30 de afaceri promițătoare vor fi susținute în cadrul Programului de Antreprenoriat Feminin IV

28 Iul. 2022, 15:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2022, 15:25 // Oameni şi Idei //  MD Bani

UN Women a dat startul celei de a patra ediții a programului de pre-accelerare dedicat antreprenoriatului feminin! 30 de idei de afaceri promițătoare vor trece timp de șase săptămâni printr-un proces intens de pre-accelerare a afacerilor, alături de mentorii programului. Astfel, ieri, 27 iulie, participantele, mentorii, partenerii și donatorii programului au avut ocazia să se întrunească în cadrul evenimentului de lansare oficială al programului.

În cadrul evenimentului oficial de lansare a Programului de Antreprenoriat feminin IV, fondatoarele celor 30 de afaceri care au trecut etapa de selecție, mentorii și donatorii programului au avut ocazia să se cunoască, să discute despre formatul programului, dar și să traseze împreună obiectivele instruirii. 

La fel precum și edițiile anterioare, domeniile de bază în care se încadrează cele 30 de echipe selectate sunt design vestimentar, educație, marketing, industria alimentară, agricultură, comerț și sănătate. 

În cadrul evenimentului de deschidere a fost prezent Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu suportul căruia au fost realizate primele două ediții ale programelor de antreprenoriat feminin. 

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, KATAYAMA Yoshihiro a menționat că în Japonia la fel se desfășoară programe care au drept scop susținerea antreprenoriatului feminin și numărul antreprenoarelor este într-o creștere continuă. Și este un semn bun că și în Republica Moldova lucrurile merg în aceeași direcție.

La fel, domnul Ambasador KATAYAMA Yoshihiro și-a exprimat aprecierea pentru faptul că împreună cu UN Women reușesc să susțină fetele și femeile din Republica Moldova să-și realizeze visele.

Reprezentanta de țară a UN Women Moldova, Dominika STOJANOSKA, a subliniat:

„Consider că, ajutând femeile să-și dezvolte propriile afaceri, să creeze locuri de muncă pentru ele și pentru ceilalți, le ajutăm să devină mai încrezute în forțele proprii, să își crească veniturile, să devină independente financiar și să investească în necesitățile proprii, în bunăstarea familiei lor și în comunitate. Grație abilităților noi obținute și sprijinului din partea mentorelor și mentorilor, antreprenoarele la început de cale capătă acces la o varietate de resurse, servicii și tehnologii moderne care avansează potențialul afacerii lor. Desigur, implementarea programelor de antreprenoriat feminin nu ar fi fost posibilă fără implicarea instituțiilor naționale, partenerilor de dezvoltare, ONG-urilor și sectorului privat, dar în special al donatorilor – Ambasada Suediei și Japoniei, cărora țin să le mulțumesc pe această cale.” 

De asemenea, în cadrul evenimentului oficial de lansare a fost prezentată Online Women Entrepreneurship Academy, realizată în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei. Academia Online este formată din 12 lecții video și este destinată antreprenoarelor și antreprenorilor la început de cale și abordează subiecte precum: analiza pieței și a concurenților, produsul minim viabil, strategie de marketing, pitch deck, model de business, managementul echipei și previziune financiară.   

La fel în cadrul evenimentului echipa de implementare a Programului de Antreprenoriat feminin a prezentat rezultatele celor trei ediții anterioare. De asemenea, invitații evenimentului au avut ocazia să admire diversitatea produselor expuse de participantele celei de-a patra ediții de program. 

În concluzie, după finalizarea celor șase săptămâni de program de pre-accelerare a afacerilor, cele mai bune absolvente ale tuturor patru ediții vor fi selectate pentru participarea la primul accelerator de afaceri pentru femei din Republica Moldova. 

Programul de Antreprenoriat Feminin (ediția IV) este un program intensiv de pre-accelerare, cu durata de șase săptămâni, orientat spre companiile fondate de către femei. Scopul programului este să ajute antreprenoarele să-și dezvolte produsele, să înregistreze primele vânzări și să atragă investițiile necesare. Programul de pre-accelerare oferă beneficii precum: instruire online și ateliere săptămânale; abordare individuală și consiliere psihologică; acces la instrumente digitale; la comunitatea de antreprenori/antreprenoare, experți/experte și la oportunități de finanțare.

Pe durata ediției IV a Programului de Antreprenoriat Feminin, echipa XY Partners planifică să instruiască 30 de echipe, în perioada cuprinsă între 18 iulie, 2022 – 02 septembrie, 2022. Programul va culmina cu un eveniment oficial de încheiere. 

Acest program este implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală