13 paneluri de discuții și 100 de speakeri din 30 de orașe la Forumul Social Urban Chișinău 2023

02 Mai 2023, 16:21
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Romaniuc Victoria
02 Mai 2023, 16:21 // Oameni şi Idei //  Romaniuc Victoria

Forumul Social Urban Chișinău -2023, care va avea loc în zilele de 4, 5 și 6 mai în Capitală, are o agendă ambițioasă, axată pe 7 direcții fundamentale de dezvoltare, care să răspundă nevoilor sociale ale locuitorilor orașului.

Oraș sănătos – În cadrul panelului vor fi puse în discuție subiecte ce țin de dezvoltarea urbană orientată către sănătate și bunăstare. Experții locali și internaționali vor oferi recomandări de acțiuni necesare pentru ca orașul Chișinău să corespundă profilului unui oraș sănătos, reieșind din descrierea Organizației Mondiale a Sănătății.

Totodată, va fi expus dezideratul municipiului Chișinău de a adera la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății – Rețeaua Europeană a Orașelor Sănătoase (European Healthy Cities Network) și de a prelua exemple de bune practici de programe medico-sociale, de profilaxie și încurajare a modului sănătos de viață.

Oraș creativ este orașul care încurajează și susține creativitatea și inovația, care promovează colaborarea și implicarea comunității locale în procesul de dezvoltare urbană și care investește în cultură și artă. Chișinăul vrea să adopte designul urban inspirat și își propune să dezvolte hub-uri de creație, locuri și localuri deosebite, să organizeze festivaluri și să susțină participarea locuitorilor la transformarea orașului. Există multe orașe care își propun să devină orașe creative, iar acestea pot oferi exemple și practici inspiraționale pentru Chișinău.

Oraș sigur – Municipiul Chișinău este unul dintre primii membri ai inițiativei recent înființate ”Îmbunătățirea Rezilienței Urbane 2030” (Making Cities Resilient 2030), realizată în parteneriat cu Biroul ONU pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNDRR). În contextul crizelor globale și din regiune, la care suntem expuși în ultimii ani, a devenit imperioasă adoptarea unor măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de dezastre.

În cadrul panelului dedicat vor fi trasate mecanismele de prevenire a tuturor riscurilor, dar și direcțiile de acțiuni necesare pentru un oraș sigur, rezilient și durabil.

Oraș incluziv este orașul care oferă acces egal la oportunități sociale, economice și politice pentru toți locuitorii, indiferent de statut economic, gen, rasă, etnie, religie sau alte caracteristici distinctive. La forum va fi pus în discuție modul în care orașul Chișinău poate asigura incluziunea spațială, economică și socială a locuitorilor săi, adoptând politicile și cele mai bune practici europene în acest domeniu, care vor fi împărtășite de personalități notorii ce au schimbat sisteme și politici în întreaga lume. O atenție deosebită în cadrul panelului se va acorda măsurilor de integrare a refugiaților ucraineni în comunitatea locală.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Oraș care învață – Învățarea pe tot parcursul vieții este o componentă esențială pentru dezvoltarea capitalului uman al orașului. În anul 2020 municipiul Chișinău a devenit membru activ al Rețelei internaționale a orașelor care învață, sub egida UNESCO Learning Cities, iar astăzi deja avem deschis în Capitală primul Centru pentru Învățarea și Educația Adulților, în cadrul colaborării cu DVV Internațional, reprezentanța Asociației pentru Educația Adulților din Germania.

În acest context, agenda forumului va include subiecte ce țin de învățarea continuă, dar și cele mai bune practici europene din acest domeniu.

Oraș al generațiilor – Chișinăul tinde să devină un oraș intergenerațional, prietenos tinerilor și vârstnicilor prin inițiative și programe sinergice, ce au drept scop crearea unei societăți urbane pentru toate vârstele. Reprezentanții instituțiilor responsabile vor discuta cu experții prezenți la forum despre politicile și programele ce sporesc interacțiunea, cooperarea și schimbul de experiență între persoanele de diferite generații, ce le va permite să-și împărtășească talentele, resursele și să-și ofere sprijin reciproc în relații continue, concentrate pe nevoile tuturor locuitorilor.

Oraș eficient energetic – Orașul Chișinău își propune adoptarea măsurilor necesare pentru a contribui la realizarea celui de-al 7-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, prin dublarea ratei de eficiență energetică. Urbanizarea accelerată poate duce la o creștere a cererii de energie, iar acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare în contextul actualei crize energetice globale și a nevoii de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a combate schimbările climatice. Pentru a face față acestor provocări, orașele ar trebui să implementeze soluții inovatoare și sustenabile pentru a deveni mai eficiente energetic. Despre măsuri de eficientizare, experiența și progresele orașelor, vin să ne vorbească la forum experți străini, dar și locali, în cadrul panelului dedicat.

Evenimentul va întruni actori sociali locali și internaționali, care vor face schimb de cunoștințe și experiențe, în vederea dezvoltării orașului și transformării acestuia într-o capitală incluzivă, sigură, prosperă, creativă, eficientă din punct de vedere energetic și cu oportunități egale pentru toți, în conformitate cu scopul principal al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a „nu lăsa pe nimeni în urmă”, asumat de Primăria Municipiului Chișinău.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, speakeri și subiectele incluse în Agenda evenimentului, accesați site-ul forumsocialurban.md.

Transformăm orașul ÎMPREUNĂ!

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău