(VIDEO) Nadejda Hadjivu, fondatoarea Moft Dulce la emisiunea 10 LEI. A renunțat la SUA pentru o afacere în Moldova

16 Iul. 2022, 09:40
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iul. 2022, 09:40 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Nadejda Hadjivu este o tânără antreprenoare din Chișinău care a reușit să se lanseze cu brio în lumea antreprenoriatului. După ce a fost stabilită o perioadă în Statele Unite ale Americii a descoperit untul de nuci, care treptat au ajuns să facă parte din meniul ei zilnic. Revenind în Republica Moldova, în perioada pandemiei, nu mai avea o varietate atât de mare de unt de nuci. Astfel a început să le prepare singură, în condiții de casă și cel mai important sănătoase, fără ulei de palmier și fără zahăr. Despre lansarea afacerii, provocări și pastele de nuci am vorbit în cadrul emisiunii 10 LEI realizată de Bani.md în parteneriat cu RLIVE TV.

Istoria afacerii

Afacerea Nadejdei a început dintr-o glumă, într-o perioadă deloc simplă pentru antreprenori – în pandemie. În acea perioadă moldovenii au început să susțină și să aprecieze producătorii antreprenori. Astfel, Nadejda, a încercat și ea să-și expună câteva dintre produsele ei. Chiar din prima zi au început să fie solicitat și astfel a primit în jur de 1000 de comenzi. Atunci a decis că va produce paste de nuci.

La aproape un de la lansare, Moft a reușit să cucerească clienții din Republica Moldova. Produsele Moft pot fi achiziționate atât online, în peste 20 de magazine din Chișinău, cât și la târgurile producătorilor autohtoni. De asemenea, produsele Moft Dulce sunt deja disponibile și pe piața din România.

„Îmi place foarte mult să particip la iarmaroc. La iarmaroc vezi reacția oamenilor când gustă, pentru că noi aducem toate tipurile de paste și clienții au posibilitatea să le guste. Tot aici am posibilitatea să le ofer recenzii despre cum să le consume. Discutând cu oamenii, am adaptat câteva gusturi după clienți. Ei spun că vor să vor mai dulce, sau mai lichidă.”

În primul an de activitate Moft a reușit să dubleze producția și a mărit echipa. De asemenea, cererea a crescut considerabil în această perioadă.

Pentru tânăra antreprenoare calitatea este foarte importantă, motiv pentru care se ocupă personal de alegerea materiei prime.

Cum pot fi consumate pastele de nuci?

„Pasta de migdale o recomand ca un topping la salată. În ceea ce privește pasta de arahide o recomand pentru cei care nu reușesc să găteascp la dejun, luați un măr, ungeți cu untul de arahide și ai o gustare sănătoasă. De asemenea, poate fi un pe pâine sau adăugat în terci. Vara, caramela este perfectă cu înghețată.

Cheltuieli și eșec

Începutul nu a fost atât de ușor precum pare. Pentru a ajunge la etapa de acum, Nadejda a învățat foarte mult, atât din experiența altor antreprenori cât și din propriile greșeli. Chiar și cheltuielile au fost mult mai mari decât cele planificate inițial.

„Cheltuielile au fost de trei ori mai mari decât eu m-am așteptat. Din start mă așteptam ca investiția mea să fie de 500 de mii de lei, dar au fost de două milioane de lei.”

Antreprenoarea a investit atât banii proprii cât și cei obținuți din granturi de la ODIMM și UN WOMEN.

 

Nadejda este implicată 100% în dezvoltarea afacerii întrucât își dorește să mărească producția cât și să diversifice gama de produse. Printre noutățile care vor putea fi achiziționate la Moft se numără ciocolată și halva fără zahăr.

Din experiența Nadejdei, cea mai mare provocarea pe care a întâlnit-o este birocrația din Republica Moldova de care s-a ciocnit atunci când se ocupa de certificarea produselor.

„Nu știi la cine să te adresezi, nimeni nu îți spune, trebuie mereu să cauți și să înțelegi cum se fac. Nici nu știam la cine să mă adresez.”

Chiar dacă consideră că producerea este destul de complicată și sunt necesare mai multe investiții, iar profitul vine mai greu, Nadejdei Hadjivu îi place ideea pe care a lansat-o, întrucât este o afacere de lungă durată în care vor fi implicate și generațiile viitoare.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău