crește capacitatea de producere. O altă provocare este și birocrația.

„Avem o piață mică de desfacere. Când ești producător mic nu prea ești luat în seamă. Trebuie să te rogi foarte mult ca să ajungi în magazin. A fost foarte complicat inițial.”

Fondatoarea „Granoleya” și-ar fi dorit să existe mai multe posibilități de dezvoltare în Republica Moldova, fără a fi nevoie să migreze spre alte piețe.

Pentru mai multe detalii urmărește interviul integral. Vei avea posibilitatea să afli ce ar face-o pe Victoria Gulpe să renunțe la afacerea lansată.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO